Συμφωνία για ερευνητική συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με το Cambridge Centre for Alternative Finance

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) και το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) που εδρεύει στο Cambridge Judge Business School ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας ερευνητικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Μεσογείου. 
 
Ο Δρ Πιερής Χουρίδης, Associate Professor in Strategic Management και Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, αναλύει τι προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.
 
«Η συνεργασία χαράσσει ένα πρωτοποριακό, διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα στην εναλλακτική χρηματοδότηση, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά μέσα και διαύλους που προκύπτουν εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.»

«Η Κύπρος έχει εποπτικό έλεγχο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και τομέα παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και μπορεί να γίνει ένα κέντρο γνώσης και επιχειρηματικότητας για ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.»

Τι προβλέπει η συμφωνία της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF);
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου με εξειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές,  για να διευκολύνει την έρευνα σε τρεις πυλώνες που συμβάλουν στη δημιουργία και τη μεταφορά γνώσεων σχετικά με FinTech και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (DFS).
Υπό αυτούς τους πυλώνες, το CCAF και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου  θα αναλάβουν διεξοδικά ερευνητικά προγράμματα αγοράς και ρύθμισης στην περιοχή – τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα ενημερώνουν τόσο για την για ρύθμιση κανονισμών, όσο και τη λήψη αποφάσεων στην αγορά. Επιπλέον, το CCAF και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δημιουργήσουν και θα παράσχουν προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης για ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα και τεκμήρια. Αυτό θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από διαδικτυακά προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και εις βάθος έρευνα στην περιοχή για τα πιο πάνω θεματικές ενότητες. Η συνεργασία χαράσσει ένα πρωτοποριακό, διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα στην εναλλακτική χρηματοδότηση, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά μέσα και διαύλους που προκύπτουν εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από την καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη έως την κοινωνική και γνωστική χρηματοδότηση της συμπεριφοράς από θέματα φήμης και εμπιστοσύνης, στην τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και την οργανωτική συμπεριφορά, η ερευνητική ατζέντα για όλες τις μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης είναι αναγκαία στο συνέχεις μεταβαλλόμενο πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να συνεχίσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας ηγετικής, τελευταίας τεχνολογίας βάσης δεδομένων για την εναλλακτική χρηματοδότηση, το Κέντρο φιλοξενεί ένα Παγκόσμιο Αποθετήριο Δεδομένων Εναλλακτικής Χρηματοδότησης για χρήση και ανάλυση από ακαδημαϊκούς και ερευνητές πολιτικής. Εν κατακλείδι απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία  ένας κόμβου γνώσης (Knowledge Hub) και δραστηριοτήτων για ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών ζητημάτων και πρωτοβουλιών πολιτικής. Αυτή η δημιουργία γνώσης θα στηρίξει της προσπάθειες των εποπτικών αρχών να μεταμορφώσουν την Κύπρο σε ένα κόμβο επιχειρηματικότητας στο τομέα  των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
 
Πού αποσκοπεί η συγκεκριμένη συνεργασία;
Πρώτα πρέπει να αναφέρω ότι η συνεργασία εμπίπτει στο νέο όραμα της Σχολής να λειτουργήσει ως ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος μεταξύ του επιχειρηματικού τομέα και των ρυθμιστικών θεσμών για την ομαλή προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Επομένως αντικρύζουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα ως μέρος αυτής της πορείας και ως μια μακροπρόθεσμη συνεργασία που αποσκοπεί στο να επιτρέψει τη απρόσκοπτη δημιουργία της τριπλής έλικας (Triple helix),  πανεπιστήμιο – βιομηχανία – κοινωνία / κυβέρνηση σχέσης σε αυτήν την πολύ ελπιδοφόρα και αναδυόμενη βιομηχανία. Ως διεπιστημονικό και διαπανεπιστημιακό ακαδημαϊκό ερευνητικό  κέντρο, η συνεργασία θα αφορά στη μελέτη της εναλλακτικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογικών χρηματοοικονομικών μέσων, και συστήματα που εκτείνονται πέρα ​​από το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Το κέντρο θα παρέχει έρευνα για την περιοχή και θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για τη συνεργασία, την κατάρτιση και την έρευνα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και για την προώθηση και απήχησης της FinTech κουλτούρας στην περιοχή. Περαιτέρω, η συνέργεια αποσκοπεί στη μελέτη και ανάλυση στην παγκόσμια αλλαγή ως προς τον τρόπο παροχής της χρηματοδότησης, η οποία πιστεύουμε ότι είναι διαρθρωτική και όχι παροδική.
Πρακτικά προσβλέπει στην ανάπτυξη και κατάρτιση στους κοινωνικούς εταίρους και επιχειρηματίες , ενός προγράμματος εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπου θα συμπεριληφθούν ενότητες σχετικά με την επιχειρηματική χρηματοδότηση, τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, την κοινωνική χρηματοδότηση, την πράσινη χρηματοδότηση και την κοινοτική χρηματοδότηση. Εξίσου σημαντικό για μας φυσικά είναι η επίδραση των μεθόδων και των αποτελεσμάτων της συνεργασίας για την ίδια της Σχολή μας -  ακαδημαϊκούς και φοιτητές – πως, δηλαδή, αυτή θα διαχέεται στην εμπειρία  του να είσαι μέρος μιας Σχολής η οποία διεξάγει έρευνα αιχμής σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα. 
 
Πού θα συμβάλλουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων;
Τα ερευνητικά προγράμματα του κέντρου θα διεξάγονται με πρωτοποριακή, ενδελεχή και κριτική έρευνα, βασισμένα στην πολυετή εμπειρία στον τομέα της εναλλακτικής χρηματοδότησής όπως αυτό εδράζετε από την διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του δικτύου το οποίο συνεργάζεται με περισσότερους από 200 ερευνητές και 300 εταίρους του οικοσυστήματος για την έρευνα και 3.500+ εταιρειών FinTech σε περισσότερες από 185 χώρες. Ο απώτερος στόχος είναι να έχει όσο πιο δυνατό αντίκτυπο όχι μόνο στην ακαδημαϊκή γνώση, στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι αλλά και στα κέντρα πολιτικής λήψης αποφάσεων. Επίσης, η έρευνα θα συμβάλει στην διάχυση των εργασιών του δικτύου, για τον αναπτυσσόμενο τομέα της εναλλακτικής χρηματοδότησης και τα αναδυόμενα νέα εργαλεία αυτής, όπως επίσης  θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο σκέψης και θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση για τι και πως πρέπει να γίνεται η εταιρική χρηματοδότηση βασιζομένη στα νέα δεδομένα και πραγματικότητα. Σε εις βάθος καταγραφή, δημιουργική  ανάλυση και με συστάσεις/προτάσεις  βελτίωσης  πάντα με συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, φορείς, ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς – με βάση τις εμπειρίες και γνώσεις  τους- καθώς και επίκαιρα θέματα ή εξελίξεις στην εναλλακτική χρηματοδότηση, θα είναι αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων. Τα αποτελέσματα θα συνεισφέρουν τόσο στη ανάπτυξη της βιομηχανίας, αλλά θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ακαδημαϊκό διάλογο και τη τεκμηριωμένη ρύθμιση και χάραξη πολιτικής από τις τοπικές, περιφερικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές και πολιτικές κοινότητες.         
 
Μπορεί η Κύπρος να καταστεί στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ των περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στον τομέα του FinTech; 
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι ένα ιδανικό μέρος για να γίνει στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ένα κέντρο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για την Ευρώπη, αλλά και η πύλη για ευρωπαϊκές εταιρίες την ευρύτερη περιοχή. Το Κέντρο θα επιτρέπει στην Κύπρο, με τη χρήση της τριπλής προσέγγισης (Triple helix), να επενδύσει στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και να γίνει κέντρο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξετάζουν στις αυξανόμενες αναπτυσσόμενες χώρες και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Η Κύπρος έχει εποπτικό έλεγχο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και τομέα παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και μπορεί να γίνει ένα κέντρο γνώσης και επιχειρηματικότητας για ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. H αμυδρή κατανόηση των αναγκών της περιοχής σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς στόχους για FinTech και RegTech, υπογραμμίζει την στρατηγική διάσταση της συνεργασίας των δυο Πανεπιστημίων και κατ’ επέκταση τον γεφυρωτικό ρόλο της Κύπρου.
 

Δειτε Επισης

Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή