SSM: Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων να μην υπομονεύσει την αποτελεσματικότητά τους

Η όποια τροποποίηση των πλαισίων για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις δεν πρέπει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους, γιατί αυτό θα δυσχέραινε σημαντικά, και μάλιστα θα παρεμπόδιζε, τις προσπάθειες που καταβάλλονται επί του παρόντος για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τονίζει ο νέος Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία.
 
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Ενρία αναφέρει επίσης ότι είναι «απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τυχόν τροποποιήσεις δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της νοοτροπίας πληρωμών παρέχοντας περισσότερα κίνητρα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
 
Αναφέροντας ότι τα τελευταία έτη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, ο κ. Ενρία είπε ότι αυτή η σταθεροποίηση ωφελήθηκε επίσης από τις πολύ ευνοϊκές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, ενώ η πώληση των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στην Ελληνική Τράπεζα και η μεταβίβαση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού της στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) το 2018 περιόρισαν, όπως σημειώνει, την αβεβαιότητα για τον τραπεζικό τομέα.
 
Πέραν αυτών των δύο συναλλαγών, τη μεταβίβαση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού της ΣΚΤ στην ΚΕΔΙΠΕΣ και την πώληση του χαρτοφυλακίου «Helix» από την Τράπεζα Κύπρου, «δεν σημειώθηκε πρόσφατα ιδιαιτέρως εντυπωσιακή πρόοδος ως προς την ταχεία αντιμετώπιση των ΜΕΔ, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το πολύ ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο», υπογραμμίζει.
 
Όσο για το πότε τα ΜΕΔ θα εξαλειφθούν στην Κύπρο, ο νέος επικεφαλής του SSM τονίζει πως «αυτό θα απαιτήσει επίμονη προσπάθεια, χρόνο και οικονομικές πολιτικές ευνοϊκές για την ανάπτυξη».
 
Αναφορικά με τις κυριότερες προκλήσεις για τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ενρία αναφέρει ότι αυτές είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας τους, η διασφάλιση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.
 
«Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να μειώσουν το πλεονάζον προσωπικό και το μέγεθος του δικτύου των υποκαταστημάτων τους. Χρειάζονται  όμως και άλλες προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί πλήρως το ζήτημα του πλεονάζοντος δυναμικού.
 
Προσθέτει ότι η ενοποίηση θα συνέβαλλε στη μείωση του πλεονάζοντος δυναμικού και θα καθιστούσε τις τράπεζες πιο αποδοτικές και κερδοφόρες.
 
«Η αντιμετώπιση των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους θα απαιτήσει τη συνεχή μείωση του κόστους (μεταξύ άλλων, μέσω της προσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων), την αναθεώρηση των οργανωτικών δομών και την ταχεία υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», υπογραμμίζει.
 
Επίσης, ο επικεφαλής του SSM αναφέρει στην συνέντευξη του στην "Κ" ότι η ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά τόσο στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και, συνεπώς, της κερδοφορίας των τραπεζών όσο και στη μείωση του πλεονάζοντος δυναμικού.
 
Αναφορικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας έναντι επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Ενρία αναφέρει ότι δεν είναι αμελητέος.
 
Αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό οι ξένες επενδύσεις που συνδέονται με το εν λόγω πρόγραμμα να υπόκεινται σε αυστηρή διαδικασία δέουσας επιμέλειας προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τα πρότυπα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.