Αλλαγή στη διαδικασία χορήγησης άδειας Oργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων

Την διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) αναθεώρησε, με απόφαση που έλαβε στις 27 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). 

Η απόφαση εμπίπτει στο πλαίσιο βελτίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης εταιρειών από την ΕΚΚ. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω απόφαση επιτυγχάνεται η ευθυγράμμιση της διαδικασίας χορήγησης άδειας λειτουργίας ΟΣΕ με τη διαδικασία που ισχύει και για άλλα είδη εταιρειών που αδειοδοτούνται από την ΕΚΚ, όπως ΚΕΠΕΥ, ΔΟΕΕ, Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Περαιτέρω, αναμένεται ότι θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του τομέα συλλογικών επενδύσεων, εφόσον πλέον οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων στην ΕΚΚ και άντλησης ενεργητικού θα ισχύουν μετά την ημερομηνία σύστασης των ΟΣΕ αφότου χορηγηθεί άδεια λειτουργίας.
 
Η διαδικασία αναθεωρείται ως ακολούθως:
1. Η ΕΚΚ θα συνεχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική.

2. Κατόπιν της εξέτασης της αίτησης, και αφού το Συμβούλιο της ΕΚΚ ικανοποιηθεί ότι η αιτήτρια, εκ πρώτης όψεως πληροί τις δια του Νόμου προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας, ως αυτές προκύπτουν από τον σχετικό Νόμο, θα κοινοποιεί την απόφαση της στην αιτήτρια, ή στον Εξωτερικό της Διαχειριστή, μαζί με τους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν για να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας.

Στο σημείο αυτό δεν θα χορηγείται άδεια λειτουργίας και δεν θα γίνεται οποιαδήποτε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ εφόσον η αιτήτρια δεν θα είναι αδειοδοτημένη από την ΕΚΚ.

3. Η ΕΚΚ θα ορίζει μέγιστη προθεσμία 3 μηνών για την ικανοποίηση των όρων για τη χορήγηση άδειας. Κατά την ημερομηνία εξέτασης της εκπλήρωσης των όρων, η ΕΚΚ θα εξετάζει μόνο τα στοιχεία που αφορούν τους όρους που είχε θέσει και δε θα δέχεται επικαιροποίηση/αλλαγές επί οποιωνδήποτε άλλων ουσιαστικών στοιχείων που είχαν υποβληθεί με την αρχική αίτηση.
 
Σε περίπτωση που παρέλθουν οι 3 μήνες και το Συμβούλιο δεν έχει ικανοποιηθεί για την εκπλήρωση των όρων, η αίτηση δύναται να απορρίπτεται. Επίσης, σε περίπτωση που η αιτήτρια επιθυμεί να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές κατά το διάστημα αυτό, τότε οφείλει να αποσύρει την αίτηση της (χωρίς να της επιστραφεί οποιοδήποτε ποσό από την ΕΚΚ) και να υποβάλει εκ νέου αίτηση με νέο τέλος εξέτασης.

4. Αφού υποβληθούν όλα τα σχετικά προς ικανοποίηση των όρων που είχαν τεθεί, ως αναφέρεται στην παράγραφο (2) πιο πάνω, η ΕΚΚ θα προβαίνει σε έλεγχο και αξιολόγηση των υποβληθέντων στοιχείων για σκοπούς διαπίστωσης της συμμόρφωσης της αιτήτριας με τους όρους της ΕΚΚ και γενικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας.

5. Κατόπιν του ελέγχου και σε περίπτωση που δεν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία που να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή και συνετή διαχείριση της αιτήτριας, το θέμα θα υποβάλλεται στο Συμβούλιο της ΕΚΚ για χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

6. Η ΕΚΚ θα κοινοποιεί στην αιτήτρια την απόφαση της για χορήγηση άδειας λειτουργίας και θα προχωρεί με την ανάρτηση του ονόματος της στην ιστοσελίδα της, ως αδειοδοτημένη.
Η παρούσα διαδικασία τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Ως εκ τούτου, οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων, στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, ή θα χορηγηθεί μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020, οφείλουν να συμμορφωθούν με τους όρους που είχαν τεθεί από την ΕΚΚ και να υποβάλουν τα στοιχεία εντός της προθεσμίας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)