Σε διαμεσολάβηση Ελληνική Τράπεζα και ΚΕΔΙΠΕΣ για απαιτήσεις ΜΕΧ

Η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ ( ΚΕΔΙΠΕΣ) και η Ελληνική Τράπεζα έχουν διαφορά στα ποσά που πρέπει να καταβληθούν ως απαίτηση από την ΚΕΔΙΠΕΣ από την Ελληνική, για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που παρέλαβε η Ελληνική από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα κατά την εξαγορά της τελευταίας από την Ελληνική και έτσι αναμένεται η διαμεσολάβηση από τον ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού. 
 
Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ελληνικής Τράπεζας για την εξαγορά της ΣΚΤ και η εγγύηση δανείων με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο κράτος, συζητήθηκαν την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου μετά από θέμα που ενέγραψε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής προς την ΚΕΔΙΠΕΣ έφτασε τα 65,8 εκ. ευρώ  και η δεύτερη απαίτηση είναι  7 εκ. ευρώ και ως εκ τούτου ενεργοποιήθηκε ο όρος για διαμεσολάβηση καθώς η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν συμφωνεί με το διπλασιασμό της αρχικής εκτίμησης και τον μεγάλο αριθμό των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που κατέληξαν να μην εξυπηρετούνται.
 
Η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος είπε ότι λόγω της συμφωνίας για εξαγορά της ΣΚΤ σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα και οι διεθνείς οίκοι αναβάθμισαν την κυπριακή οικονομία.
Πρόσθεσε πως καταγράφηκαν 2 δις εκροές από τον Συνεργατισμό το 2018, με 100εκ ως 150 εκ, ευρώ την ημέρα, κατάσταση (εκροές) για την οποία δεν είναι άμοιρο το πολιτικό σύστημα εκροές. Είπε ακόμα πως αν δεν γινόταν η εξαγορά θα οδηγούνταν τα πράγματα σε χειρότερη κατάσταση από το 2013.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ακολούθως ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν καρκίνωμα, προσθέτοντας ότι έγινε προσπάθεια να εξυγιανθεί η ΣΚΤ με διάφορα πλάνα, τα οποία δεν δούλεψαν. «Η ουσία είναι ότι ήταν σε κίνδυνο 9 δις καταθέσεις του κόσμου που διασώθηκαν».  Ερωτηθείς σχετικά είπε πως έγιναν κουρέματα καταθέσεων και στην Αγγλία και στην Αμερική.
 
Παραθέτοντας επίσης τον ορισμό της συστημικής τράπεζας, είπε πως «συστημική είναι η τράπεζα που όταν πάθει κάτι κλατάρει το σύστημα».
 
Ο λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα κρατά και παρακολουθεί  117.000 δάνεια, σε καθημερινή βάση και είναι η πλέον κατάλληλη να αποφανθεί αν κάποια χορήγηση εξυπηρετείται ή όχι. Έγινε εποπτικός έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειαζόταν άμεσα 600.000 εκ.  Ήταν εποπτική απαίτηση να προχωρήσει η εξαγορά. Στη συμφωνία υπάρχει. Από τη στιγμή που μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2018 πληρώνει η ΚΕΔΙΠΕΣ τις υπερχρεώσεις και μετά την ημερομηνία αυτή πληρώνει η Ελληνική.
 
Αν γίνεται αναφορά για τις άλλες εταιρείες αναλαμβάνουν τη συνέχεια των δανείων. περί μεταβίβασης εργασιών έγινε η εξαγορά της Συνεργατικής Τράπεζας. Έστελνε σε ετήσια βάση έκθεση, στον Γενικό Ελεγκτή, στη Διοικήτρια, στον Γενικό Εισαγγελέα.  Έγιναν και κλειστές συνεδρίες και πέρασαν κάποια μηνύματα.  Με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, υπήρχε εναλλακτική επιλογή, η φορολόγηση των καταθέσεων.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος είπε ότι είμαστε θεματοφύλακες των χρημάτων των φορολογουμένων προσθέτοντας πως νιώθουμε ότι το σημαντικότερο είναι να τεθεί η σωστή βάση υπολογισμού των απαιτήσεων. Ανέφερε ακόμα ότι το 7% του χαρτοφυλακίου που μεταφέρθηκε στην Ελληνική είναι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.
 
Ο εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Γιάννης Μάτσης αναφερόμενος στο θέμα του κέρδους που έκανε η Ελληνική, είπε ότι η καθαρή αξία των περιουσιακών της Συνεργατικής που αγοράστηκαν πλην των υποχρεώσεων είναι 247 εκ.  και εξαγοράστηκαν έναντι 74 εκ. παρουσιάζοντας 172 εκ. λογιστικό κέρδος.
 
Πρόσθεσε πως η καθαρή αξία των περιουσιακών της Ελληνικής Τράπεζας είναι 1 δις και διαθέτει 300 εκ.  μετοχές στο χρηματιστήριο,
 
Είπε πως τον Ιούνη του 2018 συμφωνήθηκε να αγοραστεί η περίμετρος της Συνεργατικής Τράπεζας περιλαμβανομένων, 4 εκ- 5εκ. κυπριακών ομολόγων. Πρόσθεσε ότι το κράτος έβαλε κρατικά ομόλογα τον Απρίλη του 2018. Συμπλήρωσε ότι από τα 172 εκ. που ήταν η εκτίμηση για την αξία τους, αυτή ανήλθε στα 297εκ. στο τέλος.
 
Ο κ. Μάτσης ανέφερε πως η πρόβλεψη – εκτίμηση, με τα παρόντα δεδομένα, το σύνολο των απαιτήσεων κάτω από το σχέδιο προστασίας ανέρχεται στα 110 εκ. Τόνισε ότι η εκτίμηση βασίζεται στο ότι συνεχίζεται η καλή πορεία της οικονομίας και δεν αλλάζει ο νόμος των εκποιήσεων. Εξήγησε ότι κατά το χρόνο εξαγοράς  το σύνολο των απαιτήσεων εκτιμείτο στα 130 εκ.
 
Αν έγιναν υπερχρεώσεις σε δάνεια και ηγέρθησαν απαιτήσεις για το χρόνο πριν την εξαγορά οι απαιτήσεις αυτές θα πληρωθούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ συνέχισε προσθέτοντας πως αν οι υπερχρεώσεις έγιναν μετά την εξαγορά πληρώνει η Ελληνική Τράπεζα.
 
Είπε επίσης στην Επιτροπή ότι η ανάκτηση σε δάνεια που υπάρχουν εξασφαλίσεις είναι ψηλότερη σε σχέση με τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και δήλωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν είχε κανένα πρόβλημα ώστε να χρειάζεται οπωσδήποτε την εξαγορά της ΣΚΤ.
 
Η αρχική πρόταση τον Μάη του 2018, δεν προνοούσε να πάρει η Ελληνική όλες τις καταθέσεις, αλλά μέρος των καταθέσεων και τέθηκε όρος ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε έπρεπε να αναλάβουμε το σύνολο των καταθέσεων των 9 δις, είπε στην Επιτροπή, αναφέροντας ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει πάρα πολλή ρευστότητα και χρεώνεται από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο και  ως εκ τούτου έχε ζημιά.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως η πρώτη απαίτηση των 65,8 εκ. ευρώ είναι παραπάνω από την διπλάσια απαίτηση που είχε εκτιμηθεί πως θα απαιτηθεί τον πρώτο χρόνο. Πρόσθεσε  πως το 2018 ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε πει πως η πρώτη απαίτηση δεν θα ξεπερνούσε τα 31 εκατ. ευρώ, με τα 65,8 εκ. να είναι τα διπλάσια.  Είπε επίσης στην Επιτροπή πως, είτε καταβάλει τα ποσά αυτά η ΚΕΔΙΠΕΣ, είτε το κράτος, είναι «από την ίδια τσέπη».
 
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα ότι η συνολική στήριξη που πήρε ο Συνεργατισμός από το 2013, φτάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ.
 
Παρατήρησε επίσης πως η εύλογη αξία των κρατικών ομολόγων ήταν 297 εκ. που έκλεισε η δεσμευτική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι κάτι που άξιζε 372 εκ.  δόθηκε στην Ελληνική για 74 εκ.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα πως δεν λέμε ότι αφού έφτασαν τα πράγματα εκεί που έφτασαν δεν έπρεπε να γίνει η εξαγορά. Ήταν λύση ζημιάς συνέχισε αναφέροντας ότι τα 300 εκ ζημιά, είναι τεράστιο ποσό που ήταν αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης και διαχείρισης του Συνεργατισμού από το 2013 μέχρι το 2018.
 
Ο ανώτερος λειτουργός στο τμήμα εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Ιωάννου είπε πως η Ελληνική Τράπεζα είναι συστημική και ως εκ τούτου δεν εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα αλλά από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Πρόσθεσε πως η συμφωνία εξαγοράς ήταν ιδιωτική συμφωνία και άρα η Κεντρική Τράπεζα δεν έλαβε μέρος στη διαπραγμάτευση. Η συμφωνία αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)