ΥΠΟΙΚ:Fund manager για το Ταμείο Παροχής Χρηματοδότησης Κεφαλαίου

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Οικονομικών για την διαχειριστή (Fund Manager) του Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Equity Fund) που θα συσταθεί από την Κυβέρνηση με τη συμμετοχή επενδυτών.

Για τη δημιουργία του Ταμείου προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Κράτους πιστώσεις €5 εκατ. και αναμένεται να συσταθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε συνεργασία με εξειδικευμένους  συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Επενδυτικό Ταμείο θα έχει τη μορφή ενός Καταχωρημένου Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Το Ταμείο θα ιδρυθεί με αρχική επένδυση περίπου €20 εκατ. από εθνικούς πόρους, σε συνδυασμό με πρόσθετους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Ο διαχειριστής του Ταμείου είναι υπεύθυνος για την προσέλκυση αυτών των πρόσθετων πόρων.

Αρχικά, το κράτος θα συμμετάσχει στο ταμείο με χρηματοδότηση ύψους €5 εκατ. με πιθανή συνεπένδυση από ιδιώτες. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή και ιδιωτών τότε η «δύναμη πυρός» του ταμείου θα ξεπερνά την κρατική συμμετοχή.
 


Στρατηγική
Σε γενικές γραμμές στόχος θα είναι η ενίσχυση επενδύσεων, κατά προτεραιότητα, σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε επενδύσεις που προάγουν την καινοτομία, την τεχνολογική αναβάθμιση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό/ διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και την ένταξη σε εγχώριες και εξωτερικές αλυσίδες αξίας/ ανάπτυξη συστάδων, καθώς και την ανάπτυξη νέων τομέων, χωρίς να αποκλείονται οποιεσδήποτε άλλες βιώσιμες επενδύσεις σε υφιστάμενους παραγωγικούς τομείς. Όσον αφορά το μέγεθος της κάθε επένδυσης, προτείνεται να κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στις 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις στα αρχικά στάδια λειτουργίας τους και 250.000 ευρώ για τις ΜμΕ. Επιπρόσθετα, το 25% των κεφαλαίων θα χρησιμοποιείται για επενδύσεις συνέχειας, ειδικά σε ΜμΕ που προτίθενται να ξεκινήσουν εξαγωγές.

Διαχειριστής
Ο διαχειριστής Ταμείου θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής και για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, σε συνεργασία με την «Επενδυτική Επιτροπή» που θα οριστεί από το Διαχειριστικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες στον τομέα. Θα καθοριστούν συγκεκριμένες υποκατηγορίες επιχειρήσεων (Fund Compartments), δηλαδή θα προωθηθεί η δημιουργία «ομπρέλας» για επενδύσεις σε κάθε κατηγορία επιχειρήσεων, στις οποίες το ταμείο θα επενδύει, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το ταμείο θα ωφελήσει όσο το δυνατό περισσότερες ΜμΕ.

Ο διαχειριστής Ταμείου θα έχει την υποχρέωση να εξεύρει ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν, είτε στο επίπεδο του ταμείου, είτε ξεχωριστά σε κάθε επιμέρους επένδυση. Όσον αφορά την κάθε επένδυση ξεχωριστά, το ταμείο μπορεί να συνεισφέρει έως και 50% των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη επένδυση και τα υπόλοιπα να παρέχονται από τους συγκεκριμένους συνεπενδυτές ή τον ίδιο τον διαχειριστή Ταμείου.

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ