ΕΚΚ: Τι πρέπει να γνωρίζουν εποπτευόμενοι και κοινό για το Brexit

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρουθα ήθελε να ενημερώσει τους εποπτευόμενους και το ευρύ κοινό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει σειρά ανακοινώσεων για να βοηθήσει τις εθνικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να προετοιμαστούν για τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα προκύψουν με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου («ΗΒ») από την Ευρωπαϊκή Ένωση («ΕΕ»).

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα επέλθουν αλλαγές στις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από τη σύναψη ή μη συμφωνίας μελλοντικής εταιρικής σχέσης.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προετοιμασία για τις αλλαγές» καθορίζει θεματικά τους βασικούς τομείς στους οποίους θα υπάρξουν αλλαγές (περιλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών), ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ, και καθορίζει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι εθνικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες προκειμένου να είναι έτοιμοι για τις αλλαγές αυτές.

Στόχος της ανακοίνωσης είναι να εξασφαλίσει ότι όλες οι δημόσιες διοικήσεις και οι ενδιαφερόμενοι φορείς είναι καλά προετοιμασμένοι για τις αναπόφευκτες διαταραχές που θα προκληθούν από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ και να θέσει τέλος στη μεταβατική περίοδο εντός του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει και, όπου απαιτείται, επικαιροποιεί και τις 102 ανακοινώσεις ενδιαφερομένων οι οποίες δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αποχώρησης — πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι συναφείς για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Ο κατάλογος με περισσότερες από 50 επικαιροποιημένες προκηρύξεις περιλαμβάνεται σε παράρτημα της ανακοίνωσης και όλες είναι διαθέσιμες στην ειδική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από αυτές τις ανακοινώσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεφαλαιαγορά παρουσιάζουν οι ακόλουθες (οι ανακοινώσεις είναι στην αγγλική γλώσσα):

Η ΕΚΚ προτρέπει τους εποπτευόμενους και το ευρύ κοινό να τηρούνται ενήμεροι για όλα τα θέματα που αφορούν την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις αλλαγές που θα προκύψουν, όποια και αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μελλοντικής σχέσης με το ΗΒ.

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ