Τalanto Capital Markets: Εστιάζοντας στο συνάλλαγμα

Η Τalanto Capital Markets AIF Umbrella VCIC Ltd χαρακτηρίζεται ως Οργανισµός Εναλλακτικών Επενδύσεων, εξουσιοδοτείται και ρυθµίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου µε αριθµό άδειας AIF11/2014 και διαχειριστή τη Fortified Capital Ltd, µε αριθµό άδειας AIFM 02/56/2013.
 
H εταιρεία απευθύνεται σε επαρκώς ενηµερωµένους και επαγγελµατίες επενδυτές, µε επενδυτικό σκοπό την επένδυση στην αγορά συναλλάγµατος.

Ο κ. Μαρίνος Κιαγιάς, επιχειρηµατίας και Εκτελεστικός Διευθυντής της Τάλαντο, µε πάνω από 20 χρόνια εµπειρία στις χρηµαταγορές και ειδικότερα στην αγορά συναλλάγµατος, παρουσιάζει το τρέχον επενδυτικό περιβάλλον και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται µέσα από τις παρούσες οικονοµικές συνθήκες.

Κλίµα αβεβαιότητας
Ο εµπορικός πόλεµος µεταξύ Αµερικής - Κίνας και λοιπών εµπορικών εταίρων, η παράταση του Brexit, µε την απειλή µίας άτακτης φυγής από την ΕΕ να µην έχει απολύτως εξαλειφθεί και το ενδεχόµενο µίας παγκόσµιας ύφεσης, αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι συντελούν στο κλίµα αβεβαιότητας που απειλεί τις αγορές.

Οι ρυθµοί ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας κυµαίνονται στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών και επιβεβαιώνουν την παραπάνω ανησυχία. Επιπλέον, οι προβλέψεις του ρυθµού ανάπτυξης για τα προσεχή έτη αναθεωρούνται συνεχώς χαµηλότερα από τους µεγάλους οργανισµούς και τις κεντρικές τράπεζες. Το ΔΝΤ προβλέπει για το 2019 ανάπτυξη της τάξεως του 3%, αντίστοιχα ο ΟΟΣΑ, 2.9%, µε πολλούς αναλυτές να αναµένουν ότι τελικά ο ρυθµός θα είναι χαµηλότερος από τον προβλεπόµενο. Με τη σειρά τους οι κεντρικές τράπεζες ενεργοποιούν τους αµυντικούς τους µηχανισµούς απέναντι στο ενδεχόµενο ύφεσης. Οι επιλογές τους, ωστόσο, για την τόνωση των οικονοµικών συνθηκών έχουν πλέον εξαντληθεί είτε χαλαρώνοντας τη νοµισµατική τους πολιτική µε την πτώση των βασικών επιτοκίων είτε µε την έναρξη νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης. Στην Αµερική, η Fed έχει προβεί σε τρεις µειώσεις επιτοκίων µέσα στο 2019, η ΕΚΤ µε τη σειρά της παράλληλα µε τη µείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 µονάδες βάσης στο -0,50%, επανένταξε στα εργαλεία της το πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) µε καθαρές αγορές οµολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεµβρίου.

Ενώ λοιπόν, η ευρωπαϊκή οικονοµία φαίνεται να βαδίζει προς µια παρατεταµένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και ήπιου πληθωρισµού, η αµερικανική οικονοµία διανύει µία από τις µακρύτερες περιόδους οικονοµικής ανάπτυξης (124 µηνών από τον Ιούνιο του 2009), µε το επίπεδο της ανεργίας να είναι το χαµηλότερο των τελευταίων 30 χρόνων, στο 3.6%, σύµφωνα µε τα τελευταία δηµοσιοποιηµένα στοιχεία.

Εκτός Ευρώπης και Αµερικής, η Moody’s προβλέπει πως οι είκοσι µεγαλύτερες οικονοµίες του πλανήτη (G20) θα αναπτυχθούν φέτος µε ρυθµό µόλις 2.6, από 3% που είχαν καταγράψει το 2018.

Αναζήτηση αποδόσεων
Μέσα στο οικονοµικό περιβάλλον που περιγράφεται παραπάνω, έχει δηµιουργηθεί πλεονάζουσα ρευστότητα στην παγκόσµια οικονοµία, η οποία θεωρητικά διοχετεύεται σε επενδύσεις σε τοµείς όπου υπάρχει περιθώριο απόδοσης.

Το παραπάνω γεγονός εξηγεί και την ιστορική άνοδο των χρηµατιστηρίων, εφόσον από την πλευρά της η αποταµίευση πλήττεται από τη µη παραγωγική χρήση των διαθέσιµων χρηµάτων, εξαιτίας των µηδενικών ή και αρνητικών πολλές φορές επιτοκίων.

Σε αναζήτηση αποδόσεων, µε την παρούσα συγκυρία των µηδενικών επιτοκίων και την αβεβαιότητα που δεν ευνοεί την ανάληψη ρίσκου, ο επενδυτής έχει στη διάθεσή του περιορισµένες επιλογές επένδυσης εκτός των ασφαλών καταφυγίων (π.χ. χρυσός σε ανοδική πορεία µετά τη µεταστροφή στη νοµισµατική πολιτική των κεντρικών τραπεζών) και της αγοράς ακινήτων που απορροφά µεγάλο µέρος αυτής της ρευστότητας.

Μεταξύ αυτών των επιλογών είναι η επένδυση σε εναλλακτικές µορφές επενδύσεων, όπως είναι και η αγορά συναλλάγµατος όπου δραστηριοποιείται η Talanto Capital Markets AIF.

Η αγορά συναλλάγµατος
Με την αγορά συναλλάγµατος να είναι η πιο ρευστή χρηµαταγορά του κόσµου, καθώς ο ηµερήσιος µέσος όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα $5 τρισ., οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για απόδοση στο επενδυµένο κεφάλαιο είναι πολλές και βασίζονται κυρίως στη θεµελιώδη και τεχνική ανάλυση των εξειδικευµένων αναλυτών και διαπραγµατευτών.

Πρόκειται για µία αγορά που λειτουργεί 24 ώρες την ηµέρα, 5 ηµέρες την εβδοµάδα και επηρεάζεται από οικονοµικούς παράγοντες, όπως είναι τα επιτόκια και οι βασικοί οικονοµικοί δείκτες ανάλογα µε την οικονοµική δραστηριότητα της χώρας, καθώς και από πολιτικούς παράγοντες όπως είναι το Brexit, εθνικές εκλογές και δηµοψηφίσµατα.

Συνεπώς, ο συνδυασµός των θεµελιωδών στοιχείων µε την ιστορικότητα των ισοτιµιών συµβάλλει στη διαµόρφωση της στρατηγικής θέσης που θα αποφασίσει ο διαχειριστής. Με τις παρούσες συνθήκες και µε δεδοµένη την αναζήτηση αποδόσεων σε ένα περιβάλλον µηδενικών επιτοκίων, η αγορά συναλλάγµατος δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή να εκµεταλλευτεί την επιτοκιακή διαφορά µεταξύ των οικονοµιών. Επιπρόσθετα, µέσω της συγκεκριµένης αγοράς, ο διαχειριστής είτε τη χρησιµοποιεί για κερδοσκοπικό σκοπό είτε για να αντισταθµίσει τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου του, µπορεί να εκµεταλλευτεί τη µεταβλητότητα της αγοράς προς όφελός του. Η αγορά συναλλάγµατος συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές µορφές επένδυσης όπου δυνητικά ενέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο από τις «παραδοσιακές» αγορές των µετρητών, των µετοχών και των οµολογιών. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που συστήνεται ο υποψήφιος επενδυτής να απευθυνθεί σε εξειδικευµένους διαχειριστές µε αποδεδειγµένο ιστορικό αποδόσεων για τη σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη δραστηριότητα του Fund, μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Για επίσημη χρήση: https://www.forticap.eu/product/aifs ή http://www.talantocapital.com/

Στην φωτογραφία ο Μαρίνος Κιαγιάς, εκτελεστικός διευθυτής Talanto Capital Markets

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς