Χ. Αγκαστινιώτης: Η ζημιά έχει ήδη γίνει μετά την αναστολή εκποιήσεων

Το μήνυμα ότι η ζημιά που έχει ήδη γίνει, στον απόηχο της πρόσφατης ψήφισης από την Βουλή των δύο νομοθετημάτων για αναστολή των εκποιήσεων, ίσως να μην είναι πλήρως αναστρέψιμη, έστω και με την ακύρωση ή αναπομπή της σχετικής νομοθεσίας, στέλνει ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, γνωστοποιώντας τις πρωτοβουλίες τις οποίες αποφάσισε να αναλάβει το ΚΕΒΕ για αντιστροφή της κατάστασης.
 
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι  κατά τη χθεσινή του συνεδρία, το ΔΣ του ΚΕΒΕ, άκουσε τις απόψεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου,  του Συνδέσμου Τραπεζών και του CIPA για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά από διεξοδική συζήτηση, πρόσθεσε ο κ. Αγκαστινιώτης, το ΔΣ του ΚΕΒΕ αποφάσισε να ζητήσει έντονα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε αναφορικά με τις εκποιήσεις διότι αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας μας.
 
Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Αγκαστινιώτης, το ΚΕΒΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, την Κεντρική Τράπεζα και άλλους φορείς, όπως στο μεσοδιάστημα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία που να προστατεύουν τους δανειολήπτες από ενδεχόμενες/πιθανές καταχρηστικές χρεώσεις, ούτως ώστε οι βιώσιμες  αναδιαρθρώσεις, που είναι και ο απώτερος σκοπός, να γίνονται εύκολα και σε μεγαλύτερους αριθμούς.
 
Πέραν αυτών, το ΚΕΒΕ στέλνει μήνυμα προς το Κοινοβούλιο, ζητώντας όπως είναι πολύ προσεχτικό στο μέλλον όταν νομοθετεί για τόσο σοβαρά θέματα, «διότι δεν είναι δυνατό ελαφρά τη καρδία και χωρίς σοβαρή μελέτη να αλλάζουμε συνεχώς το νομοθετικό πλαίσιο και να δείχνουμε στο εξωτερικό ότι είμαστε απρόβλεπτοι και αναξιόπιστοι».
 
Οι διεθνείς οίκοι, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, «μας παρακολουθούν και πρέπει να συμπεριφερόμαστε με σοβαρότητα, ορθολογισμό και αξιοπιστία και όχι αβρόχοις ποσί να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία του τόπου». Ήδη, συμπλήρωε ο κ. Αγκαστινιώτης, είχαμε σήμερα την πρώτη αντίδραση από τους Moody's, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι η ζημιά που έχει ήδη γίνει ίσως να μην είναι πλήρως αναστρέψιμη, έστω και με την ακύρωση ή την αναπομπή της νομοθεσίας. Γι αυτό και καλεί όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στο μέλλον.

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.