Η Τράπεζα Κύπρου έχει ενσωματώσει τη συμμόρφωση στη στρατηγική της

InBusinessNews  10/10/2019 12:30
Η Τράπεζα Κύπρου έχει ενσωματώσει τη συμμόρφωση στη στρατηγική της

Η Τράπεζα Κύπρου έχει ενσωματώσει τη συμμόρφωση στη στρατηγική της

InBusinessNews  10/10/2019 12:30
Tα τελευταία χρόνια, η λειτουργία συμμόρφωσης παρουσιάζει γρήγορη μεταμόρφωση, επηρεάζεται από νέους και σύνθετους κανόνες και ελέγχου, τεχνολογικές εξελίξεις και κακόβουλες απειλές όπως το κυβερνοέγκλημα.

RELATED ARTICLES


Όλα αυτά και πολλά άλλα παρουσιάστηκαν στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Συμμόρφωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, με τη συμμετοχή διακεκριμένων διεθνών ομιλητών. Το συνέδριο παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

To συνέδριο χαιρέτισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, κα Τζούντιθ Γκάρμπερ, η οποία αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε από πλευράς Κύπρου σε σχέση με τα θέματα αυτά.

O Μάριος Σκανδάλης, Διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum (CIF) και Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) στην Κύπρο, σε ομιλία του στο συνέδριο επεσήμανε ότι «η ισχυρή και αποτελεσματική λειτουργία συμμόρφωσης αποτελεί απαραίτητο προπαρασκευαστικό στάδιο για την εφαρμογή μιας εταιρικής ηθικής κουλτούρας». Όπως εξήγησε «η ηθική αυτή θα διασφαλίσει την αποτελεσματική τήρηση των σχετικών κανονισμών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της απαραίτητης νοοτροπίας που θα οδηγήσει στη λήψη συνειδητής απόφασης για στροφή στην επόμενη φάση για έναν οργανισμό που είναι η αντικατάσταση της συμμόρφωσης με μια ηθική».
 
skandaliscompliance2

Ο κ. Σκανδάλης κάλεσε τους οργανισμούς να θέσουν ψηλά τον πήχη της συμμόρφωσης τονίζοντας πως «εάν θέσουμε ως εταιρικό στόχο τη διασφάλιση της εταιρικής μας φήμης, εάν κινητοποιήσουμε το προσωπικό μας μέσω ενός συστήματος επιβράβευσης, σύμφωνα με το οποίο η σωστή στάση ανταμείβεται παρά η υψηλότερη απόδοση, και εάν εισαγάγουμε ένα σύστημα οικονομικής ανταμοιβής των καταγγελιών παρά να ανταμείψουμε αυτούς που καταγράφουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, τότε η δημιουργία της σωστής ηθικής κουλτούρας θα είναι τελικά για το δικό μας συμφέρον».

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, δρ Χριστάκης Πατσαλίδης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ με άλλους τραπεζίτες, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της συμμόρφωσης στη στρατηγική της Τράπεζας. Όπως εξήγησε «η συμμόρφωση πρέπει να διαδραματίζει ρόλο σε έναν οργανισμό, καθώς ένα υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης συμβάλλει στη διαχείριση των διαφόρων κινδύνων, όπως νομικών ή φήμης». 

Ο δρ Πατσαλίδης τόνισε ακόμη πως «ως Τράπεζα Κύπρου δεν συμμορφωνόμαστε μόνο με τους κανονισμούς, αλλά τους υιοθετούμε και τους αφομοιώνουμε γιατί πιστεύουμε ότι έτσι προσθέτουμε αξία στον οργανισμό μας».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας