Νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή δόσεων

Με νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ανασταλούν οι δόσεις μόνο των εξυπηρετούμενων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ για την εν λόγω ρύθμιση καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Μετά και από αυτή την εξέλιξη το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Βουλής τόσο νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για δάνεια ύψους €2 δις όσο και το νομοσχέδιο για αναστολή δόσεων για εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η αναστολή δόσεων αναμένεται να γίνει με την έκδοση σχετικού διατάγματος μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και θα αφορά την αναστολή δόσεων για περίοδο 9 μηνών. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις, αυτοεργοδοτούμενους και φυσικά πρόσωπα των οποίων τα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και η όποια καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων οφείλεται στις επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για την πιο πάνω απόφαση καθοριστική ήταν η παρέμβαση της ΕΑΤ η οποία γνωστοποίησε ότι σε περιπτώσεις που το χρέος παγώνει δεν μετατρέπεται αυτόματα σε μη εξυπηρετούμενο, αναδιαρθρωμένο ούτε επηρεάζει το πρότυπο IFERS9. Ωστόσο, η ΕΑΤ τονίζει τη σημασία της επαρκούς μέτρησης των κινδύνων και αναμένει από τις τράπεζες να ιεραρχήσουν τις περιπτώσεις δανειοληπτών και τη πιθανότητά τους να αποπληρώσουν όταν καταστεί δυνατό. 

Παράλληλα, η ΕΑΤ σημειώνει πως γενικές καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων απευθυνόμενες προς όλους τους δανειολήπτες, δεν οδηγούν σε αυτόματη ταξινόμηση τω δανείων σε μη εξυπηρετούμενα ή αναδιαρθρωμένα, ούτε σε ενδεχόμενα να μην εξυπηρετηθούν.  Ωστόσο, προσθέτει πως οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν ξεχωριστές αξιολογήσεις και να κρίνουν τη δυνατότητα των πελατών τελικά να μην μπορούν να πληρώσουν. Όσον αφορά το λογιστικό πρότυπο IFRS 9, εξηγείται πως οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους και να διαχωρίσουν τους δανειολήπτες των οποίων η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την τρέχουσα κατάσταση μακροπρόθεσμα και αυτούς που θα είναι απίθανο να επανέλθουν στην πρότερή τους διαβάθμιση.  

Τέλος, η ΕΑΤ σημειώνει την ανάγκη όπως οι τράπεζες λειτουργήσουν προς το συμφέρον των καταναλωτών διασφαλίζοντας πως αντιλαμβάνονται πλήρως τις επιπλοκές αυτών των μέτρων, χωρίς κρυφές χρεώσεις και πως αυτά τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν δραστικά την αξιολόγηση των πελατών τους. 

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)