Ηροδότου: Στα €4 δισ. τα δάνεια που θα πωλήσουν Κύπρου και Ελληνική

InBusinessNews  20/01/2020 15:09
Ηροδότου: Στα €4 δισ. τα δάνεια που θα πωλήσουν Κύπρου και Ελληνική

Ηροδότου: Στα €4 δισ. τα δάνεια που θα πωλήσουν Κύπρου και Ελληνική

InBusinessNews  20/01/2020 15:09
Στα €4 δισεκατομμύρια αναμένεται να ανέλθουν τα δάνεια που θα πωλήσουν συνολικά η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.

RELATED ARTICLESΣε ενημέρωσή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής είπε ότι δεν υπήρξε μεγάλη μεταβολή στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) τους τελευταίους μήνες και αυτό που αναμένεται είναι τα δύο μεγάλα ορόσημα, που είναι είναι οι προσπάθειες των δύο μεγάλων τραπεζών να πωλήσουν δάνεια. Όπως είπε, για την Τράπεζα Κύπρου, αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχει ακόμα υπόψη του ημερομηνίες.

Όπως ανέφερε και οι δύο τράπεζες μαζί αναμένεται να πωλήσουν δάνεια συνολικούς ύψους περίπου €4 δισεκατομμυρίων, κάτι που θα απαλλάξει τις τράπεζες από πέραν του 10% των προβληματικών δανείων τους και θα τους επιτρέψει να ασχοληθούμε με επιχειρησιακά θέματα.
 
Περί τα τέλη Φεβρουαρίου η απάντηση της ΕΚΤ για τον μηχανισμό της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις
Γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον μηχανισμό αντιμετώπισης παραπόνων για τις εκποιήσεις που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι η διαβούλευση με την ΕΚΤ άρχισε στις 6 Δεκεμβρίου, με την αποστολή από την ΚΤΚ μιας λεπτομερούς περιγραφής του μηχανισμού. Στη συνέχεια ζητήθηκε από την ΕΚΤ το νομοσχέδιο και αφού το έλαβε, έστειλε ένα ανεπίσημο έγγραφο με κάποιες πρώτες σκέψεις τους.

Σημειώνοντας ότι η διαβούλευση με την ΕΚΤ είναι άκρως απόρρητη, ο Διοικητής είπε ότι σε γενικές γραμμές η ΕΚΤ συμφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, προσθέτοντας ότι αναφέρεται ότι για δύο θέματα πρέπει να γίνει διαβούλευση της ΚΤΚ με το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαβούλευση ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατόπιν αυτής, συμπλήρωσε, το νομοσχέδιο θα σταλεί πίσω στην ΕΚΤ γύρω στις 6-7 Φεβρουαρίου, η οποία αναμένεται να απαντήσει γύρω στις 20-21 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ανάλυση που έγινε είναι για να μην επηρεαστούν δυσμενώς οι τράπεζες, αλλά παράλληλα να βρίσκει και το δίκαιό του ο κόσμος.

Περαιτέρω ο Διοικητής εξέφρασε την πρόθεσή του να καλέσει τα μέλη της Επιτροπής στην ΚΤΚ μόλις υπάρχει αντίληψη για την τελική θέση της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες για τα παράπονα που δέχονται από δανειολήπτες και πώς τα αντιμετώπισαν με προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ώστε να εξεταστεί τι μέτρα θα ληφθούν.

ΕΣΤΙΑ: Στις 1150 οι πλήρεις αιτήσεις
Στις 5638 ανήλθαν οι αιτήσεις  για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ από τις οποίες, ωστόσο μόλις οι 1150 είναι πλήρως συμπληρωμένες με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ μέχρι τώρα γύρω στις 90 έχουν προωθηθεί για εξέταση στο Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στις 31/12/2019 είχαν κατατεθεί 5638 αιτήσεις με σύνολο αξίας €1,7 δις περίπου.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι είναι πρώιμο να υπάρξει αυτή τη στιγμή ακριβής εικόνα για το πόσες από αυτές τις αιτήσεις θα μπορέσουν να προχωρήσουν με το ΕΣΤΙΑ, και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ περί το 10% των αιτήσεων στο ΕΣΤΙΑ εμφανίζονται ως μη βιώσιμες. Η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης να γίνει προσπάθεια ένταξής τους σε άλλα κοινωνικά προγράμματα του κράτους, αλλά όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το στάδιο, γίνονται ωστόσο κάποιες σκέψεις.

Σημειώθηκε παράλληλα ότι μέχρι να πάρουν οι αιτητές την τελική απάντηση για το ΕΣΤΙΑ, προστατεύονται από εκποίηση της κατοικίας τους.

Εκ μέρους συνδέσμων προστασίας πρώτης κατοικίας και δανειοληπτών, αναφέρθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα όπως η παρουσία ΜΕΜΟ σε κάποιες περιουσίες ή τι γίνεται σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου δανείου που έχει μπει στο ΕΣΤΙΑ και συμφωνήθηκε όπως γίνουν κάποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας