ΕΚΚ: Η απόφαση για τους εκτελεστικούς διευθυντές της PFX Financial Professional

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου («η ΕΚΚ») ανακοινώνει ότι επέβαλε κυρώσεις και διοικητικό πρόστιμο στους εκτελεστικούς διευθυντές της PFX Financial Professional Ltd («η Εταιρεία»). 
 
Η  ανάκληση της άδειας της Εταιρείας και η επιβολή των κυρώσεων που ανακοινώνονται σήμερα, αποτελούν το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε η ΕΚΚ στην Εταιρεία. Η ΕΚΚ διαπίστωσε ότι η μη συμμόρφωση της Εταιρείας με τον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο του 2007 οφείλεται σε υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη και αμέλεια των εκτελεστικών διευθυντών της.
 
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι παραβάσεις της Εταιρείας περιλάμβαναν τη μη συμμόρφωσή της με τις κατά τον Νόμο υποχρεώσεις της κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτες και την αδυναμία υποβολής χρηματοοικονομικών καταστάσεων και άλλων πληροφοριών που απαιτούνται από την ΕΚΚ, με πλήρη και ακριβή τρόπο.
 
Αυτό οφείλεται κυρίως σε:
 
  • υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη και αμέλεια του κ. Ευγένιου Μαρτινίδη, ο οποίος ενήργησε ως διευθύνων διοικητικός σύμβουλος της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου και σε
  • υπαιτιότητα και αμέλεια του κ. Yaroslav Martynenko, ο οποίος ενήργησε ως εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.
 
Στη βάση των διαπιστώσεων αυτών, η ΕΚΚ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους €350.000 στον κ. Μαρτινίδη, απαγορεύοντάς του να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα για διάστημα δέκα ετών. Η ΕΚΚ αποφάσισε να απαγορεύσει στον κ. Martynenko να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον χρηματοοικονομικό τομέα για διάστημα τριών ετών. Η ΕΚΚ, αποφάσισε να μην επιβάλει πρόστιμο στον κ. Martynenko, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων τον βαθμό συνεργασίας του με την ΕΚΚ και την προσπάθειά του να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην εταιρεία.
 
Η απόφαση αυτή στηρίζεται στα ευρήματα της έρευνας της ΕΚΚ αναφορικά με τις δραστηριότητες της Εταιρείας. Η ΕΚΚ έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων παραγόντων, τη σοβαρότητα που αποδίδεται σε τέτοιες παραβάσεις. Η ΕΚΚ δεσμεύεται να επιβάλλει τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης για εποπτευόμενες εταιρείες στην Κύπρο.
 
Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε: «Δεν υπάρχει θέση στην Κύπρο για άτομα που επιθυμούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς για την προστασία των επενδυτών και την τήρηση των προτύπων μιας ισχυρής χρηματοοικονομικής αγοράς».
 
Για περισσότερες πληροφορίες, η απόφαση της ΕΚΚ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ στα ελληνικά.
 

Δειτε Επισης

Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ