MUFG: Η εξαγορά της Point 9, η ψήφος εμπιστοσύνης και η ανάπτυξη στην Κύπρο

Σχέδια επέκτασης της παρουσίας του ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού Mitsubishi στην Κύπρο προανήγγειλε ο Τζον Σεργίδης, CEO της MUFG Investor Services ενώπιον του 6ου International Funds Summit. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η MUFG Investor Services έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο με την παρουσία πέραν των 40 ατόμων προσθέτοντας πως στόχος είναι η επέκταση της παρουσίας της εταιρείας στην χώρα μας, καθώς διαθέτει μεγάλες προοπτικές στον τομέα εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων. Ποια είναι, όμως, η παρουσία του ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού στην Κύπρο;

Τον Ιούνιο του 2019, έπιασε όλους προ εκπλήξεως η είδηση εξαγοράς της κυπριακής Point Nine από τον ιαπωνικό τραπεζικό κολοσσό Mitsubishi και μετονομάστηκε σε MUFG Investor Services FinTech Limited.

Ποια είναι η Point Nine;

Ιδρύθηκε το 2002 από τους Παύλο Χριστοφόρου και Ιωάννη Μάτση οι οποίοι διέκριναν τη δυναμική που θα είχε το διαδίκτυο και η παροχή υπηρεσιών εξ’ αποστάσεως και επιδίωξαν να βρουν ένα συγκεκριμένο τομέα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και να δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο προϊόν. Επικεντρώθηκαν στη διευκόλυνση υλοποίησης επενδυτικών πράξεων και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, κάνοντας χρήση διαφόρων λογισμικών που είχαν αναπτυχθεί, όπως Linux και η γλώσσα προγραμματισμού Python. Ανέπτυξαν το εργαλείο Circle το οποίο προσφέρει μία συνολική αυτοματοποιημένη λύση σε όσους κάνουν χρηματοοικονομικές πράξεις. Η εταιρεία άρχισε τις δραστηριότητές της στο Λονδίνο για να μεταφερθεί το 2009 στην Λεμεσό.

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον από έναν ιαπωνικό κολοσσό για μια κυπριακή FinTech;

Αξίζει να αποτυπώσουμε το μέγεθος του ιαπωνικού κολοσσού Mitsubishi με αριθμούς. Συγκεκριμένα, τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου ανέρχονται στα $2,7 τρις, ενώ διαθέτει 350 και πλέον χρόνια τραπεζικής ιστορίας και 90 χρόνια εμπειρίας σε υπηρεσίες custody. Ειδικότερα, η MUFG Investor Services, μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά, προσφέρει υπηρεσίες σε 2,075 επενδυτικά ταμεία και υπό τη διαχείριση της περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία πέραν των $579 δις. 

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι η Point Nine ήταν ηγέτης σε λύσεις μέσω του cloud, στη δημιουργία πλατφόρμων δεδομένων με υψηλό επίπεδο σε θέματα αυτοματισμών και τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω της εξαγοράς η Mitsubishi κατάφερε να προσφέρει άμεσα στους πελάτες της εξειδικευμένες λύσεις για επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και τεχνολογίες αιχμής όπως open source technologies, cloud processing and infrastructure codification.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου