Shadi Karam: Στόχος η αύξηση του μεριδίου αγοράς της AstroBank

Για τις προτεραιότητες της AstroBank και την ανάληψη της ηγεσίας της τράπεζας από τον Αριστείδη Βουράκη,  μιλά ο Πρόεδρος του ΔΣ του τραπεζικού οργανισμού, Shadi Karam.
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Karam αναλύει τα σχέδια και τους στόχους της τράπεζας για το επόμενο διάστημα, αναφέρεται στο πως επηρέασε η έκρηξη στη Βηρυτό τις εργασίες της AstroBank, ενώ γνωστοποιεί ότι πέραν της εξαγοράς της Εθνικής Τράπεζας, στο πλάνα τους βρίσκεται η εξαγορά ενός ακόμα οργανισμού. Αναφέρεται, τέλος στα δημοσιεύματα για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα καθώς επίσης και στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός.
 

Η περίοδος αυτή βρίσκει την AstroBank σε κατάσταση αλλαγής ηγεσίας, καθώς αποχωρεί ο CEO, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης. Σας ξάφνιασε αυτή η παραίτηση;
Σε κάποιο βαθμό ναι. Όμως, στη διαχείριση ενός μεγάλου ιδρύματος θα πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και κανείς ποτέ δεν πρέπει να είναι απολύτως απαραίτητος. 
 
Για ποιους λόγους επιλέγηκε ο Αριστείδης Βουράκης για τη θέση του CEO; Τι περιμένει η AstroBank από αυτόν;
Ο Αριστείδης Βουράκης είναι ένας διακεκριμένος τραπεζίτης και επαγγελματίας. Έχει εμπειρία σε πολλές πτυχές της τραπεζικής, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ σημαντικές για την AstroBank επειδή ταιριάζουν με τη στρατηγική μας. Έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στην επενδυτική τραπεζική και έχει επιτύχει μια σειρά πολύ μεγάλων και πολύπλοκων συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υψηλού προφίλ κρατικών συμφωνιών. Έχει επίσης διαχειριστεί με επιτυχία δύσκολα σχέδια αναδιάρθρωσης σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα σε αρκετές χώρες και έχει διαχειριστεί  με πολύ εύστοχο τρόπο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Έρχεται επίσης σε μας με γνώση και ένα εντυπωσιακό δίκτυο επαφών σε τρεις από τις αγορές που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την AstroBank, δηλαδή την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λίβανο.

Ποιες οι προτεραιότητες για την AstroBank το επόμενο διάστημα;
Η AstroBank έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική και την εφαρμόζει αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε όλες τις επιχειρηματικές οδούς: εμπορική τραπεζική, ιδιωτική τραπεζική και λιανική τραπεζική. Να αναπτύξουμε γρήγορα τη διαδικασία ψηφιοποίησης μας πάνω σε έναν ισχυρό πυρήνα τεχνητής νοημοσύνης σε μια σταθερά αυξημένη τραπεζική εμβέλεια και είμαστε ήδη εκεί επειδή είχαμε επενδύσει, από την αρχή, πόρους την καινοτομία. Αυτό θα μας δώσει ένα γρήγορο χρόνο ανταπόκρισης καθώς επίσης και μεγαλύτερη ανταγωνιστική θέση.

Είμαστε επίσης υπερήφανοι που έχουμε μια αξιοσημείωτη πλατφόρμα ιδιωτικής τραπεζικής, λόγω της συνεργασίας μας την Crescendo, έναν πολύ επιτυχημένο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων που εδρεύει στη Γενεύη, το Λονδίνο, το Μαϊάμι και το Λουξεμβούργο. Μαζί έχουμε αναπτύξει μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία δίνουν στους πελάτες μας πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία χρηματοπιστωτικών προϊόντων, απ’ ότι μπορεί να βρει κανείς ακόμη και σε σημαντικά μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες. Επιπλέον, σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί το «πάντρεμα» εμπορικών και ιδιωτικών τραπεζικών υπηρεσιών προς όφελος του πελάτη.
 
Η έκρηξη στη Βηρυτό επηρεάζει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς της AstroBank;
Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έχει δυστυχώς επιδεινώσει μια κατάσταση ταχείας ολίσθησης στην άβυσσο που προκλήθηκε από δεκαετίες κακής δημόσιας διαχείρισης, διαφθοράς, ανεύθυνων πολιτικών διαπληκτισμών και προβλέψιμης κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα. Δυστυχώς, αν μη τι άλλο, αυτό που συμβαίνει στο Λίβανο ενισχύει την πελατειακή μας βάση, με Λιβανέζους οι οποίοι αναζητούν μια εναλλακτική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή των τραπεζικών δραστηριοτήτων τους. Στο μυαλό των Λιβανέζων είμαστε η πρώτη επιλογή, ίσως επειδή ορισμένοι από τους μετόχους μας είναι Λιβανέζοι. Ωστόσο, είμαστε εξαιρετικά συνετοί στην επιλογή των πελατών μας και αποφασίσαμε επίσης, από την ημέρα που ξεκινήσαμε τις εργασίες μας, τον Μάρτιο του 2017, να μην εκτεθούμε σε οποιοδήποτε κίνδυνο, ο οποίος προέρχεται από τον Λίβανο. Με την άδειά σας, θα ήθελα εδώ να αδράξω την ευκαιρία και να ευχαριστήσω την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της Κύπρου για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία και αλληλεγγύη που εξέφρασαν μέσω δωρεών και στήριξης προς τον Λίβανο. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα από μια δωρεά των κρατουμένων στις κυπριακές φυλακές στα θύματα της έκρηξης της 4ης Αυγούστου. Σε περιόδους κρίσης, η Κύπρος και ο κυπριακός λαός ήταν πάντα παρόντες για να βοηθήσουν τον Λίβανο και τους Λιβανέζους.
 
Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς της Εθνικής Τράπεζας από την AstroBank; Πως θα αλλάξει η τράπεζα μετά από αυτή την εξέλιξη;
Η όλη διαδικασία καθυστέρησε λόγω των διεθνών εξελίξεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει. Υπάρχει επίσης μια σειρά από κανονισμούς, οι οποίοι πρέπει να ακολουθηθούν  και από τα δύο τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να δοθεί το πράσινο φως. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Η απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Εθνικής Τράπεζας θα ενισχύσει τον ισολογισμό της AstroBank, θα ενισχύσει τις δραστηριότητές της και θα δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την κερδοφορία. Επιπλέον, η εξαγορά θα επεκτείνει το μερίδιο αγοράς μας και θα μας επιτρέψει επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό πελατών, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τα καινοτόμα, προηγμένα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει και δημιουργεί συνεχώς η AstroBank. Τέλος, η εξαγορά αυτή, η τρίτη εξαγορά μας μέσα σε μια περίοδο περίπου τριών χρόνων, συμβάλλει στην εδραίωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, που αποτελεί στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ενώ συνιστά θετικό βήμα στην ενίσχυση του κλάδου στο σύνολό του. Είναι επίσης ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τομέα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή.
 
Κατά πόσο έχετε στα πλάνα σας κάποια επιπλέον εξαγορά στο μέλλον;
Έχουμε κάτι στα σχέδια μας και έχουμε και τα μέσα για να το κάνουμε, γιατί οι μέτοχοι μας και οι νέοι επενδυτές, τους οποίους συνεχώς προσελκύουμε λόγω της καλής απόδοσης της τράπεζας και της επιτυχίας της, μας επιτρέπουν να κάνουμε τέτοια σχέδια.
 
Στοχεύετε σε κάποιο συγκεκριμένο οργανισμό; 
Ναι, αλλά δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα.
 
Τις τελευταίες μέρες η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνώς λόγω των δημοσιευμάτων του Al Jazeera αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογράφησης. Ποια η δική σας άποψη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Η εμπειρία μου δίδαξε ότι τα αρνητικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης έχουν πάντα ένα υπόβαθρο, κίνητρα, συχνά κακές προθέσεις και δυστυχώς οι ακροατές και οι αναγνώστες δεν δίνουν πάντα προσοχή όταν εκτίθενται σε τέτοια δημοσιεύματα. Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα αξιόλογο εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης σε δύσκολους καιρούς αλλά και σε καλούς καιρούς. Αποτελεί μια χοάνη σταθερότητας, ανθεκτικότητας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Η επιλογή (των επενδυτών που θα λάβουν το κυπριακό διαβατήριο) βασίζεται τώρα σε μια φερέγγυα διαδικασία, την οποία διαχειρίζονται αξιόπιστες διεθνείς εταιρείες που βοηθούν τις τοπικές αρχές και περιλαμβάνει πολλούς ελέγχους ασφάλειας και διασταύρωσης στοιχείων.

Η Κύπρος είναι καλός προορισμός για ξένους επενδυτές και γιατί;
Στις επενδύσεις, η επιλογή ενός επενδυτικού προορισμού ή ενός τομέα βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
Πρώτον, το επιχειρηματικό περιβάλλον: πολιτική σταθερότητα, δυνατότητα πρόβλεψης των δημοσιονομικών, βιώσιμη ανάπτυξη, ικανή κυβέρνηση, διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και πάνω απ ' όλα χρηστή διακυβέρνηση.
Δεύτερον, σύγκριση, το πού βρίσκεις δηλαδή το πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με ελπιδοφόρες αποδόσεις
Ο επενδυτής εντοπίζει διάφορους προορισμούς και συγκρίνει τις προαναφερόμενες μεταβλητές σε κάθε αγορά.
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στην Ευρώπη και ακόμα πιο πέρα, η Κύπρος σκοράρει πολύ υψηλά και έρχεται μπροστά σε όλες τις μετρήσεις
 

Δειτε Επισης

Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.