ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Εκποιήσεις με μικρό ποσοστό επιτυχίας μόνο ζημιά προκαλούν

Πρόσφατα έχουν πραγματοποιηθεί δύο σημαντικά οικονομικά συνέδρια που έδωσαν αρκετά μηνύματα στις Τράπεζες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, σημειώνοντας ότι πολύ ορθά η Irina Misca τόνισε ότι η απομάκρυνση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τον ισολογισμό των τραπεζών δεν σημαίνει και απομάκρυνση τους από την οικονομία. 

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι ιδιωτικές εκποιήσεις είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά κόρον μέχρι σήμερα στην Κύπρο, με μόνο όμως 3% ποσοστό επιτυχίας, κάτι που αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης μιας εναλλακτικής και βιώσιμης προσέγγισης που θα οδηγήσει σε πραγματική ανάκαμψη.

«Η νέα οδηγία της Ε.Ε. αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία αναθεώρησης των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης της οικονομικής δυσπραγίας και προσαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας στον τομέα της αφερεγγυότητας, για βέλτιστη αξιοποίηση τους με στόχο την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ( έστω και αν αφορά νέα Δάνεια καλούμε τις Τράπεζες να τις υιοθετήσουν)», αναφέρει ο Σϋνδεσμος. 

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ συμφωνεί με τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις της κ.Misca. «Καλό θα είναι να καταλάβουν οι Τράπεζες ότι η επιμονή τους να επιδιώκουν εκποιήσεις με τόσο μικρό ποσοστό επιτυχίας μόνο ζημιά προκαλεί και τίποτα άλλο. Μόνο με τις σωστές αναδιαρθρώσεις των δανείων αφού αφαιρεθούν οι υπερχρεώσεις θα λυθεί οριστικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα προς όφελος της οικονομίας», λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

«Χρειάζεται όμως σοβαρή προσπάθεια από πλευράς Τραπεζών. Αυτή η προσπάθεια σίγουρα δεν πρέπει να περιλαμβάνει απειλές, εκβιασμούς, καθυστέρηση στην απάντηση και την συχνή αντικατάσταση των λειτουργών  που ασχολούνται με το θέμα. 
Αν οι προσπάθειες αποτύχουν τότε η καταφυγή στις ιδιωτικές εκποιήσεις είναι δικαιολογημένη», εξηγεί.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι τον Νοέμβριο με εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τονίζεται η ανάγκη οι τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, να ακολουθούν δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική και οι χρεώσεις που επιβάλουν στα ΜΕΔ να είναι εντός των νομικών πλαισίων και λογικές σε σχέση με τον ανατοκισμό, με τον υπολογισμό του ημερήσιου επιτοκίου και με τον τόκο υπερημερίας.

Ο κ. Ηροδότου στην συνέχεια αναφερόμενος στις πωλήσεις δανείων επεσήμανε ότι χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι βγαίνουν αυτά τα δάνεια από το τραπεζικό τομέα γιατί σταθεροποιείται περισσότερο ο τομέας, όμως παραμένουν αυτά τα δάνεια στην οικονομία. 

Ο κ. Ηροδότου τόνισε επίσης ότι «ο τρόπος χειρισμού αυτών των δανείων από τις εταιρείες που τα αγοράζουν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους» για να καταλήξει ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί και για τις εταιρείες που αγοράζουν ΜΕΔ σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού. 

Τέλος σημείωσε ότι «υπάρχει πρόοδος και στην ποιότητα των αναδιαρθρώσεων και θα θέλαμε να βλέπαμε και περισσότερες αναδιαρθρώσεις και από τις τράπεζες και από τις εταιρείες που αγοράζουν τα ΜΕΔ έτσι ώστε να δοθεί και πιο υγιής ώθηση στην οικονομία μας».

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια