Ε. Κεφαλαιαγοράς: Επιτήδειοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν επενδυτές

Επιχειρούμενη απάτη από πλευράς αγνώστων σε βάρος επενδυτών, καταγγέλλει η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (EKK), η οποία προειδοποιεί το κοινό για πρόσωπα που παρουσιάζονται ψευδώς ως εκπρόσωποι της. 
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί πως έχει περιέλθει στην αντίληψή της ότι πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονταν ως Λειτουργοί ή εκπρόσωποί της, επικοινωνούν με επενδυτές αξιώνοντας την καταβολή αμοιβής ως αντάλλαγμα για δήθεν ανάκτηση ζημιών που υπέστησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με οντότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ.
 
Τέτοιες περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης επενδυτών, συμβαίνουν καθημερινά μέσω του διαδικτύου και συνήθως αφορούν:
  • Πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται ψευδώς ως λειτουργοί ή εκπρόσωποι της ΕΚΚ (π.χ. νομικοί σύμβουλοι), εκπρόσωποι άλλων εποπτικών Αρχών της Κύπρου (π.χ. Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου) ή/και εκπρόσωποι τραπεζών καθορισμένοι από την ΕΚΚ.
  • Τα πρόσωπα αυτά επικοινωνούν με πελάτες οντοτήτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ, συνήθως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνονται γνήσια –περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, την επίσημη σφραγίδα και το λογότυπο της ΕΚΚ και φέρουν ψευδώς την υπογραφή λειτουργών της ΕΚΚ.
  • Τα πρόσωπα αυτά στη συνέχεια υπόσχονται να «βοηθήσουν» τους επενδυτές να ανακτήσουν τυχόν ζημιές που υπέστησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις (συνήθως οντότητες που παρέχουν διαδικτυακά επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου). Μέσω αυτής της επικοινωνίας τα πρόσωπα αποσπούν παράνομα προσωπικές πληροφορίες, περιλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνων.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρόσωπα αυτά επικοινωνούν στη συνέχεια με τους επενδυτές τηλεφωνικά, αναφορικά με ηλεκτρονική αλληλογραφία που προηγήθηκε μεταξύ τους.
Η ΕΚΚ τονίζει ότι ουδέποτε επικοινωνεί με επενδυτές ή το ευρύ κοινό ζητώντας προσωπικά, οικονομικά ή άλλα στοιχεία. Η ΕΚΚ δεν έχει ούτε εξουσία ή αρμοδιότητα να λαμβάνει αμοιβές για οποιοδήποτε σκοπό από ιδιώτες επενδυτές, ούτε εξουσιοδοτεί οποιονδήποτε για να κάνει κάτι τέτοιο αντ’ αυτής. Η ΕΚΚ δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε συλλογικές αγωγές, σχέδια αποζημίωσης, πληρωμές μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων, δημοσίων ή ιδιωτικών οργανισμών.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επανειλημμένως εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της, στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://www.cysec.gov.cy/el-GR/publicinfo/warnings/cysec/
 
Προτρέπεται, επίσης, το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε σχέση με οποιαδήποτε επικοινωνία λάβει, η οποία φαίνεται να προέρχεται από την ΕΚΚ, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα δικής του πρωτοβουλίας και να απέχει από το να εμβάσει χρήματα ή να δώσει οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες σε οποιοδήποτε πρόσωπο ισχυρίζεται οτιδήποτε από τα ανωτέρω ή κάτι παρόμοιο. Περαιτέρω, η ΕΚΚ συστήνει στους επενδυτές πριν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση ή να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να επικοινωνήσουν με την ΕΚΚ στη διεύθυνση info@cysec.gov.cy για να επιβεβαιώσουν το γνήσιο της επικοινωνίας.
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»