Η ΣΕΚ απαντά στην ΕΤΥΚ: Όσοι βρίσκονται σε γυάλινο σπίτι δεν μπορούν να ρίχνουν πέτρες

Απάντηση στις επικρίσεις της ΕΤΥΚ δίνει με ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ, σημειώνοντας ότι ανταποκρίθηκε θετικά στην αξίωση των τραπεζοϋπαλλήλων για ένταξη στις τάξεις της και στέλνοντας το μήνυμα «όσοι βρίσκονται σε γυάλινο σπίτι δεν μπορούν να ρίχνουν πέτρες».

«Βαθύτατα ενοχλημένη από την εξαγγελία  της συνδικαλιστικής δραστηριοποίησης της ΣΕΚ στον τραπεζικό τομέα, η ΕΤΥΚ έσπευσε  να αναγγείλει πως δεν ανησυχεί από την ενέργεια αυτή, καθώς, όπως τονίζει, στο παρελθόν αντιμετώπισε διασπαστικές επιθέσεις που στόχο είχαν την αποδυνάμωση της αποτελεσματικότητας της οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ.

Περαιτέρω, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΣΕΚ, η ΕΤΥΚ αναφέρει πως «η κοινωνία γνωρίζει την κάθε συντεχνία και τη βαθμολογεί ανάλογα με το αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών της και αν είναι συνεπής με τις αρχές του Συνδικαλιστικού κινήματος ή έχει υποκύψει στο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ που κατατρώει τα σωθικά της κοινωνίας ή αν έχει υποκύψει στις εργοδοτικές ορέξεις και τα συμφέροντα». 

«Οι αιχμές που αφήνει η ΕΤΥΚ μέσα από την πιο πάνω τοποθέτηση της, υποχρεώνει τη ΣΕΚ να ξεκαθαρίσει πως στην πολύχρονη διαδρομή της, 1944-2020, η ΣΕΚ απέδειξε με έργα ότι παραμένει πιστή στις αρχές και αξίες του ελεύθερου  και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, μακριά από οποιασδήποτε μορφής εξωσυνδικαλιστικές επιρροές», αναφέρει η ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι και τα πλατειά κοινωνικά στρώματα γνωρίζουν πολύ καλά ποιες συντεχνίες ήταν και παραμένουν κομματικά εξαρτήματα αλλά και ποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν για πολλά χρόνια υπόγειες διασυνδέσεις και ύποπτες συναλλαγές με εργοδοτικούς κύκλους και όχι μόνο, που φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος και κατεπέκταση της οικονομίας, σύροντας τον τόπο στην κοινωνικοοικονομική καταστροφή και μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην ανεργία και την περιθωριοποίηση»

Περαιτέρω, η ΣΕΚ εξηγεί ότι σε άλλο σημείο, η ΕΤΥΚ επισημαίνει πως «είναι η ώρα να ληφθούν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που θα μας ανοίξουν νέους δρόμους και τρόπους προστασίας της Συνδικαλιστικής συνείδησης, κτίζοντας παράλληλα αποτελεσματικά τείχη προστασίας απ’ όλους όσους επιβουλεύονται τις επιτυχίες της ΕΤΥΚ. 

Διευκρινιστικά, η ΣΕΚ επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει, τους νέους δρόμους και τρόπους προστασίας της συνδικαλιστικής συνείδησης, ούτε τις επιτυχίες για τις οποίες αναφέρεται η ΕΤΥΚ. «Αυτό που γνωρίζουμε, πολύ καλά μάλιστα, είναι πως, αν κάποιοι είχαν συνδικαλιστική συνείδηση δεν θα επέτρεπαν στα γεράκια της κερδοσκοπίας να σύρουν τους εργαζόμενους και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην οικονομική άβυσσο», σημειώνει σχετικά.

Στην πρόκληση  της ΕΤΥΚ, η ΣΕΚ θα ήθελε να απαντήσει πως δεν επιβουλεύεται τις επιτυχίες κανενός. Τουναντίον, η ΣΕΚ αναφέρει ότι επικροτεί και χειροκροτεί κάθε λογής επιτυχίες που προωθούν διαχρονικά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων στο σύνολο τους και ταυτόχρονα εξυπηρετούν  την κοινωνία και την χώρα. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΣΕΚ ανταποκρίθηκε θετικά στην αξίωση των τραπεζοϋπαλλήλων για ένταξη στις τάξεις της, διεκδικώντας μαζί τους με σύνεση, υπευθυνότητα και τεκμηρίωση τα δικαιώματα τους στο νέο διαμορφούμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Η ΣΕΚ, για λόγους αρχής, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση, να έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΤΥΚ ή με οποιανδήποτε άλλη συντεχνία. Ωστόσο, τονίζει ότι «όταν διακυβεύονται μείζονα κοινωνικά συμφέροντα από τη συμπεριφορά ή και τη γενικότερη στάση του οποιουδήποτε, η ΣΕΚ δεν θα διστάσει να συγκρουστεί μαζί του, έχοντας ως μοναδικό της σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου των εργαζομένων και της κοινωνίας».  

Καταληκτικά, η ΣΕΚ, «χωρίς να έχει το παραμικρό ίχνος εμπάθειας έναντι οποιουδήποτε», τονίζει ότι «στέλλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως, όσοι βρίσκονται σε γυάλινο σπίτι δεν μπορούν να ρίχνουν πέτρες».

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)