One Plus Capital: Προτίμηση σε μετοχές και ομόλογα

Η One Plus Capital Ltd έχει αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για να λειτουργεί ως Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Αρ. Άδειας 111/10) από το 2010 και να παρέχει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Διαχείριση Χαρτοφυλακίου, να ενεργεί ως Θεματοφύλακας και να προσφέρει Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες.
 
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι Κεντρικές Τράπεζες (ΚΤ), οι θεματοφύλακες των επιτοκίων, έχοντας την υποχρέωση να προκαλέσουν ύφεση ή πληθωρισμό, ήρθαν αντιμέτωπες με μια εκτεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος επέλεξαν μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, γνωστά ως «Ποσοτική Χαλάρωση» (Quantitative Easing). Τα μέτρα περιλαμβάνουν αρνητικά επιτόκια, την προώθηση τεράστιων ποσών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και γιγαντιαία προγράμματα αγοράς ομολόγων, με κύριο στόχο την επάνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.
 
Το σημερινό περιβάλλον
Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού οφείλεται στην αρνητική θέση των δημογραφικών δεδομένων των ανεπτυγμένων χωρών, στις συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις που καταλήγουν σε φθηνότερα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής και γενικότερα στο φόβο μιας περιόδου αποπληθωρισμού. Περίπου το μισό όλων των εκδοθέντων ομολόγων της Ευρώπης και της Ιαπωνίας διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις μεγέθους 12 - 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από 10 χρόνια η δυνατότητα διατήρησης καταθέσεων σε τράπεζες, με στόχο την απόδοση και την ασφάλεια των επενδύσεων, ήταν εφικτή. Σήμερα όμως, γνωρίζοντας το ρίσκο μιας κατάθεσης, όπου ουσιαστικά πέραν του εγγυημένου πόσου μοιράζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατάθεσης μεταξύ τράπεζας και καταθέτη, ως επακόλουθο ο επενδυτής για αποφυγή αρνητικής απόδοσης καταλήγει σε κατηγορίες επενδύσεων με αυξημένο ρίσκο.
 
Το τμήμα Investment Advisory της OPC
Το τμήμα Επενδυτικών Συμβούλων (Investment Advisory) της OPC επικεντρώνει την προσοχή του στον επενδυτή. Σχεδιάζοντας ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με γνώμονα το μοναδικό τρόπο ζωής, τις ανάγκες, την κατανόηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και το αποδεχόμενο επίπεδο ρίσκου βελτιώνουμε την πιθανότητα μια επενδυτική στρατηγική να υλοποιήσει τους στόχους του πελάτη. Ο επενδυτικός κίνδυνος πάντα θα υπάρχει, καμία επενδυτική στρατηγική δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία σε όλους τους επενδυτές και καμία στρατηγική δεν είναι αλεξίσφαιρη, ώστε να αποτρέπει την αποτυχία. Το κλειδί σε οποιαδήποτε επενδυτική στρατηγική είναι η κατανόηση της δικής σας επενδυτικής φιλοσοφίας, όπως επίσης και η επιμόρφωση κατά τη διάρκεια της επενδυτικής πορείας. Αν ο επενδυτής δεν έχει αντιληφθεί εξαρχής ποια είναι αυτή, τότε είναι πιθανό να εγκαταλείψει πρόωρα την προτεινόμενη πορεία με την εμφάνιση των πρώτων δυσκολιών, με την πραγματοποίηση ζημιών ή αντίθετα προτού ωριμάσει η επένδυση, μειώνοντας τα κέρδη.
 
Αρνητικές και παθητικές επενδύσεις Σε έναν αβέβαιο κόσμο, όπου γνωρίζουμε μόνο ελάχιστα για το παρόν και πολύ λιγότερα για το μέλλον, δεν μπορούμε παρά να κατηγοριοποιήσουμε τις στρατηγικές σε ενεργές (active) και παθητικές (passive). Η ενεργή χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι ο επενδυτής μπορεί να κερδίσει την αγορά είτε κάνοντας αυτόβουλα την επιλογή των επενδύσεων (ομόλογα, μετοχές κτλ.) είτε χρησιμοποιώντας διαχειριστές κεφαλαίων (αμοιβαία κεφάλαια). Η παθητική επένδυση δέχεται ότι ο επενδυτής δεν θα είναι ποτέ σε θέση να κερδίσει την αγορά και ως εκ τούτου επιλέγει παθητικά επενδυτικά κεφάλαια (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια, ETFs), όπου στόχος είναι η αναπαραγωγή της απόδοσης συγκεκριμένου δείκτη. Η αδράνεια είναι ίσως η χειρότερη διαχείριση του πλούτου.

Για καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρησή σας παράγουμε ένα τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο που είναι ελεύθερα διαθέσιμο, αφού μας στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση aclappas@onepluscapital.net.
 
Αλέξανδρος Κλάππας, CFA, head, investment advisory asset management, One Plus Capital Ltd
Ως One Plus Capital θεωρούμε ότι η πιο σωστή επιλογή για έναν επενδυτή είναι ο καταμερισμός των επενδύσεων μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Το ποσοστό μεταξύ των δύο asset classes φυσικά εξαρτάται από το ρίσκο του ίδιου του επενδυτή, το οποίο αποφασίζεται πριν από την έναρξη της επένδυσης του κεφαλαίου του και αναθεωρείται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο ενημερωνόμαστε για το αν άλλαξε το επενδυτικό προφίλ των πελατών μας καθώς και η οικονομική τους κατάσταση.

Η διαφορά της OPC Asset Management με τις αντίστοιχες εταιρείες στην Κύπρο είναι η ειδίκευσή μας στις μετοχές και στα ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Ξεκινώντας από τις μετοχές, πολλοί εγχώριοι επενδυτές βρίσκουμε ότι έχουν επιφυλάξεις, θεωρώντας τις επικίνδυνες, ιδιαίτερα μετά από τις κακές αναμνήσεις στο κυπριακό χρηματιστήριο τα τελευταία 20 χρόνια.
 
Εξειδίκευση σε ομόλογα και μετοχές Ας παραθέσουμε, όμως, κάποια στοιχεία. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο κύριος δείκτης μετοχών (S&P 500) έχει μέση απόδοση 7.7% σε ετήσια βάση και 11.3% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, παίρνοντας δεδομένα από το 1950 μέχρι σήμερα. Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX 30 έχει μέση ετήσια απόδοση 6.13% από το 1959 μέχρι σήμερα και στην Αγγλία ο FTSE 100 7.6% από το 1984 μέχρι σήμερα. Παίρνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, το γεγονός ότι σε περίοδο 70 χρόνων, που συμπεριλαμβάνει 9 οικονομικές υφέσεις και την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, ο δείκτης συνεχίζει να προσφέρει θετικές αποδόσεις, κάνει τις μετοχές απαραίτητο στοιχείο κάθε επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Η εξειδίκευσή μας όμως, αφορά και τον ομολογιακό τομέα. Θεωρούμε ότι ένα χαρτοφυλάκιο επενδυμένο και σε ομόλογα ρίχνει τη μέση διακύμανση της απόδοσης, προσφέροντας διαφοροποίηση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης.

Απόδοση με ασφάλεια
Ο ρόλος μας ως active asset managers είναι καταρχάς να προστατεύσουμε το κεφάλαιο των επενδυτών που μας εμπιστεύονται και κατά δεύτερον να τους προσφέρουμε τη μέγιστη απόδοση, δεδομένου του ρίσκου τους. Θεωρούμε ότι η επένδυση ενός χαρτοφυλακίου μόνο σε real estate ή μόνο σε ομολογιακά κεφάλαια δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις απαιτήσεις του σύγχρονου επενδυτή. Από τη μία τα κεφάλαια δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα και από την άλλη έχουν επιπρόσθετο κόστος. Δημιουργώντας χαρτοφυλάκια επενδυμένα σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σε Investment Grade ομόλογα μπορούν οι πελάτες μας να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα των ταχέων εξελίξεων της αγοράς, προσθέτοντας παράλληλα ευελιξία και άμεση ρευστότητα.
 
Διονύσης Σινάνος, CFA, asset manager
Όλες οι πληροφορίες του πιο πάνω εγγράφου παρουσιάζονται στους αναγνώστες μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, χωρίς να θεωρούνται ως επενδυτική συμβουλή ή εισήγηση. Όλες οι επενδύσεις περιέχουν υψηλό ρίσκο και ενδέχεται να χάσουν αξία. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι προηγούμενα αποτελέσματα και επενδυτικές στρατηγικές θα είναι επιτυχείς μελλοντικά.
 
Στοιχεία επικοινωνίας
One Plus Capital Ltd
Διεύθυνση: Προδρόμου 75, Oneworld Parkview House, Λευκωσία
Ταχυδρομικό κιβώτιο: 25207, 1307, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22873760
Φαξ: 22873889
 
 

Δειτε Επισης

Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη