Moody’s: Θετική εξέλιξη η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Κύπρου) από την AstroBank

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στο εβδομαδιαίο Credit Outlook χαρακτηρίζει ως πιστοληπτικά θετική τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Κύπρου) από την AstroBank. 
 
Η συναλλαγή είναι θετική επειδή, όπως αναφέρεται, ενισχύει τα οικονομικά και την παρουσία της AstroBank στην Κύπρο και θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες αλλά ισχυρότερες τράπεζες στον «μικρό αλλά κορεσμένο τραπεζικό τομέα στην Κύπρο», ο οποίος ενοποιείται εν μέσω περιορισμένων ευκαιριών ανάπτυξης. 

Ο οίκος αναμένει τα οικονομικά της AstroBank να βελτιωθούν με την εξαγορά, με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) της AstroBank (NPEs) να μειώνονται σε περίπου 35% (με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες των δύο τραπεζών) από 39% τον Ιούνιο του 2019. Όπως σημειώνεται η Εθνική Τράπεζα έχει λιγότερα ΜΕΧ αφού μετέφερε την πλειοψηφία τους εκτός τράπεζας από τις 21 Δεκεμβρίου 2018.
 
Και οι δύο τράπεζες, προστίθεται, διατηρούν ισχυρή ρευστότητα, ενώ η AstroBank θα αυξήσει επίσης το μετοχικό της κεφάλαιο στο πλαίσιο της συναλλαγής. Ο οίκος αναμένει, τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας της AstroBank να παραμείνουν ισχυρά, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Astrobank να προσεγγίζει ή να υπερβαίνει το 14%.
 
Μόλις απορροφηθούν τα έξοδα ενσωμάτωσης, αναμένεται επίσης ότι η κερδοφορία της AstroBank θα επωφεληθεί για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια από μια ευρύτερη πελατειακή βάση, δυνατότητες πολλαπλής πώλησης, οικονομίες κλίμακας, εξορθολογισμό του δικτύου υποκαταστημάτων / προσωπικού και ενδεχόμενες μειώσεις του κόστους χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέγεθος και οι οικονομικοί πόροι της AstroBank, αναφέρεται επίσης, θα ενισχύσουν την ικανότητά της να επενδύει στη συμμόρφωση και την ψηφιοποίηση.
 
Αναφέρεται επίσης ότι η εξαγορά ακολούθησε την εξαγορά της USB Bank νωρίτερα φέτος και ενισχύει την παρουσία της Astrobank στην Κύπρο. Θα δημιουργήσει την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού με περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019). Θα είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου σε καταθέσεις, με 2,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019) και η έκτη μεγαλύτερη από άποψη δανείων με 1,4 δισ. ευρώ.
 
Το μερίδιο αγοράς της AstroBank αυξήθηκε στο 5% σε στοιχεία ενεργητικού από 2% στο τέλος του 2018.
 
Αναφέρεται επίσης ότι ενώ η εξαγορά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα, αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην Τράπεζα Κύπρου ή στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των άλλων τραπεζών στο σύστημα.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.