Τράπεζες: Επεξεργάζονται σενάρια για στήριξη Οικονομίας και επιχειρήσεων

Διάφορα σενάρια και επιλογές επεξεργάζονται οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών για στήριξη της κυπριακής Οικονομίας και των επιχειρήσεων που αναμένεται να πληγούν από τις συνέπειες που προκαλούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Άμεσα επηρεάζονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του τουρισμού και εστίασης, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσον θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο παρόν στάδιο φαίνεται πως οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να λάβουν άμεσα μέτρα καθώς εκκρεμούν να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα από την Φρανκφούρτη και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ αγκάθι φαίνεται να αποτελεί η εξεύρεση τρόπων να βοηθήσουν οι πελάτες τους ώστε να πάρουν ανάσα από την ασφυξία ρευστότητας που δημιουργείται, χωρίς να επηρεαστεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως από την πλευρά της Κεντρική Τράπεζα με χθεσινή ανακοίνωση της εξέφρασε την πεποίθηση πως οι κυπριακές τράπεζες θα αξιοποιήσουν την απόφαση της ΕΚΤ που αφορά την απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίων, που για τις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται περίπου στα €1,3 δις, για βραχυπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, καθώς και χορήγηση νέων βραχυπρόθεσμων πιστωτικών διευκολύνσεων για σκοπούς χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης.

Ειδικές ρυθμίσεις στα καταστήματα
Με ειδικές διαρρυθμίσεις καλούνται να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους οι Τράπεζες και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να προβούν σε ρυθμίσεις στους χώρους τους για την καλύτερη προστασία του προσωπικού και του κοινού θα επισκέπτονται τα καταστήματα.

Ήδη από χθες η Ελληνική Τράπεζα έχει προβεί στο κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων, ενώ εφαρμόζεται έλεγχος και της ροής των εισερχόμενων πελατών στα καταστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά της Τράπεζα Κύπρου δεν έχει προβεί στο κλείσιμο καταστημάτων καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αύξανε την επισκεψιμότητα σε άλλα καταστήματα.
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)