Χ. Κυνηγού: Το να επενδύσει κάποιος δεν είναι πυρηνική φυσική

Τα μηδενικά επιτόκια έφεραν σημαντική πίεση στους καταθέτες, που χρησιμοποιούσαν τις καταθέσεις για παραγωγή εισοδήματος, οδηγώντας τους σε αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Η πολύ δυναμική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες, μπορεί από την μια να εκτόξευσε τις αγορές, ταυτόχρονα όμως δημιούργησε αρνητική επίδραση λόγω πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των καταθετών.
 
Είναι καλή περίοδος να επενδύσει κάποιος και πώς; Στα ερωτήματα αυτά απάντησε από το βήμα του διαδικτυακού Cyprus Investors Show - Wealth Management Conference, η Head of Private Banking της
AstroBank, Χάρις Κυνηγού.
 
Τόνισε ότι το πως θα διαχειριστεί κανείς της καταθέσεις του είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς πλέον ο επενδυτής «θα πρέπει να δουλέψει ο ίδιος για τα λεφτά του». Σημείωσε ότι η περίοδος μηδενικών επιτοκίων που ξεκίνησε από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για στήριξη των οικονομικών των χωρών, φαίνεται να παρατείνεται και εξ αιτίας της πανδημίας.
 
Διαχρονικά, ανέφερε η κ. Κυνηγού, η επένδυση φόβιζε τον Κύπριο. Παρόλο που τα επιτόκια βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα,  οι συμπατριώτες μας προτιμούσαν να επενδύουν σε ακίνητα  και όχι το να ακολουθούν της επιλογής μιας επαγγελματικής διαχείρισης της περιουσίας τους.
 
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, τα μηδενικά επιτόκια έφεραν πρόβλημα στους επενδυτές εισοδήματος που πρέπει να ψάξουν για εναλλακτικές πηγές, μεταξύ των οποίων ο χρυσός.  
 
Απαντώντας στο ερώτημα τι να κάνει ένας επενδυτής, η κ. Κυνηγού υπογράμμισε πως «η πιο καλή χρονική συγκυρία προκειμένου να επενδύσει κάποιος είναι όταν έχει χρήματα». Σημείωσε παράλληλα πως η πιο καλή συνταγή είναι το να κατανείμει τα χρήματα του με βάση το επιθυμητό ρίσκο, τις καθημερινές του ανάγκες καθώς επίσης και τις γνώσεις του γύρω από τα χρηματοοικονομικά προϊόντα.  
 
Το να πέτυχεις κάτι τη σωστή στιγμή είναι σπουδαίο, όμως στις αγορές οι επενδύσεις γίνονται με το στομάχι και το συναίσθημα, όχι με τη λογική, υπογράμμισε η κ. Κυνηγού.
 
Σημείωσε, τέλος, πως το να επενδύσει κάποιος δεν αποτελεί πυρηνική φυσική. Για τον καθένα είναι κάτι διαφορικό και χρειάζεται, μεταξύ άλλων, σωστή διασπορά, προστασία, χαμηλά επενδυτικά προϊόντα με σωστά συστατικά, ενώ σημαντικό είναι οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται τα ρίσκα σε σχέση με τις πραγματικές αποδώσεις.
 
 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό