Αύξηση στα νέα δάνεια τον Μάιο

Ανάκαμψη παρουσίασε η παραχώρηση φρέσκου δανεισμού τον Μάιο του 2020, επωφελούμενη από τις χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα και στα διατάγματα αναστολών εργασιών λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών. 
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των καθαρών νέων δανείων (χωρίς δάνεια που έτυχαν επανδιαπραγμάτευσης) τον Μάιο διαμορφώθηκε σε €118 εκατομμύρια, έναντι €84 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας άνοδο 41%.
 
Ωστόσο σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τα νέα δάνεια παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένα τον Μάιο παρουσιάζοντας πτώση 61%, έναντι ετήσιας πτώσης 71% τον προηγούμενο μήνα.
 
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2020, τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €776 εκατ. σε σύγκριση με €1,44 δισεκατομμύρια τη αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 
Ειδικότερα, τα καθαρά νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν σε €8,2 εκατ (€4,2 τον Απρίλιο), ενώ τα δάνεια που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης ανήλθαν σε €1,4 εκατ.
 
Τη μερίδα του λέοντος των καθαρά νέων δανείων κατείχαν τον Μάιο τα δάνεια για αγοράς κατοικίας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €41,6 εκατ. (από €19 εκατ. τον Απρίλιο), ενώ τα δάνεια που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης ανήλθαν σε €17,4 εκατ.
 
Ανοδικά κινήθηκαν τον Μάιο και τα καθαρά νέα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ., τα οποία διαμορφώθηκαν στα €23,6 εκατ. σε σύγκριση με €16,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια που προέκυψαν από επαναδιαπραγμάτευση ανήλθαν σε €8,3 εκατ. σε σύγκριση με €2 εκατ. τον Απρίλιο.
 
Τέλος, τα εταιρικά δάνεια ύψους άνω του €1 εκατ. έμειναν σχετικά αμετάβλητα τον Μάιο και ανήλθαν σε €35,8 εκατ., από €31,8 εκατ τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τα νέα δάνεια που προέκυψαν από επαναδιαπραγμάτευση ανήλθαν σε €34,3 εκατ. από μόλις €9 εκατ. τον Απρίλιο.
 
Να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει θετική επίπτωση στα νέα δάνεια καθώς μπαίνει σε λειτουργία το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου τόσο εταιρικών και στεγαστικών δανείων που υλοποιεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Νέο ιστορικό χαμηλό για επιτόκια εταιρικών καταθέσεων 

Παράλληλα, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν τα επιτόκια των εταιρικών καταθέσεων τον Μάιο, την ώρα που τα επιτόκια κάποιων κατηγοριών δανείων παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το επιτόκιο καταθέσεων από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε μείωση τριών μονάδων βάσης, υποχωρώντας στο 0,04% τον Μάιο από 0,07% τον προηγούμενο μήνα.
 
Αντίθετα, οριακή αύξηση παρουσίασε τον Μάιο το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά, φτάνοντας στο 0,13%, σε σύγκριση με 0,12% τον προηγούμενο μήνα.
 
Αντίθετα ανοδικές τάσεις παρουσίασαν τα δανειστικά επιτόκια τον Μάιο, με εξαίρεση το επιτόκιο που αφορά την αγορά κατοικίας, το οποίο υποχώρησε το 2,09% από 2,12% τον προηγούμενο μήνα.
 
Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας σημείωσε πτώση στο 2,09%, σε σύγκριση με 2,12% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο αν συνυπολογιστεί το ΣΕΠΕ (Συνολική Ετήσια Επιβάρυνση), το επιτόκιο αυξήθηκε στο 2,91% από 2,72%, που είναι το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2019.
 
Εξάλλου, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 3,15%, σε σύγκριση με 3,02% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Εάν συνυπολογιστεί το ΣΕΠΕ, το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο 3,76%.
 
Αύξηση 13 μονάδων βάσης παρουσίασε τον Μάιο το επιτόκιο για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. φτάνοντας στο 3,10%, σε σύγκριση με 2,97% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, το επιτόκιο για εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση 16 μονάδων βάσης και ανήλθε στο 3,00%, σε σύγκριση με 2,42% τον Απρίλιο.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»