AstroBank: H ΕΚΕ στην πρώτη γραμμή

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στις δράσεις των κυπριακών οργανισμών, μεταξύ αυτών και της AstroBank. Η Head Marketing & Product Development, Δήμητρα Ονουφρίου, μιλά για τις δράσεις της τράπεζας στο σημαντικό αυτό πεδίο δραστηριοτήτων.
 
Ποιες δράσεις ΕΚΕ έχετε εφαρμόσει κατά τη χρονιά που μας πέρασε και ξεχωρίζετε ως πολύ σημαντικές;
Καταρχάς θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι η ΕΚΕ διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις δράσεις των εταιρειών. Πραγματικά, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ως πολίτες, ως κοινωνικά σύνολα, ως κράτη αν θέλετε, κάθε οργανισμός, οφείλει να ενεργεί και ως εταιρικός, κοινωνικά υπεύθυνος πολίτης και να ανταποδίδει στην κοινωνία, στην οποία δραστηριοποιείται, την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της AstroBank. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι αυτή εφαρμόζεται, κυρίως, στους τομείς της Κοινωνίας/Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται η σταθερή στήριξή μας προς την Europa Donna Κύπρου, με αποκορύφωμα την Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες και η στήριξη του Οργανισμού Junior Achievement Κύπρου, μέσω του οποίου στοχεύουμε στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος ως μέρους της εκπαίδευσης στα σχολεία.

Στηρίζουμε παράλληλα, ενεργά, το Sophia Foundation, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού, ενώ ενισχύουμε και τον πολιτισμό με πιο πρόσφατη τη χορηγία του σημαντικού για την Κύπρο βιβλίου του συγγραφέα Furio Morroni, Divina Cypria.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, η Τράπεζα επικεντρώνεται στη δημιουργία πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τη χρηματοδότηση αυτοκινήτου Eco FastAuto, όπου παρέχουμε κίνητρα για αγορά οικολογικού αυτοκινήτου, μέσω εκπτώσεων στο επιτόκιο της χρηματοδότησης. Πρόσφατα εισαγάγαμε σε όλα τα καταστήματά μας την τεχνολογικά προηγμένη και φιλική προς το περιβάλλον υπηρεσία «Paperless Cashier», που αποτελεί ένα σύστημα ταμείου χωρίς τη χρήση χαρτιού, βελτιώνοντας την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών.
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί καταφέραμε σε αυτά τα λίγα χρόνια, που δραστηριοποιούμαστε στην Κύπρο, να εδραιωθούμε στη συνείδηση των πολιτών όχι μόνο για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε, αλλά και για τη σημαντική κοινωνική μας δράση.
 
Πώς η AstroBank διαμορφώνει τη στρατηγική της σε έκτακτες δράσεις, βάσει του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος;
Η Τράπεζα έχει αυξήσει σημαντικά την ετήσια δαπάνη της για την ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ, επενδύοντας σε πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας, με απώτερο σκοπό την προστασία και τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκτός από τις ετήσιες δαπάνες, που αφορούν στη διαχρονική στήριξη οργανισμών και θεσμοθετημένων ενεργειών, η AstoBank ανταποκρίθηκε φέτος στις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, παραδίνοντας 5.000 SWAB Test Kits, αξίας περίπου €20.000. Δώρισε, επίσης, τρεις καινούργιους αναπνευστήρες αξίας €25.000 σε νοσοκομεία, ενώ προσφέρθηκαν χιλιάδες προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό και τους πελάτες της Τράπεζας.

Την ίδια ώρα δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους η μεγάλη τραγωδία που έπληξε, στις 4 Αυγούστου 2020, τον Λίβανο, τον δοκιμαζόμενο λαό του οποίου η AstroBank στήριξε με το ποσό των €100.000.
 
Ευέλικτοι στα νέα δεδομένα

Πώς η πανδημία του covid-19 ανέτρεψε τα σχέδιά σας;
Είναι αναμενόμενο, όταν ξεσπά μια κρίση, να διαρρηγνύεται η «κανονικότητα» σε όλους τους τομείς και επίπεδα και να ανατρέπονται σχεδιασμοί. Το ζητούμενο, όμως, για τον κάθε οργανισμό είναι να διαθέτει εκείνες τις δομές που θα του επιτρέπουν να ενεργεί με ευελιξία και να προσαρμόζεται.

Σε αυτή την πρόκληση η AstroBank ανταποκρίθηκε με επιτυχία, στηρίζοντας τόσο την κυπριακή οικονομία όσο και την κοινωνία. Πρώτοι στηρίξαμε το σχέδιο της Κυβέρνησης για αναστολή δόσεων δανείων, αυξήσαμε τα όρια των καρτών των πελατών μας για περισσότερη ρευστότητα, ενώ στηρίξαμε με αμεσότητα κάθε σχέδιο την κυβέρνησης προς στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια ήταν και είναι η τεχνολογία, την οποία αξιοποιούμε στο έπακρο για να αντιμετωπίσουμε τα όποια εμπόδια θέτει η πανδημία, με παράδειγμα τα διαδικτυακά συνέδρια που διοργανώσαμε φέτος ή συμμετείχαμε.
 
Πώς άλλαξε γενικά ο covid-19 την έννοια της ΕΚΕ;
Με τον ίδιο τρόπο που άλλαξε τις ανάγκες της κοινωνίας, επαναπροσδιορίζοντας προτεραιότητες. Για παράδειγμα, η πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, που συνδιοργανώνουμε εδώ και 11 χρόνια με την Europa Donna προς αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, έγινε φέτος διαδικτυακά. Λαμπαδηδρομείς μετέφεραν φλόγα από το σπίτι της Europa Donna στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ενώ χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την πορεία διαδικτυακά ή τηλεοπτικά. Ο σκοπός επιτεύχθηκε, στείλαμε και φέτος δυνατό το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία και τις γυναίκες.

Παρομοίως, οι εκατοντάδες μαθητές που συμμετέχουν στο Junior Achievement, δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση, επιλέγουν το προϊόν τους, κάνουν τις συναντήσεις τους και παρουσιάζουν την επιχείρησή τους σε κριτικές επιτροπές, διαδικτυακά. Εξίσου επιτυχημένα και με την ίδια προσήλωση στον στόχο.

Η συνεισφορά και η στήριξη μας παραμένει και βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις προς επίτευξη του στόχου.
 
Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η στήριξη της κοινωνίας στις κρίσιμες περιόδους που βιώνουμε;
Δεν είναι απλώς σημαντική. Βρίσκεται στις προτεραιότητές μας ως ευθύνη που απορρέει από την ίδια τη φιλοσοφία μας.

Στρατηγικές και  δράσεις ευθύνης                                                                                   

Οι επιχειρηματίες καλούνται πλέον να στείλουν ισχυρά μηνύματα τόσο εντός της εταιρείας τους όσο και στην κοινωνία ευρύτερα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι σημαντική;
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι σημαντική ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής ευημερίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προώθηση κοινωνικά υπεύθυνων και βιώσιμων επενδυτικών στρατηγικών αποτελεί το Α και το Ω για τη δημιουργία υγειών δομών, που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας πώς πρέπει να πλησιάσουν και να υιοθετήσουν οι εταιρείες μια πιο σωστή πολιτική ΕΚΕ;
Δεν υπάρχει συνταγή, καθώς οι έκτακτες συνθήκες δεν μπορούν να προβλεφθούν επακριβώς. Οι ανάγκες μεταβάλλονται και η αξία ενός προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι να τυγχάνει διαχείρισης από ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τα εκάστοτε δεδομένα, ώστε οι δράσεις τους να έχουν έμπρακτο θετικό αντίκτυπο.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον σε ό,τι αφορά τις δράσεις ΕΚΕ στις οποίες θα επενδύσετε;
Φάρος μας θα παραμείνει η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διαρκής στήριξή μας προς oργανισμούς που εργάζονται ανιδιοτελώς για μια καλύτερη κοινωνία. Παράλληλα, επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, στους νέους ανθρώπους, αλλά και τις νέες τεχνολογίες, ενώ δημιουργούμε προϊόντα, κοινωνικά υπεύθυνα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού IN Business 

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας