Κρατώντας  τα εταιρικά φώτα αναμμένα

Έχεις ενώσει δυνάμεις με κάποιους ταλαντούχους επαγγελματίες και μαζί έχετε δημιουργήσει τη δική σας επιχείρηση, η οποία, μετά από πολύ κόπο και μόχθο, έχει πετύχει στο έπακρο. Σου αξίζουν συγχαρητήρια, λόγω του ότι έχεις φροντίσει να υλοποιήσεις τα επαγγελματικά σου όνειρα, το ένα μετά το άλλο. Νιώθεις περήφανος για τα κατορθώματα σου, και δικαιολογημένα, αφού προέρχεσαι από μια οικογένεια η οποία δυσκολευόταν να συντηρήσει τα μέλη της, και εσύ προσωπικά αναγκάστηκες να επωμιστείς το κόστος των ακαδημαϊκών σου σπουδών. Έδινες μάχη με τα μαθήματα και τις εξετάσεις, ενώ συνάμα ισορροπούσες δυο δουλειές στην άλλη άκρη της ζυγαριάς. Ένιωσες τον πόνο που συνοδεύει την ανάγκη να εφεύρεις μια πιστευτή δικαιολογία για να μην πας με τους φίλους σου για μπύρες, αφού χρειαζόσουν και το τελευταίο Ευρώ στο λογαριασμό σου για να πληρώσεις τη δόση του φοιτητικού σου δανείου. Στο τέλος, όμως, η επιμονή και η πειθαρχία που επέδειξες σε δικαίωσαν, και το εργασιακό ήθος που καλλιέργησες κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων έχει επενδυθεί στην επιχείρηση σου. Αφήνεις να βγει μια βαθιά ανάσα, υψώνεις το ποτήρι με τη σαμπάνια, κοιτάζεις τους συνέταιρους σου, και κάνεις πρόποση στα πολλά επιτυχημένα χρόνια που έπονται. Φαίνεσαι, και είσαι, ασταμάτητος.
 
Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζες.
 
Κάποια χρόνια αργότερα, η τραγωδία σας χτυπά την πόρτα. Ένας από τους συνέταιρους σου πεθαίνει ξαφνικά. Τον γνωρίζεις από το πανεπιστήμιο, και ο χαμός του έχει τεράστιο συναισθηματικό αντίκτυπο πάνω σου. Πενθείς για εβδομάδες, έπειτα βρίσκεις τη δύναμη να σταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις να ζεις, να συνεχίσεις να διαχειρίζεσαι την επιχείρηση σου. Το οφείλεις στους εναπομείναντες συνεταίρους σου, άλλωστε. Συνειδητοποιείς, ωστόσο, πως τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Ο αποβιώσαντας συνέταιρος σου ήταν ο Ανώτατος Επιχειρησιακός Διευθυντής της εταιρείας. Πολλές καθημερινές αποφάσεις περνούσαν από εκείνον, και αποτελούσε την πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας για όλα τα επιχειρησιακά θέματα. Τώρα που έφυγε δεν γνωρίζει κανένας σας πώς να γεμίσει το επαγγελματικό κενό που έχει αφήσει. Δεν διαθέτετε ούτε την ρευστότητα που απαιτείται για να αξιολογήσετε και να προσλάβετε αντικαταστάτη, οπόταν αποφασίζετε συλλογικά πως θα συνεισφέρετε όλοι από κοινού σε μια προσπάθεια ανάληψης των εταιρικών ευθυνών του αποβιώσαντα συνεταίρου σας. Στην τελική, καταλήγετε να παραμελείτε τα δικά σας καθήκοντα, έτσι αντιλαμβάνεστε πως η απόφαση σας αυτή ήταν λανθασμένη. Αποφασίζετε έπειτα να χρησιμοποιήσετε δικά σας, προσωπικά κεφάλαια για να προσλάβετε έναν αξιόλογο στέλεχος για τη συγκεκριμένη θέση. Την βρίσκετε. Φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για τη θέση – μια χαρισματική επαγγελματίας με αποδεδειγμένο και αξιοθαύμαστο επαγγελματικό παρελθόν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχει πολλά να μάθει πριν να μπορέσει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα της, έτσι, όπως γίνεται με όλες τις επενδύσεις, θα πάρει χρόνο πριν η συγκεκριμένη πληρώσει μερίσματα. Τα κεφάλαια σας αρχίζουν να λιγοστεύουν προτού αντικατασταθούν με νέα εισοδήματα. Αρχίζουν, πάλι, τα προβλήματα. Κρατάς γερά, αφήνεις να βγει μια πιο βαθιά ανάσα αφού η επιτυχία και τα προβλήματα χωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή, και λες του εαυτού σου και των συνεταίρων σου πως όλα θα πάνε καλά. ‘Θα περάσει και αυτό’, λες, και το πιστεύεις πραγματικά. Ο χρόνος θα δείξει αν το εν λόγω ρητό αποδειχτεί αληθές. Στο μεταξύ κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα, αδημονώντας για τις εξελίξεις.
 
Στην τελική, ο θάνατος του συνέταιρου σας έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα προβλήματα:
 
  • Συνέχιση εισοδήματος για την οικογένεια του αποβιώσαντα.
  • Η οικογένεια του αποβιώσαντα λαμβάνει μετοχικό συμφέρον σε μια εταιρεία στην οποία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη.
  • Αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις, στα κέρδη, στις πιστωτικές διευκολύνσεις, στην αξία της μετοχής, και στα σχέδια των εναπομενόντων ιδιοκτητών.
 
Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να σας υποβάλω μια ερώτηση: είναι απολύτως αναγκαίο να τα περάσεις όλα αυτά όταν μια κακοτυχία σου χτυπήσει την επαγγελματική πόρτα;
 
Η απάντηση είναι: φυσικά και όχι!
 
Υπάρχει ένα πράγμα που ονομάζεται ‘ασφάλιση διευθυντικών στελεχών’ και αποτελεί τον φύλακα-άγγελο μιας εταιρείας. Στην πιο πάνω περίπτωση, η συγκεκριμένη ασφάλεια θα ενεργοποιείτο με τον θάνατο του συνεταίρου σας. Η εταιρεία θα ήταν ο δικαιούχος των εσόδων που θα προκύπταν. Θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να προσλάβει το καλύτερο άτομο για την δουλειά και, την ίδια ώρα, να κρατήσει σε ψηλά επίπεδα την ρευστότητα της εταιρείας μέχρι ο διάδοχος του συνεταίρου σας μάθει άρτια τη δουλειά. Στην ουσία, το εν λόγω ασφαλιστικό προϊόν θα αποτελούσε τα φτερά στη ράχη μιας έκπτωτης επιχείρησης, καταφέρνοντας να την ανυψώσει στα ύψη που βρισκόταν πριν να χτυπήσει η τραγωδία. Το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε επίσης να συμπεριλάβει, ως λύση, μια ετήσια μεταφορά κεφαλαίου της τάξης, για παράδειγμα, του 1% ή 2% της αξίας. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου του αποβιώσαντα, αλαφραίνοντας έτσι τον οργανισμό με την αφαίρεση του σχετικού οικονομικού φόρτου. Σκέψου το σαν ασφάλεια ζωής για την επιχείρηση σου. Και, σε αυτές τις γραμμές, ρωτάω αυτό: αφού τόσο η δική σου ζωή όσο και των αγαπημένων σου βασίζεται στο εισόδημα που παράγει η επιχείρηση σου, δεν πιστεύεις πως η ασφάλιση διευθυντικών στελεχών είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την ασφάλεια ζωής;
 
Η ερώτηση δεν χρειάζεται απάντηση, αφού δίνει την τελευταία από μόνη της.
 
Για να δείτε πως τα προϊόντα της EuroLife μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τη ζωή σας με επιτυχία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Στάθη Στασή (Εγκεκριμένος Χρηματοοικονομικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος και μέλος MDRT*) στο 99531119 ή με e-mail στο info@stathisstasis.com. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ευρεία γκάμα επιλογών προγραμματισμού ζωής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.stathisstasis.com.
 
*Τι είναι το MDRT: Το Million Dollar Round Table είναι το πρότυπο της ασφαλιστικής αριστείας, τα μέλη του οποίου κρίνονται βάσει υψηλών και αυστηρών κριτηρίων παραγωγής, ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας.        
 

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024