Στο γενικότερο ταμείο εγγύησης καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων τα €23 εκατ. των ΣΠΙ

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική, ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο και ενέκρινε τους κανονισμούς, που αφορούν τη μεταφορά των €23 εκ. του ταμείου εγγύησης καταθέσεων των ΣΠΙ προς το γενικότερο ταμείο εγγύησης καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Τα νομοθετήματα εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια με 26 ψήφους υπέρ, 10 εναντίον, 1 αποχή και έτσι αποτρέπεται η μεταφορά του ποσού στην Ελληνική Τράπεζα, όπως προέβλεπε συγκεκριμένη πρόνοια της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης εξήγησε πως αν δεν ψηφίζονταν οι νομοθεσίες στις 24 Ιουνίου τα 23 εκ. έπρεπε να πληρωθούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ελληνική Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε, αυτά θα πάνε στο ταμείο των τραπεζών.
 
Περαιτέρω ο κ. Βότσης ανέφερε ότι ουδέποτε είδε η Βουλή της Συμφωνία και ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα εγγράψει θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι αυτό το σημείο της συμφωνίας είναι κάκιστο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς παρατήρησε ότι στην αντιπολίτευση "τραβούν από τα μαλλιά" τα θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους και για δημιουργία εντυπώσεων.  Η Ελληνική Τράπεζα που αναλάμβανε τη Συνεργατική ανέλαβε να πληρώνει αρνητικό επιτόκιο στην Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε και ανέφερε πως κατά τη διαπραγμάτευση η Ελληνική έκανε αυτό που έπρεπε, για να μας υποχρεώσει να δώσουμε τα χρήματα εκεί που έπρεπε. Είναι δίκαιο να μεταφερθούν επειδή προστατεύονται οι καταθέτες όλων των τραπεζών, συνέχισε προσθέτοντας ότι ζητήσαμε από τον ενιαίο μηχανισμό της Φρανκφούρτης δύο χρόνια παράταση για τον Συνεργατισμό και αρνήθηκαν. Ευτυχώς που με την άρνηση σήμερα δεν κουβαλούμε αυτό το βάρος της τραπεζικής αστάθειας με την κρίση της πανδημίας, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι διοικούσαν τον Συνεργατισμό προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ που βόλεψαν με δανεικά και αγύριστα όλα τα προσκείμενα σωματεία και οργανισμούς. Δεν συμφωνούμε με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό που δεν είναι θέσφατο, είπε και πρόσθεσε πως η κάκιστη συμφωνία, όπως χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση, έσωσε 10 δισ. ευρώ καταθέσεις.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι ο κ. Μαυρίδης προσβάλλει το ΔΗΚΟ όταν του επιρρίπτει ευθύνες αμφισβητώντας το πόρισμα νομίμως θεσμοθετημένου οργάνου και επανέλαβε το αίτημα να κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος  Στεφάνου είπε πως αν δεν ψηφιστεί η μεταφορά, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα πληρώσει 23 εκ. πρόστιμο στην Ελληνική και εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση έκανε μια εγκληματικά ετεροβαρή συμφωνία και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε το πανωπροίκι. Δεν μπορούμε επ` ουδενί λόγω να υπερψηφίσουμε ό,τι νομιμοποιεί μια κακή συμφωνία, ανέφερε προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τα νομοθετήματα.

Ανάλογες τοποθετήσεις με αναφορά στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό έκανε και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού που έκανε λόγο για ξεπούλημα του Συνεργατισμού και εστίασε στις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτές περιέχονται στο πόρισμα.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό τον οδήγησαν στη δυσμενή κατάσταση που περιήλθε και αντί να τον στηρίξουμε και εξυγιάνουμε με ισχυρό εποπτικό μηχανισμό, προχωρήσαμε στην κρατικοποίηση και ακολούθως στην πώλησή του. Υπήρξε σκοπιμότητα και αδιαφάνεια στην παραχώρησή του στην Ελληνική Τράπεζα, συνέχισε και ανέφερε πως είναι αδιανόητο και απαράδεκτο στην Κυπριακή Δημοκρατία σε συμβόλαια του κράτους να χρησιμοποιείται η αγγλική γλώσσα. Δήλωσε επίσης ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τα νομοθετήματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαγράφονται τα λάθη του παρελθόντος.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι τρέχουμε να καλύψουμε κενά και λάθη μιας κακής συμφωνίας και διερωτήθηκε τι καλά θα ήταν αν είχαμε μια κρατική τράπεζα μέσα από την οποία θα μπορούσαμε τώρα να διοχετεύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις.
 
Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου παρατήρησε ότι κανένας δεν ανέφερε ότι η μεταφορά του ποσού από ένα ταμείο σε άλλο απαγορεύεται από τον νόμο και πως έτσι η Ελληνική θα απαλλαγεί της υποχρέωσης να συνεισφέρει στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων για το μέρος αυτό, καλώντας την Ολομέλεια  να μην εγκρίνει τα νομοθετήματα μέχρι η συμφωνία να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου.
 
Τέλος, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, αφού ανέφερε ότι θα κατατρέχει τους κυβερνώντες για πάντα το ξεπούλημα της μεγαλύτερης κατάκτησης του κυπριακού λαού, απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνδράμουν την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής για ανασύσταση του Συνεργατισμού. Ζήτησε τη συνδρομή των συντεχνιών στην προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»