ΚΕΔΙΠΕΣ: Οι δεσμεύσεις, η πρόοδος και οι προκλήσεις

Με την σύσταση της ΚΕΔΙΠΕΣ ως εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων ως 100% θυγατρικής της εναπομένουσας οντότητας ΣΕΔΙΠΕΣ μετά και τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, πρωταρχική αποστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ αποτελεί η μεγιστοποίηση της ανάκτησης της κρατικής στήριξης ύψους €3,54 δις που παραχωρήθηκε στην πρώην ΣΚΤ ως ρευστότητα από το κράτος. Παράλληλα, επωμίστηκε και τον κατάλογο των δεσμεύσεων που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται η ΚΕΔΙΠΕΣ στην αποστολή της, σε ποιο βαθμό συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει;

Σε ό,τι αφορά την αποστολή, σύμφωνα και με την πρόοδο διαχείρισης για το τρίτο τρίμηνο του 2020, η ΚΕΔΙΠΕΣ κατέβαλε προς το Κράτος €200 εκατ. το 2020 ή €320 εκατ. από την έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ τον Σεπτέμβριο  2018, ενώ υπάρχει συμφωνία για την παραχώρηση ακινήτων προς το Κράτος αξίας περίπου €140 εκατ. καθώς και άλλων Συλλογών Τέχνης αξίας €1,3 εκατ.

Δεσμεύσεις και Πρόοδος
Μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ που ολοκληρώθηκε ήταν η χρηματοδότηση και διαχείριση του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού το κόστος του οποίου ανήλθε στα €128,9 εκατ.

Δέσμευση αποτελούσε και η πώληση του μεριδίου της ΣΕΔΙΠΕΣ στην κοινοπραξία με την Altamira Cyprus, πράξη η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο μετά και την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η συμφωνία για την πώληση από τη ΣΕΔΙΠΕΣ στην Altamira Asset Management S.A., του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Altamira Asset Management(Cyprus) Limited για το ποσό των €4,5 εκατ. και η συμφωνία έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ότι συνάδει με όρους αγοράς.

Μεταξύ των δεσμεύσεων συνιστά και ο σκοπός της εταιρείας η οποία θα είναι η μεγιστοποίηση της ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων κατά το συντομότερο δυνατό και με εύτακτο τρόπο . Η εταιρεία θα διοικείται από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και διεθνή εμπειρία. Θα είναι ανεξάρτητη από το κράτος το οποίο μπορεί να δίνει οδηγίες μόνο για θέματα προστασίας των χρημάτων του φορολογούμενου και της μεγιστοποίησης της ανάκτησης της κρατικής βοήθειας . Η Διοίκηση θα λαμβάνει επιπλέον αμοιβή με βάση την απόδοση. Σύμφωνα με τον Εντολοδόχο Παρακολούθησης που είναι η Baker Tilly, η δέσμευση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς αναμένεται η έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα για το 5ο ανεξάρτητο μέλος και τον εκτελών χρέη Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή.

Στρατηγικές ενέργειες
Την ίδια ώρα, η ΚΕΔΙΠΕΣ διαχειρίζεται τις απαιτήσεις του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων προς την Ελληνική Τράπεζα (Asset Protection Scheme). Η απαίτηση του Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων από την Ελληνική Τράπεζα για το Α’ και Β’ Τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε €5,8 εκατ. και €6,3 εκατ. αντίστοιχα, σε σύγκριση με το €1,9 εκατ. για το Δ’ Τρίμηνο του 2019 λόγω αυξημένων προβλέψεων που αντικατοπτρίζουν τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές παραδοχές. Οι απαιτήσεις αναμένονται να είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας, παρόλο που η έκθεση μέσω του Σχεδίου σε ευάλωτους τομείς, ειδικά σε επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα και στον τομέα του εμπορίου, είναι περιορισμένη.
 
Σημειώνεται πως το ποσό των απαιτήσεων, προσαρμοσμένο για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της διαβούλευσης, ανέρχεται σε €84,4 εκατ.

Σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου, η Ελληνική Τράπεζα έχει καταβάλει προς την Κυπριακή Δημοκρατία τέλος ύψους €19,5 εκατ. για τις εγγυήσεις που παραχωρούνται

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο άρχισαν οι διεργασίες για το Σχέδιο ‘Λήδρα’ που αφορά την ενδεχόμενη  πώληση εξυπηρετούμενων και ενήμερων αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων ύψους μέχρι €1,2 δις. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί και το χρονικό σημείο για πώληση χαρτοφυλακίου θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και την αναστολή δόσεων βάσει του σχετικού διατάγματος.

Προκλήσεις
Πρόκληση αποτελεί η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων από τη ΣΕΔΙΠΕΣ στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID - 19 αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για τις ταμειακές ροές οι οποίες προβλέπεται το 2020 να μειωθούν κατά 25% σε σχέση με το 2019, την ανακτήσιμη αξία των περιουσιακών στοιχείων και τις απαιτήσεις στα πλαίσια του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν.

Την ίδια ώρα, η ΚΕΔΙΠΕΣ καλείται να αντιμετωπίσει την απουσία άμεσης πρόσβασης στο σύστημα κτηματολογίου «Αριάδνη», την βελτίωση ποιότητας των δεδομένων και της εξειδίκευσης προσωπικού στις ανάγκες Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Παράλληλα, πρόκληση αποτελεί και το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, καθώς έχουν υποβληθεί 2.980 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 3.805 λογαριασμούς και ποσό €894 εκατ. και έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 563 λογαριασμούς και ποσό €144 εκατ.

Η αναμενόμενη αυξημένη προσφορά ακινήτων στην αγορά από άλλες Εταιρείες Εξαγορών Πιστώσεων συνιστά ακόμη μια πρόκληση καθώς η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει στην μείωση της τιμής των ακινήτων και της ανακτήσιμης αξίας των ακινήτων που η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει στην κατοχή της.
 

Δειτε Επισης

Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
DBRS: Υποβάθμισε οριακά τις εκτιμήσεις για κυπριακή οικονομία-Στο 2,4% η ανάπτυξη