Μείωση €132 εκ. στα κόκκινα δάνεια τον Ιούλιο

Μείωση €132 εκατομμυρίων παρουσίασαν τον Ιούλιο οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις συνεχίζοντας την πτωτική πορεία, που στηρίζεται και από το μορατόριουμ καταβολής δόσεων που επιβλήθηκε εν μέσω της πανδημίας και το οποίο λήγει στο τέλος του έτους. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), στο τέλος Ιουλίου οι συνολικές ΜΕΧ υποχώρησε στα €6,57, που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με €6,70 δις τον προηγούμενο μήνα. Από την αρχή του έτους οι ΜΕΧ παρουσιάζουν πτώση €2,4 δισ, που οφείλεται στην πώληση του χαρτοφυλακίου MEX από την Τράπεζα Κύπρου, συμβατικής αξίας €1,4 δισ (Helix 2) και την λογιστική διαγραφή €0,5 δις από την Ελληνική Τράπεζα.
 
Παράλληλα, οι συνολικές συσσωρευμένες προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες στο 52,7% των συνολικών δανείων, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχούν σε €3,46 δισ.
 
Οι συνολικές χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί στο τέλος Ιουλίου αντιστοιχούσαν σε €4,22 δισ, εκ των οποίων ΜΕΧ ύψους €3,04 δισ συνεχίζουν να ταξινομούνται ως ΜΕΧ.
 
Από τα συνολικά κόκκινα δάνεια, το 50,3% ή 3,3 δις ανήκει σε νοικοκυριά, ενώ το τα εταιρικά ΜΕΧ αντιστοιχούν σε 44,3%  ή 2,9 δις ανήκει σε εταιρικά δάνεια. Ωστόσο από τα εταιρικά κόκκινα δάνεια ΜΕΧ μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχονταν στο τέλος Ιουλίου σε €2,43 δις που αντιστοιχεί 83% των εταιρικών ΜΕΧ.
 
Οι συνολικές συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται στο 60% των εταιρικών ΜΕΧ, εκ των οποίων το 61% επί των ΜΕΧ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι προβλέψεις για ΜΕΧ νοικοκυριών ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στο 43%.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου