Οκτώ προτάσεις νόμου από Αβέρωφ για τα κόκκινα δάνεια (Video)

Οκτώ νέες προτάσεις νόμου με στόχο την παροχή κινήτρων στους δανειολήπτες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταθέτει αύριο ο ΔΗΣΥ ενώπιον της ολομέλειας της βουλής. 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι οι εν λόγω προτάσεις νόμου αναμένεται να βοηθήσουν τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι μια από τις προτάσεις, είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας κατά την ξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου, έτσι ώστε ο δανειολήπτης μην υπόκειται σε υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς για λογιζόμενη διανομή κερδών. Μέχρι στιγμής, η εξόφληση ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου μιας επιχείρησης, φαίνεται ως κέρδος στα λογιστικά βιβλία και υπόκειται σε φορολογία. Η όγδοη πρόταση που θα καταθέσει αύριο ο ΔΗΣΥ είναι για αλλαγή του υφιστάμενου νόμου ούτως ώστε να μην φορολογείται η εξόφληση του δανείου.


Κίνητρα προς τους δανειολήπτες για μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού «Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, η παροχή κινήτρων προς τους δανειολήπτες για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι προτεραιότητα μας.» Συγκεκριμένα, ο κος Νεοφύτου αναφέρθηκε στο πώς ο ΔΗΣΥ στηρίζει τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να βρουν λύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα ώστε να μειώσουν ή να η ξοφλήσουν τα χρέη τους.
Τόνισε ότι με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύεται η οικονομία της χώρας κάνοντας σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όπως δήλωσε ο κος Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ, με παλαιές προτάσεις νόμου και σε συνεργασία με την κυβέρνηση αλλά και τη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έδωσε κίνητρα στους δανειολήπτες για να καταφέρουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τα πιο κάτω εργαλεία:
  • Παροχή δυνατότητας ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για αποπληρωμή δανείου και άμεση απαλλαγή από μεταβιβαστικά τέλη, φόρο κεφαλαιουχικό κερδών, φόρο εισοδήματος, εταιρικό φόρο, κόστος χαρτοσήμων, ΦΠΑ και απαλλαγή από την εισφορά για την άμυνα.
     
  • Παροχή δυνατότητας πώλησης ακίνητης περιουσίας προς τρίτα πρόσωπα στην ελεύθερη αγορά για αποπληρωμή δανείου, με τις ίδιες απαλλαγές, από τέλη και φορολογίες.
     
  • Δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων από συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρείες για αποπληρωμή δανείου με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.
     
  • Καθορισμός της νομοθεσίας όσον αφορά την τιμή πώλησης ακινήτου. Όταν η τιμή του είναι μεγαλύτερη από το ποσό του χρέους, τότε ο φόρος καταβάλλεται μόνο πάνω στο ποσό της διαφοράς.
Πρόσθεσε «τα εργαλεία που δώσαμε στους δανειολήπτες βοήθησαν για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επιτευχθούν χιλιάδες αναδιαρθρώσεις.»  
 

Προτάσεις νόμου που θα καταθέσει ο ΔΗΣΥ
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανάφερε πως τα πιο πάνω εργαλεία λήγουν το τέλος του 2019 και συνεπώς, ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει αύριο στη βουλή 7 προτάσεις που αφορούν την ανανέωση τους και επιπλέον ακόμη μια πρόταση.

Με την 8η πρόταση νόμου «θα διορθωθεί μια στρέβλωση στη νομοθεσία» όπως τη χαρακτήρισε, ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολη η αναδιάρθρωση των δανείων.
«Όπως έχει σήμερα ο νόμος, η διαγραφή χρέους στα πλαίσια αναδιάρθρωσης, όταν αφορά νομικά πρόσωπα, φαίνεται ως κέρδος και υπόκειται σε φορολογία…Με την 8η πρόταση νόμου που καταθέτουμε, η διαγραφή χρέους στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής, δεν θα θεωρείτε πλέον κέρδος» εξήγησε ο κος Νεοφύτου. 

Ουσιαστικά, η 8η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφορά την τροποποίηση του περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου. Το λογιστικό κέρδος που θα προκύπτει από τη διαγραφή μη εξυπηρετούμενου τραπεζικού δανείου, δεν θα υπόκειται σε υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς για λογιζόμενη διανομή κερδών. 
 
 


 
 

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»