Νέο όπλο χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε πρόσθετο μέτρο με στόχο την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία COVID-19 και τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.  

Συγκεκριμένα, η ΚΤΚ αποφάσισε να επιμηκύνει κατά 12 μήνες το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής εισαγωγής του κεφαλαιακού αποθέματος O-SII που πρέπει να τηρούν τα συστημικά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα Ο-SII (Other Systemically Important Institutions) της Κύπρου, απελευθερώνοντας από την 1η Ιανουαρίου 2021 πρόσθετα κεφάλαια ύψους €90 εκατομμυρίων περίπου.
 
H απελευθέρωση των πιο πάνω κεφαλαίων, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα για την απορρόφηση δυνητικών ζημιών τους και για τη χρηματοδότηση σε πολλαπλάσιο βαθμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
 
Τα συστημικά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα Ο-SII της Κύπρου είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η RCB Bank Ltd, η Eurobank (Cyprus) Ltd, η Alpha Bank (Cyprus) Ltd και η AstroBank Ltd.
 
Εισφορά της ΚΤΚ προς το υπουργείο Υγείας ύψους €1 εκ. 
 
Παράλληλα, η ΚΤΚ αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, αποφάσισε την εισφορά ποσού ύψους €1 εκ. προς το Υπουργείο Υγείας. Σκοπός της εισφοράς είναι η αγορά αναλώσιμων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.
Η ΚΤΚ, από την πρώτη στιγμή, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνει σειρά μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της οικονομίας γενικότερα. Μέρος της όλης προσπάθειας για συμβολή στη διαχείριση των πρωτόγνωρων καταστάσεων που όλοι αντιμετωπίζουμε, είναι και η εν λόγω εισφορά, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, με στόχο τη στήριξη των συνανθρώπων μας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. 
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου