Πετρίδης: Να ενταθούν οι προσπάθειες για να απαλλαγούμε από τα ΜΕΔ

Η πρόοδος των τραπεζών και η προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης τους στα σύγχρονα διεθνή τεχνολογικά δεδομένα είναι αξιοσημείωτη, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, για να απαλλαγεί το τραπεζικό μας σύστημα από το βάρος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».
 
«Η επίτευξη αυτού του στόχου, θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές των τραπεζών και τη δυνατότητά τους στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, αναλαμβάνει από την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.
 
Αναφέρεται ότι η θητεία του νέου Προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών είναι μονοετής, όπως προνοείται στο καταστατικό του οργανισμού. Ο κ. Νικολάου αναλαμβάνει την προεδρία έπειτα από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, η οποία διοργανώθηκε έπειτα από τρίμηνη μετάθεσή της από την αρχική ημερομηνία διεξαγωγής της, λόγω της συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.
 
Αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, ότι, τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων και ταυτόχρονα θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ εξασφάλισαν στελέχη από τις τράπεζες, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank και ΕuroBank. Τις τρεις τράπεζες στο ΔΣ εκπροσωπούν αντιστοίχως οι Φοίβος Στασόπουλος, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης και Δημήτρης Σιακαλλής.
 
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε, προσδοκά στη συνεργασία όλων ώστε να διαμορφωθεί ένα οικονομικό περιβάλλον ευνοϊκό για την οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».
 
Ανέφερε ότι «σίγουρος πως η συνεργασία της Κυβέρνησης και του Συνδέσμου Τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι στενή και πως θα καταφέρουν μαζί να προσδώσουν αίσθημα εμπιστοσύνης στην αγορά».
 
Πρόσθεσε πως η επιδημία του ιού COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην οικονομική συμπεριφορά που αναπόφευκτα θα επιδράσουν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα.
 
Ανέφερε, ωστόσο, ότι «δεν είναι γνωστή ούτε η ένταση ούτε η διάρκεια αυτής της διαταραχής, συνεπώς είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα τις οικονομικές απώλειες που θα καταγραφούν σε ετήσια βάση. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως έχει αλλάξει η κουλτούρα της Κύπρου από την αντίδραση στην πρόληψη».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση, έδρασε έγκαιρα και άμεσα, δημοσιοποιώντας ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας μας, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 60 μέτρων και το οποίο κοστολογείται κοντά στα €1.2 δις.
 
«Στα Σχέδια στήριξης των πολιτών, μισθωτών, αυτοεργοδοτουμένων καθώς και μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνεται το «Σχέδιο Αναστολής Δόσεων και Τόκων», το «Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου Νέων Στεγαστικών Δανείων» και το «Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου Νέων Επιχειρηματικών Δανείων», Σχέδια τα οποία υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε πως η συνεργασία της Κυβέρνησης και των τραπεζών υπήρξε και συνεχίζει να είναι στενή και αποτελεσματική στην εφαρμογή των συγκεκριμένων Σχεδίων.  

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι τράπεζες έχουν επενδύσει τα μέγιστα στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην τεχνολογία.
 
«Αξιοσημείωτη είναι και η δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να προσφέρουν χρηματοδότηση με τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ, καθώς και η σωστή αξιολόγηση της πιστοληπτικής δυνατότητας του δανειολήπτη πριν παραχωρηθεί η οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση», κατέληξε.
 
Σε ομιλία του στην Συνέλευση, ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Μάτσης είπε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δούλεψε ακατάπαυστα για να επιτελέσει έτσι τον ρόλο του στην οικονομία του τόπου.
 
Μέσα από τον Σύνδεσμο, οι Κυπριακές Τράπεζες έδρασαν συλλογικά και συντονισμένα, έχοντας ως γνώμονα το υγειονομικό και οικονομικό συμφέρον της χώρας όλης, και  βάζοντας κατά μέρος το ατομικό συμφέρον της κάθε Τράπεζας, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι οι προτεραιότητές αυτή την περίοδο ήταν η προστασία της υγείας των πελατών και του προσωπικού, η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας του τόπου.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε μερικές από τις ενέργειες που έγιναν και αποφάσεις που λήφθηκαν υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου όπως μεταξύ άλλων η αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων, η αναστολή δόσεων σε όλες τις εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, η μη επιβολή ανατοκισμού στα δάνεια που εντάσσονται υπό τις πρόνοιες του Νόμου και του Διατάγματος για αναστολή δόσεων, η συμμετοχή στα σχέδια επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια και η παροχή δωρεάν υπηρεσιών για την άμεση απόκτηση τραπεζικού λογαριασμού ή και κάρτας σε όσους δεν είχαν έως τότε, ώστε να λάβουν τα επιδόματα της κυβέρνησης.
 
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο κ. Μάτσης είπε ότι «ο Σύνδεσμος Τραπεζών παραμένει αφοσιωμένος στην συνετή διαχείριση μια σειράς προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται».
 
Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μάτσης, είναι ο υγειονομικός κίνδυνος που παραμένει, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στους ισολογισμούς των Τραπεζών, η συνεχής συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες που συνεχώς μεταλλάσσονται και αυξάνονται, οι άοκνεςμας προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η ανάγκη για μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων βιώσιμων σχημάτων, η οποία θεωρώ ότι παραμένει και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος για περισσότερη ευελιξία και αύξηση της παραγωγικότητας του Τραπεζικού Συστήματος.
 
Τέλος, ο κ. Μάτσης ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Μιχάλη Καμμά, έναν πραγματικά αξιόλογο άνθρωπο και επαγγελματία, όπως είπε, «για την πολύ σκληρή δουλειά, την ευλαβική προσήλωση του στην υλοποίηση των στόχων του Συνδέσμου, την πολύ επιτυχή και δίκαιη διαχείριση των συναδέλφων του στον Σύνδεσμο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας