Ανακούφιση από πλευράς ΣΥΠΡΟΔΑΤ για ψήφιση νομοθεσίας

Μεγάλη ανακούφιση εκφράζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εκ μέρους των δανειοληπτών για τη ψήφιση της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες, σημειώνοντας ότι ο νόμος αυτός κωδικοποιεί με σαφήνεια τι είναι καταχρηστικές ρήτρες και με ρητές πρόνοιες απαγορεύει την χρήση τους, ενώ επεκτείνει επίσης την προστασία σε νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων. 

Συγχαίροντας τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου που «μετά από ομόφωνη παράκληση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής,  συνέταξε ένα ισορροπημένο κείμενο που προστατεύει τους καταναλωτές  -Δανειολήπτες και θέτει τέρμα στην εκμετάλλευση τους, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι σχετικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, Οικολόγων, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Συμμαχίας Πολιτών που ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, ξεκαθαρίζει ορισμένα πράγματα:

Α) Δεν επηρεάζει ούτε εμποδίζει τις εκποιήσεις, όπως δηλώνουν ορισμένοι κινδυνολογώντας με αόριστες πιθανολογήσεις και χωρίς συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι πρόκειται να  επηρεάσουν το Τραπεζικό Σύστημα  και την οικονομία. 
Β) Οι στοχευμένες διαφοροποιήσεις ΔΕΝ « ξεδοντιάζουν» τον υφιστάμενο νόμο αλλά ΟΥΤΕ υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων.

«Απλά και μόνο τίθεται ξεκάθαρα ότι θα ελέγχεται δικαστικά η υποχρέωση των  Τραπεζών να προβαίνουν σε σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, που παραδεδεγμένα είναι ορθολογικά το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Αυτά αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει επίσης ότι οι εκποιήσεις θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο των Τραπεζών και αυτή την θέση υιοθετούν ΟΛΟΙ. Και το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και ο Σύνδεσμος Τραπεζών. «Επομένως θα πρέπει να σταματήσουν να προβάλλουν αβάσιμες και αόριστες ενστάσεις. Η πρόνοια αυτή, υπήρχε ήδη στον Νόμο. Αυτό που στην ουσία έγινε τώρα, είναι ότι τέθηκε με περισσότερη σαφήνεια το ότι το μέτρο της εκποίησης δεν θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των τραπεζών όπως έκαναν μέχρι σήμερα,  αλλά πρώτα να εξαντλούν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης», λέει σχετικά.

Η νομική υποχρέωση των Τραπεζών για σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο του 2018 (13/2/18). Την ίδια υποχρέωση επιβάλλει στις Τράπεζες η Οδηγία ( και ο Κώδικας ) της Κεντρικής.
ΟΜΩΣ οι Τράπεζες, παραβαίνοντας τις νομικές τους αυτές υποχρεώσεις προχωρούν στις εκποιήσεις χρησιμοποιώντας τα «δόντια» τους για να εκβιάζουν τους Δανειολήπτες προκειμένου να δέχονται τις παράνομες υπερχρεώσεις που επιβάλλουν,  χρησιμοποιώντας καταχρηστικές πρόνοιες των δανειακών συμβάσεων.

«Αυτά τα γνωρίζουν  και τα παραδέχονται όλοι,  περιλαμβανόμενων και αυτών που εναντιώνονται στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου ούτως ώστε να αποκαθιστά την επιβαλλόμενη ισορροπία μεταξύ Τραπεζών και Δανειοληπτών.
Είναι άξιο απορίας το τι επιδιώκουν και γιατί !!! Θέλουν να ξεσπιτώσουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ?? 
Είναι αυτό το Δημόσιο Συμφέρον πού επικαλούνται?? Το Δημόσιο Συμφέρον είναι οι εκποιήσεις και όχι οι αναδιαρθρώσεις?? Ας το πουν καθαρά. Σοβαρή συνέπεια της απαράδεκτης συμπεριφοράς τους είναι ότι δίνουν λανθασμένες εντυπώσεις στους ευρωπαϊκούς επόπτες μας, τόσο για την Βουλή όσο και για τα κίνητρα της», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ. 

«Η Βουλή είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί έστω και τώρα κατάφερε να προστατεύσει τους Δανειολήπτες, που αποτελούν  τον πυλώνα της οικονομίας χωρίς να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων και χωρίς να ξεδοντιάσει το υφιστάμενο μέχρι προχθές νομικό πλαίσιο. Αυτό πράγματι είναι επίτευγμα και όλοι πρέπει να προστατευθούν !!! 
Σημειώνουμε ότι όπως και πριν έτσι και τώρα, για αντιμετώπιση των εκποιήσεων, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταχωρούν την απαιτούμενη αίτηση στο Δικαστήριο που θα εξετάζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του σχετικού Νόμου. Με την ψήφιση των τροποποιήσεων, θα αποσυμφωρηθούν τα Δικαστήρια αφού θα σταματήσει η μαζική προώθηση των εκποιήσεων από τις τράπεζες», προσθέτει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

Τέλος διερωτάται τι ενοχλεί η ψήφιση σε νόμο της αναστολής των εκποιήσεων μέχρις ότου λειτουργήσει το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. «Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε επανειλημμένα ότι με την υποβολή αίτησης για ένταξη στο ΕΣΤΙΑ αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης. Επομένως η εναντίωση στην επισημοποίηση αυτής της θέσης με τον νόμο μόνο βάσιμες υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις των Τραπεζών μπορεί να δημιουργεί», επισημαίνει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.  

Για οτιδήποτε άλλο, ο Σύνδεσμος θα επανέλθει άμεσα.       

Δειτε Επισης

Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ