Τραπεζική αντιπροσωπεία από την Κύπρο επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, όπου είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, με μέλη του Κογκρέσου καθώς επίσης και με σημαντικούς εκπροσώπους τραπεζικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκούς κ.α.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείτο από ανώτερα στελέχη από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες – μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, τον κ. Μάριο Σκανδάλη εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου και τον κ. Ματθαίο Χαραλαμπίδη από την Ελληνική Τράπεζα.

Βασιζόμενοι στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018, το φετινό ταξίδι εξυπηρετούσε να επιβεβαιώσει στην αμερικανική κοινότητα τη δέσμευση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου να τηρήσει υψηλά πρότυπα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και να παρουσιάσει την αποτελεσματική ανασκόπηση των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η αντιπροσωπεία σημείωσε ιδιαίτερα την πρόσφατη εξωτερική επικύρωση της προόδου της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων αξιολογήσεων από την έκθεση στρατηγικού ελέγχου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (INCSR), τη δήλωση του Βοηθού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μάρσαλ Μπιλίνγκσλια, ότι η Κύπρος έχει κάνει "τεράστια πρόοδο και βελτιώσεις", την κατάταξη της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, καθώς και μία έρευνα σχετικά με τα Μέτρα Διαφάνειας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος από την Transparency International AML.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Κύπρου ανέλυσαν τις εξελίξεις όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.
 

 

Σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, η αντιπροσωπεία προσπάθησε να ενισχύσει τη σχέση της Κύπρου με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, να συνεργαστεί περαιτέρω για ζητήματα AML που πλήττουν και τις δύο χώρες και να ενισχύσει και να επεκτείνει τις σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης.

Στην Ουάσινγκτον, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ρυθμιστές στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αξιωματούχους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανώτερα στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, της Επιτροπής Γερουσίας για την Τραπεζική, της Στέγασης, των Αστικών Υποθέσεων, της Επιτροπής για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος και την Ελληνική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Οι αξιωματούχοι του ΣΤΚ συμμετείχαν επίσης σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, καθένα από τους οποίους φιλοξένησε ένα διάσημο think tank με έδρα τα Ηνωμένα Έθνη, το Ινστιτούτο Hudson και το Atlantic Council.

Στη Νέα Υόρκη, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, πολλές παγκόσμιες τράπεζες με έδρα τις Η.Π.Α. και χρηματοπιστωτικά media.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεσμεύεται να στηριχτεί στα θεμέλια που τέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του παραγωγικού ταξιδιού για να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και να ευθυγραμμίσει την παγκόσμια κατανόηση της κυπριακής οικονομίας και χρηματοπιστωτικού τομέα με την πραγματικότητα του εύρους των  αποτελεσματικών και στις περισσότερες περιπτώσεις μεταρρυθμιστικών μοντέλων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυπριακή κυβέρνηση και τον τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας