5.487 αιτήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο

Πρωτοφανής επιτυχία για τη διεθνή κοινότητα στη χρήση νέων προτύπων διαφάνειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δέκα χρόνια μετά που η G20 κήρυξε το τέλος του τραπεζικού απορρήτου, 158 κράτη εξ αυτών και η Κύπρος έχουν εφαρμόσει ισχυρά πρότυπα με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλος όγκος ανταλλαγής πληροφοριών μέσω του συστήματος Κοινών Προτύπων Αναφοράς (Common Reporting Standards – CRS) του ΟΟΣΑ.
 
Με τις χιλιάδες διμερείς συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν υπογραφεί την τελευταία δεκαετία, πέραν των 250.000 αιτήσεων έχουν υποβληθεί για ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης για την 10η επέτειο του Global Forum, το 2018 γύρω στις 100 χώρες αντάλλαξαν αυτόματα πληροφορίες που σχετίζονταν με 47 εκατομμύρια χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς, καλύπτοντας συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους $4,9 τρισεκατομμύρια. Μέσω της εφαρμογής του CRS έχουν συγκεντρωθεί επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα €100 δισ. από το 2009.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Κύπρος έλαβε 241 αιτήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών τραπεζικών λογαριασμών το 2009, ενώ για την περίοδο 2010-2018 έλαβε 5.487 αιτήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο. Παράλληλα η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως “largely compliant” σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προτύπων EOIR (Exchange of Information on Request) και AEOI (Automatic Exchange of Information).

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών που κατευθύνεται από το Παγκόσμιο Φόρουμ συνδέεται με την παγκόσμια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα (IFC) κατά 24% (410 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2008 και 2019. Ο ΑΕΟΙ το 2017 και το 2018 συνδέεται με μια μέση μείωση των τραπεζικών καταθέσεων της IFC που ανήκουν σε μη κατοίκους της IFC κατά 22%.
 
Σχεδόν σε όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Φόρουμ έχει καταργηθεί το τραπεζικό απόρρητο για φορολογικούς σκοπούς, με σχεδόν 70 μέλη να έχουν αλλάξει τη νομοθεσία τους από το 2009. Από το 2017, τα μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίζουν τη διαφάνεια των πραγματικών δικαιούχων νομικών προσώπων, επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρύψουν την κυριότητα και να αποφύγουν τον φόρο.
 

Δειτε Επισης

Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος