ΣΠΟΔ: Νέος Οικονομικός Δείκτης που καταγράφει έγκαιρα τις τάσεις

Στη δημιουργία ενός Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) για την οικονομία της Κύπρου προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παρουσιάζοντας τον νέο δείκτη ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης επισήμανε πως η συνεργασία αυτή με το Πανεπιστήμιο Κύπρου εμπίπτει μέσα στα πλαίσια προσφοράς της Ελληνικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως ο Δείκτης καταγράφει συγκεκριμένες τάσεις και με βάση τα ευρήματα αποδεικνύεται πως τόσο για την ύφεση της κυπριακής Οικονομίας το 2008 όσο και της ύφεσης το 2013 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος Δείκτης καθώς υπήρχε μεταστροφή του κύκλου της Οικονομίας 5 τρίμηνα προηγουμένως. Τόνισε πως ο συγκεκριμένος δείκτης δεν καταγράφει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά για τις τάσεις που υπάρχουν και μπορούν να αποτελέσουν προειδοποιήσεις για την κυπριακή Οικονομία και τις κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και για τους πολιτικούς ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Έλενα Ανδρέου επισήμανε πως η δημιουργία του ΣΠΟΔ έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει για την κυπριακή Οικονομία, υπογραμμίζοντας πως για την δημιουργία του Δείκτη, με την χορηγία της Ελληνικής Τράπεζας, έχουν εργοδοτηθεί νέοι επιστήμονες. Πρόσθεσε πως ο Δείκτης θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση και θα κάνει προβλέψεις για τα σημεία μεταστροφής της Οικονομίας.

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ που κατασκευάστηκε από το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου υποδεικνύει την πιθανή πορεία της κυπριακής οικονομίας παρέχοντας έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής  της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες θα αξιολογούνται σε τακτική βάση. Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης, επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών, και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, όπως παρουσιάζεται στο πιο κάτω γράφημα,  δημιουργήθηκε  με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), παρουσίασε ετήσια μείωση 0.71% τον Οκτώβριο του 2019, που συνοδεύεται από μειώσεις 0.69% το Σεπτέμβριο, και 0.66% τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας πτωτικές πιέσεις στην οικονομική μεγέθυνση[1].

Οι καθοδικές πιέσεις  στον ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στη μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ που αντανακλά την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος λόγω, μεταξύ άλλων, των εμπορικών διενέξεων και την παρατεταμένη αβεβαιότητα όσον αφορά την διαδικασία του Brexit.  Στον αντίποδα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς και θετική επίδοση  εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των λιανικών πωλήσεων, αγορές με πιστωτικές κάρτες  και οι αφίξεις τουριστών  συνέβαλαν στην συγκράτηση της μείωσης του Δείκτη.

Επιγραμματικά, οι πρόσφατες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται  στο επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με τη θετική επίδοση των εγχώριων μεταβλητών είναι συνεπείς με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για την κυπριακή οικονομία, η οποία αναμένεται να καταγράψει  ισχυρούς μεν αλλά επιβραδυνόμενους δε ρυθμούς μεγέθυνσης.

 

 

[1] Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία για τη δημιουργία του πιο πάνω αναφερόμενου Δείκτη  βρίσκονται στη ιστοσελίδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) : http://www.ucy.ac.cy/erc/el/

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024