Καμπανάκι κινδύνου για νομοθεσίες που «αποδυναμώνουν» τις τράπεζες

Βαθιά ανησυχία εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος για σωρεία νομοθετημάτων που προωθούνται προς ψήφιση, τα οποία ενδέχεται να αποδυναμώσουν τα εισπρακτικά εργαλεία των τραπεζών.

Ανάμεσά τους η πρόταση νόμου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε σχέση με την προστασία μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες, η πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις, καθώς και η πρόθεση συζήτησης του θέματος της νομιμότητας της κυμαινόμενης επιβάρυνσης (floating charge) σε σχέση με επιχειρηματικά δάνεια.

Ταυτόχρονα το ΚΕΒΕ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για δημιουργία νέων κατηγοριών κουρεμένων καταθετών, κουρεμένων κατόχων αξιογράφων και καταστραμμένων μετόχων των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμα: Naguib Sawiris: Ανοικτός και σε νέες επενδύσεις

Ομάδα εργασίας για καταχρηστικές ρήτρες ζητούν ΚΕΒΕ και τράπεζες
Με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το ΚΕΒΕ τονίζει ότι αφενός συμφωνεί με την αναστολή της υπό συζήτησης πρότασης νόμου για την διεύρυνση της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμφωνίες, ζητώντας αφετέρου τη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων, η οποία θα εξετάσει τις ευρωπαϊκές πρακτικές που ακολουθούνται για την προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από ενδεχόμενες καταχρηστικές πρόνοιες σε συμβάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, με επιστολή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προτείνει επίσης την αναστολή της συζήτησης για την εν λόγω πρόταση νόμου και συνεπώς της ψήφισής της στην Ολομέλεια, καθώς και τη σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν Βουλευτές, Σύνδεσμος Τραπεζών και Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοικονομικής Φύσης.

Πρόταση του Συνδέσμου Τραπεζών είναι όπως η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας επεξεργαστεί αντίστοιχα μοντέλα που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, με σκοπό την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, για προστασία των μικρών επιχειρήσεων από πρόνοιες σε συμβάσεις.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες θεωρούν ότι είναι καθοριστικής σημασίας η Ομάδα Εργασίας να δεσμευτεί για οριστικοποίηση προτεινόμενου κειμένου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για τις διακοπές του καλοκαιριού. Συνεπώς, αναφέρεται στην επιστολή του Συνδέσμου Τραπεζών, η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα μπορεί σύντομα να εξετάσει το από κοινού υλοποιηθέν κείμενο, το οποίο, όπως προστίθεται, «θα δώσει ουσιαστική λύση και θα εξυπηρετήσει δίχως προβλήματα τον απώτερο σκοπό της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής».

Διαβάστε ακόμα: Ελληνική: Σεπτέμβριο η τελική ενοποίηση με συστήματα πρώην ΣΚΤ

«Κινδυνεύομε να δημιουργήσουμε νέες κατηγορίες κουρεμένων και κατόχων αξιογράφων»
Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε τη θέση του Επιμελητηρίου ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν αφαιρούνται εξουσίες είσπραξης από τις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος σε μερικά χρόνια να δημιουργήσουμε νέες κατηγορίες κουρεμένων καταθετών, κουρεμένων αξιογράφων και καταστραμμένων μετόχων των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη θα πρέπει να επιμετρηθούν οι συνέπειες που θα έχουν αυτά τα νομοθετήματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για την κυπριακή οικονομία. «Ιδιαίτερα σε μία χώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, δεν θα πρέπει να αποδυναμώνουμε τα εργαλεία των τραπεζών για είσπραξη των οφειλόμενων», επεσήμανε σχετικά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πρόταση νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες δεν ξεπερνά τις ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς ενδεχομένως η εν λόγω νομοθεσία να καλύπτει το 80%-90% των κυπριακών επιχειρήσεων.

Δυσκολεύονται οι εκποιήσεις
Όσον αφορά την πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί μεταβιβάσεων και υποθήκευσης ακινήτων νόμου, το ΚΕΒΕ εκφράζει την ανησυχία ότι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη διαδικασία που ακολουθείται για τις εκποιήσεις, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατο να γίνουν.

Εξάλλου, σχετικά με την πρόθεση συζήτησης στη Βουλή του θέματος της νομιμότητας της κυμαινόμενης επιβάρυνσης (floating charge) για τα επιχειρηματικά δάνεια, το Επιμελητήριο προειδοποιεί ότι πιθανόν η αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος θα έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και στην προσέλκυση επενδυτών, καθώς και στην εμπιστοσύνη από πλευράς καταθετών.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους