Moody’s: Σε θετικό ορίζοντα το outlook Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων του για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με το outlook να παραμένει σε θετικό ορίζοντα.
 
Η επιβεβαίωση των Moody’s  αφορά όλες τις διαβαθμίσεις περιλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης καταθέσεων στο B3.

Οι προοπτικές αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και των δύο τραπεζών, σύμφωνα με τον Moody’s, «παραμένουν θετικές».
 
Όπως αναφέρει ο οίκος, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των τραπεζών αντικατοπτρίζει τα βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, καθώς επίσης και τα ενισχυμένα επίπεδα κεφαλαίου σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια, τα οποί αντισταθμίζονται από τους αρνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊου στην κυπριακή οικονομία.
 
Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των Moody's ότι οι δύο τράπεζες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να δρουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας πολύ πάνω από τα ρυθμιστικά ελάχιστα.

Σημειώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (CET1) της Τράπεζας Κύπρου ήταν στο 14,3% στο τέλος Ιουνίου του 2020 και αρκετά πάνω από τον ελάχιστο δείκτη που απαιτούν οι εποπτικές αρχές του 9,7%, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 19,8% στο τέλος Ιουνίου του 2020, αρκετά πάνω από τον ελάχιστο CET1 του 9,55% που απαιτούν οι αρχές.

Ενώ η Moody's αναγνωρίζει ότι η σχετική ενίσχυση των προφίλ φερεγγυότητας των τραπεζών ασκεί ήδη ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις, στο πλαίσιο των σχετικά χαμηλών επιπέδων τους, η πανδημία κορωναϊού εξακολουθεί να οδηγεί σε σημαντική αβεβαιότητα.
 
Τρεις προϋποθέσεις για αναβάθμιση των αξιολογήσεων
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν το ισχυρά κεφάλαια και τη ρευστότητα τους, εάν ο αντίκτυπος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων μετά την επανάληψη των πληρωμών για δάνεια που βρίσκονται επί του παρόντος σε μορατόριουμ είναι περιορισμένος και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία περιοριστεί.
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)