Η Alpha Bank Cyprus Ltd συμμετέχει στο κρατικό Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια

H Alpha Bank Cyprus Ltd, συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία και να συμβάλλει στον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 και συμμετέχει στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια που παρέχεται με τη μορφή κρατικής ενίσχυσης σε Αυτοτελώς Εργαζομένους, Πολύ Μικρές, Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις. 
 
Το κρατικό Σχέδιο προβλέπει επιδότηση του επιτοκίου Νέων Επιχειρηματικών Δάνειων που εγκρίθηκαν από 1.3.2020 έως 31.12.2020, για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με κεφάλαια κίνησης και/ή επενδύσεις εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, στο Σχέδιο εντάσσονται και δάνεια που θα εκταμιευθούν μέχρι 31.12.2020, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου και του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.
 
Η επιδότηση επιτοκίου έχει μέγιστη διάρκεια τέσσερα έτη, με ποσοστό μέχρι και 3,50% για τα πρώτα δύο έτη. Για τα επόμενα 2 έτη, η επιδότηση επιτοκίου ανέρχεται σε:
- 2,00% για Αυτοτελώς Εργαζομένους, Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και
- 1,50% για Μεγάλες Επιχειρήσεις
 
Το ανώτατο ύψος του δανείου που μπορεί να παραχωρηθεί ανά αυτοτελώς εργαζόμενο και επιχείρηση ανέρχεται έως Ευρώ 800.000.

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, το συνολικό δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις Ευρώ 120.000, ανά επιχείρηση. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, το συνολικό δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις Ευρώ 100.000, ανά επιχείρηση.
 
Δικαιούχοι για ένταξη στο Σχέδιο είναι όλες οι μη προβληματικές επιχειρήσεις  (Πολύ μικρές, Μικρές, Μεσαίες, Μεγάλες και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι) κατά την 31 Δεκεμβρίου 2019 που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας  Covid-19, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση βεβαίωσης από λογιστή ότι δεν ήταν ήδη προβληματικές (κατά την έννοια του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία) την 31 Δεκεμβρίου 2019.
 
Από το σχέδιο εξαιρούνται επιχειρηματικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται με άλλα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης καθώς και νέα δάνεια που έχουν προκύψει μέσω αναδιαρθρώσεων.
 
Για τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο, οι ενδιαφερόμενοι, χρειάζεται να υποβάλλουν στην Τράπεζα βεβαιώσεις φορολογικών οφειλών από το Τμήμα Φορολογίας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λοιπών υποχρεώσεων τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ημερομηνία της βεβαίωσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου