Τράπεζες: Επηρεάζονται αλλά συμμετέχουν στην επανεκκίνηση

Σε νέα βάση βρίσκει τον κυπριακό τραπεζικό τομέα η νέα οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κρίση η οποία αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και το μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων, οι τράπεζες θα κληθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για ενδεχόμενες ζημιές από μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Ωστόσο, η ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση και η αυξημένη ρευστότητα τους συμβάλλει θετικά στην χρηματοδότηση για επανεκκίνηση της Οικονομίας. 

Κωνσταντίνος Ηροδότου
Σοβαρή ύφεση αναμένει ότι θα βιώσει η κυπριακή οικονομία το 2020, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας) Κωνσταντίνος Ηροδότου ο οποίος στο εισαγωγικό σημείωμά του στην ετήσια έκθεση της ΚΤΚ για το 2019, τονίζει πως τα βήματα προόδου που επιτεύχθηκαν κατά το 2019, έδωσαν στήριξη στις γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και της ΚΤΚ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας.
 
Αναφέρει ότι «παρά τις πρωτόγνωρες εξελίξεις και τις πολύ αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε επιτευχθεί η πρόοδος που είχαμε το 2019, τόσο σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και σε θέματα σταθερότητας του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα».
 
«Οι οικονομικές επιπτώσεις προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή οικονομικά στοιχεία για το 2020, αλλά ούτε μπορεί να προβλεφθεί η διάρκεια της πανδημίας».

Πανίκος Νικολάου
«Οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και αυτό παρατηρείται στα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας συναλλαγών και στη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το πρώτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας μάλιστα πως «οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 2020».
 
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «η πλήρης επίδραση παραμένει αβέβαιη και θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των περιορισμών για τον ιό COVID-19, την επιτυχή επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης».
 
Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο κ. Νικολάου τόνισε πως «το συγκρότημα βρίσκεται σε καλή θέση, με καλή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα, έτοιμο να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».
 
Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε ακόμη ότι «οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητές μας παραμένουν ξεκάθαρες, με την προσοχή μας να συνεχίζει να εστιάζει στην ενίσχυση του ισολογισμού μας και στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και της αποδοτικότητας μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους, ώστε να αντικατοπτρίζει τη μικρότερη βάση εσόδων μας».

Ιωάννης Μάτσης
Αντιμέτωπες με ένα κοκτέιλ κινδύνων θα βρεθούν το 2020 οι τράπεζες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2019, τονίζοντας ωστόσο πως ατού της Ελληνικής είναι ο λιανικός χαρακτήρας του χαρτοφυλακίου της, που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες που έχουν περισσότερη έκθεση στην επιχειρηματικότητα.
 
Ο κ. Ματσης διαβεβαίωσε εξάλλου πως η τράπεζα, κτίζοντας στην ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και την πολύ υψηλή ρευστότητα, θα βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία. Είπε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά τον δείκτη κεφαλαίων η Ελληνική βρίσκεται στις πέντε κορυφαίες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ όσον αφορά τη ρευστότητα βρίσκεται πρώτη μεταξύ των πέντε καλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης.
 
Σύμφωνα με τον ΑΕΔ της Ελληνικής, συνεπεία της πανδημίας, το εργαλείο της πώλησης δανείων έχει φύγει από το τραπέζι για την ώρα, ενώ και η οργανική μείωση των ΜΕΧ (αποπληρωμές, ανταλλαγή ακινήτων έναντι δανείων) θα επιδεινωθεί, καθώς «αναμένουμε ότι με την κρίση αυτό θα χειροτερεύσει διότι θα μειωθεί η ευχέρεια του πελάτη με την κρίση να δώσει μετρητά για αποπληρωμή ενός ποσοστού των υποχρεώσεων τους».
  
«Η κρίση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ευελπιστώ ότι περί το τέταρτο τρίμηνο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορούμε να μιλούμε για επαναφορά των επενδυτών και επαναφορά των οργανικών λύσεων (για μείωση των ΜΕΧ)», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάτσης, για να προσθέσει ότι «επειδή είμαστε λιανική τράπεζα θεωρώ ότι θα επηρεαστούμε λιγότερα από άλλες τράπεζες που έχουν έκθεση στο επιχειρείν».
 

Δειτε Επισης

Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν