Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ παρουσίασε πρωτοβουλίες για ανάπτυξη του Οργανισμού

Τις νέες πρωτοβουλίες για αναζωογόνηση και ενδυνάμωση του ΧΑΚ, παρουσίασε ο Πρόεδρος του κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης περιέγραψε σε συντομία ορισμένες πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου και το στρατηγικό προσανατολισμό του, με γνώμονα το Χρηματιστήριο να αναζωογονηθεί, να αξιοποιηθούν επαρκώς οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες του από τους συντελεστές της Αγοράς και παράλληλα για να ταυτιστεί το ΧΑΚ, με νέους τομείς οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να αντανακλά πλήρως τις προοπτικές των επιχειρήσεων και της οικονομίας της Κύπρου, ευρύτερα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου στην εφαρμογή της Νομοθεσίας και των Κανονισμών και του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης  του ΧΑΚ, καθώς και νέες ρυθμίσεις που εισήγαγε είτε προωθεί το ΧΑΚ, αξιοποιώντας τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό και να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις σύγχρονες νέες εξελίξεις.  Έγινε επίσης αναφορά στις πρωτοβουλίες του ΧΑΚ για νέες αγορές και υπηρεσίες, για τις προσπάθειες εισαγωγής νέων εταιρειών, για τις εισηγήσεις του προς παραχώρηση φορολογικών κινήτρων, για την περίληψη των χρηματιστηριακών επενδύσεων για σκοπούς πολιτογράφησης, για τη μελέτη που έγινε από εμπειρογνώμονες για τα ναυτιλιακά ομόλογα, καθώς και για τις ρυθμίσεις του προς εισαγωγή και παροχή υπηρεσιών για τα συλλογικά επενδυτικά σχέδια (Funds).

Όσον αφορά τη δραστηριότητα του ΧΑΚ, στο σημαντικό τομέα της Ενέργειας, πέραν της συμβολής του για τις δημοπρατήσεις των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της Δημοκρατίας σε διεθνές Χρηματιστήριο, καθώς και τη σχετικά πρόσφατη συμμετοχή του ΧΑΚ ως μετόχου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλε το ΧΑΚ προς το Υπουργείο Εμπορίου, για ανάληψη του ρόλου της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι, αν και η πρόταση αυτή είχε τύχει ξεκάθαρης  υποστήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της αγοράς, εντούτοις δεν έγινε αποδεκτή, βασιζόμενη σε λανθασμένες κατά το Χρηματιστήριο υποθέσεις που έγιναν, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η πρόταση αυτή.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Χρηματιστήριο έχει να διαδραματίσει κατά τα επόμενα χρόνια, ένα σημαντικό καταλυτικό ρόλο στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και ότι συνεπώς, θα πρέπει να τύχει της στήριξης όλων των φορέων της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να επιτύχει στους στόχους του.

Δειτε Επισης

Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης
Τράπεζα Κύπρου: Μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ.