Fitch: Στο «B+» η Ελληνική Τράπεζα

Στο «B+» επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Fitch την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.
 
Παράλληλα, ο οίκος διατήρησε στο «b+» την αξιολόγηση βιωσιμότητας της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Fitch, οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας αντικατοπτρίζουν το ισχυρό της franchise και την ισχυρή της θέση στην αγορά ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο αλλά και το βελτιωμένο συνολικό οικονομικό προφίλ της, κυρίως μετά την εξαγορά της κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2018, η οποία οδήγησε σε αύξηση των κεφαλαίων (150 εκατ. ευρώ).
 
Αντικατοπτρίζουν, επίσης, σύμφωνα με την αμερικανικό οίκο, την ομαλή ενσωμάτωση της Συνεργατικής Τράπεζας, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
 
Ωστόσο, ο διεθνής οίκος τονίζει πως οι αξιολογήσεις της τράπεζας παραμένουν υπό πίεση λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, των διεθνών προτύπων και της υψηλής επιβάρυνσης των κεφαλαίων από ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία.

«Θεωρούμε ότι η απόκτηση της Συνεργατικής Τράπεζας υποστηρίζει την επιχειρηματική σύνθεση και τις προοπτικές κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας», υπογραμμίζει.
 
Συγκεκριμένα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα επωφελείται από μια μεγαλύτερη κλίμακα και συνέργειες κόστους από την ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων της Συνεργατικής Τράπεζας και σε συνδυασμό με τις περιορισμένες επιβαρύνσεις απομείωσης δανείων, αυτά συνέβαλαν, όπως τονίζει, στη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της τράπεζας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019, γεγονός που πιστεύει πως είναι βιώσιμο.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, η βασική κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να μειώσει το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), της μόχλευσης σε μια μεγάλη καταθετική βάση για τη δημιουργία νέων κερδοφόρων δανείων και την αντικατάσταση των εσόδων από τα κυπριακά κρατικά ομόλογα.

Αναφέρει επίσης ότι τα δάνεια της Συνεργατικής Τράπεζας που εξαγοράστηκαν ήταν συγκριτικά καλύτερης ποιότητας με αποτέλεσμα το ποσοστό των ΜΕΔ της Ελληνικής Τράπεζας να μειωθεί σε περίπου 25% στα τέλη Ιουνίου του 2019 από 53% στο τέλος του 2017, ποσοστό, ωστόσο, όπως σημειώνει ο οίκος, που εξακολουθεί να είναι υψηλό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
 
Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το απόθεμα των ΜΕΔ της τράπεζας μειώνεται αργά, λόγω κυρίως των διαγραφών και των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους έναντι περιουσιακών στοιχείων.
 
Σημειώνει επίσης ότι όπως και άλλες τράπεζες στην Κύπρο, η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει τόσο οργανικές όσο και μη οργανικές επιλογές για τη μείωση των ΜΕΔ και έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για πιθανή διάθεση ΜΕΔ.
 
Παράλληλα, ο Fitch αναφέρει πως κατά την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού της Ελληνικής Τράπεζας, συμπερίλαβε επίσης τη μεγάλη θέση που έχει η τράπεζα σε κεντρικές τράπεζες (σχεδόν το 25% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στο τέλος Ιουνίου του 2019, βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την υψηλή έκθεση της σε κυπριακά κρατικά ομόλογα (σχεδόν 25% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων), κάτι που αποτελεί υψηλή συγκέντρωση κινδύνου.
 
Λόγοι για αναβάθμιση ή υποβάθμιση της αξιολόγησης
Ο Fitch αναφέρει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελληνική Τράπεζα εάν υλοποιηθούν τα σχέδια της τράπεζας για επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ χωρίς να επηρεαστούν ουσιαστικά τα κεφάλαια της.
 
Η βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας στις βασικές εργασίες της και η ικανότητά της να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαια θα ήταν επίσης θετική εξέλιξη, υπογραμμίζει.

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν αν σταματήσει η τάση βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού ή αντιστραφεί, αποδυναμώνοντας την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ή εάν αποδυναμωθεί ουσιαστικά η κερδοφορία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου