Κ. Ηροδότου: Οι τράπεζες να βρουν και άλλα προϊόντα πέραν του δανεισμού

Το μήνυμα ότι οι τράπεζες στην Κύπρο θα πρέπει να βρουν άλλα προϊόντα πέραν του δανεισμού για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, έστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Μιλώντας από το βήμα του πρώτου Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως αν κοιτάξουμε την κυπριακή αγορά, το κύριο προϊόν για τις τράπεζες εξακολουθεί να είναι ο δανεισμός, προσθέτοντας πως οι τράπεζές μας θα πρέπει να βρουν άλλα προϊόντα πέραν του δανεισμού για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, αλλά πάντα στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης του ρίσκου.
 
Υπάρχουν, πρόσθεσε, και συμπεριφορές από τράπεζες «που είναι δυσανάλογες και μερικές φορές παράλογες ως προς το πελατολόγιό τους και αυτό επηρεάζει κατά τη γνώμη μου σε σημαντικό βαθμό την ίδια την κερδοφορία των τραπεζών». Ακούγεται συχνά ότι δικαιολογία είναι οι κανονισμοί της Κεντρικής  Τράπεζας. Όμως, συμπλήρωσε ο Διοικητής, οι κανονισμοί είναι ίδιοι για όλη την ευρωζώνη, βγαίνουν από την ΕΚΤ και εφαρμόζονται σε κάθε χώρα από την Κεντρική Τράπεζα της. Άρα, πρόσθεσε, σε θεωρητικό επίπεδο δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών με τις χώρες της ευρωζώνης. Υστερούμε στην Κύπρο, μας παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες χώρες, υπάρχουν διαφορές ακόμα και σε σύγκριση μεταξύ των ίδιων τραπεζών μεταξύ της Κύπρου. Οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι και αυτό αποδεικνύει ότι έχει να κάνει περισσότερο με την εφαρμογή και την εκπαίδευση του προσωπικού των τραπεζών. «Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος του χρήματος για το καλό της οικονομίας και για το καλό των επιχειρήσεων της χώρας», κατέληξε ο κ. Ηροδότου.
 
Ερωτηθείς για τα ΜΕΔ που παραμένουν στην οικονομία παρόλο που έχουν φύγει από τις Τράπεζες, ο κ. Ηροδότου τόνισε πως κανείς δεν έχει τη μαγική και γρήγορη λύση για το πως θα φύγει το χρέος από μια χώρα. «Ενώσω υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και ανεργία, από θα μειώσει το ιδιωτικό χρέος. Από πλευράς ΜΕΔ, είναι σε μεγάλο βαθμό σημαντικό να γίνονται περισσότερες αναδιαρθρώσει ακόμα και από αυτούς που αγοράζουν τα ΜΕΔ και η τελευταία επιλογή να είναι οι εκποιήσεις, αυτό χρειάζεται το σταθερό νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει ότι ο κακοπληρωτής δεν θα το εκμεταλλευτεί και οι δύο πλευρές να βρουν με διαφάνεια μια κοινή λύση», κατέληξε ο κ. Ηροδότου.
 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας