Ελληνική Τράπεζα: Συνεχίζεται η εγχώρια ανάκαμψη εν μέσω αβεβαιότητας

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο κατέγραψε μείωση 3.9% (από έτος σε έτος) το Σεπτέμβριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 102.3, μετά από μειώσεις 5.1% τον Αύγουστο και 6.1% τον Ιούλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ συνεχίζεται το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της κρίσης, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του να διατηρείται σχετικά σταθερός τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Η διατήρηση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο στα επίπεδα του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Σεπτεμβρίου ενδεχόμενα να αντικατοπτρίζει το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα τις ανησυχίες από έξαρση της πανδημίας διεθνώς. Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, μολονότι κατέγραψε βελτίωση το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τον Οκτώβριο και Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, παρά την εποχικότητα του, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του ΣΠΟΔ, αφού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου. Θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ, όπως και τους προηγούμενους μήνες, παρουσιάζουν μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές που καταγράφουν ετήσια θετική μεταβολή το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την ετήσια βελτίωση του όγκου λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 καθώς και για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων το Σεπτέμβριο. Επιπλέον, ετήσια βελτίωση παρουσιάζουν και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντανακλώντας τόσο τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και τη συνεχιζόμενη μεταστροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας.

Εν κατακλείδι, η βελτίωση του ΣΠΟΔ του Σεπτεμβρίου διαγράφει τη συνεχιζόμενη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεγέθυνσης της, ενώ η διατήρηση του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Οκτωβρίου 202 στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου αποτυπώνει το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον λόγω της δυναμικής  εξέλιξης της πανδημίας. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται ΕΔΩ

Σημειώσεις:

  • Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  • Ο Προκαταρκτικός Δείκτης (flash estimate) για τον Οκτώβριο του 2020 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) και των υψηλής συχνότητας δεδομένων του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφίξεων επιβατών για το μήνα Οκτώβριο, ενώ οι υπόλοιπες συνιστώσες του εκτιμήθηκαν από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.
  
 
 
 
Τι είναι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ);
Ο δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.
 
Από ποιες μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ της Κύπρου;
Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, τα πωλητήρια έγγραφα, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου