Έκκληση Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου προς δανειολήπτες για «Εστία»

Έκκληση προς τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) με υποθήκη την κύρια κατοικία τους, να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση ένταξής τους στο σχέδιο «Εστία» ανεξαρτήτως εάν θεωρούν ότι είναι εντάξιμοι ή όχι, απηύθυνε σήμερα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, παραπέμποντας και στις εκκλήσεις του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. 
 
Με σημερινή ανακοίνωση, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καλεί τους δανειολήπτες με ΜΕΔ και με ενυπόθηκη εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, να σπεύσουν να υποβάλουν την αίτησή τους για ένταξη στο «Εστία», επακριβώς και προσεκτικά συμπληρωμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έχοντας υπόψη ότι μετά την 15η Νοεμβρίου 2019, οι αιτήσεις τους θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και κατά συνέπεια δεν θα γίνονται αποδεκτές.
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Σχέδιο θα βοηθήσει χιλιάδες συμπολίτες μας, με κόκκινα δάνεια και ενυπόθηκη εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημά.
 
 «Η εφαρμογή του Σχεδίου Εστία, ικανοποιεί αδήριτη ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των αναγκών των συμπολιτών μας με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξασφαλισμένα με την κύρια κατοικία τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
«Μέσα από την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ και θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το απόθεμά τους στο τραπεζικό σύστημα, με όλα τα ευνοϊκά αποτελέσματα, τόσο για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες, όσο και για την εθνική οικονομία», προστίθεται.
 
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημειώνει ως ιδιαίτερα σημαντικό να υποβληθούν αιτήσεις από όλους τους δανειολήπτες με ΜΕΔ εξασφαλισμένα με κύρια κατοικία, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθεί μία αξιόπιστη βάση δεδομένων, σε ό,τι αφορά το ποιοι εντάσσονται στο Σχέδιο Εστία, ποιοι αποκλείονται από αυτό και για ποιους λόγους. Έτσι, η πολιτεία θα είναι σε θέση να ορθοτομήσει, ενδεχόμενες άλλες προσεγγίσεις αντιμετώπισης μη εντάξιμων περιπτώσεων, όπως εξήγησε, αρκετές φορές, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρεται.
 
Παράλληλα σημειώνεται ότι επειδή το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου δεν εμπλέκεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Εστία» με οιονδήποτε τρόπο, και επειδή λαμβάνει καθημερινά τηλεφωνήματα, με απορίες ή και ερωτήματα για το εν λόγω θέμα, καλεί τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στην αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο είναι ο διαχειριστής του Σχεδίου.
 
Επίσης, για τυχόν διευκρινίσεις και συγκεκριμένες απορίες που αφορούν στο Σχέδιο ή και τη συμπλήρωση της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να επικοινωνούν με το ίδρυμα που διαχειρίζεται τις πιστωτικές διευκολύνσεις τους, νοουμένου ότι το ίδρυμα αυτό συμμετέχει στο Σχέδιο, για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Υπογραμμίζεται δε ότι το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου δεν είναι σε θέση να απαντά σε οποιαδήποτε ερωτήματα που σχετίζονται με το σχέδιο «Εστία» και ούτε συνιστά αρμοδιότητα των λειτουργών του η συμπλήρωση ή και η βοήθεια στη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος