Εντός των ημερών στο Υπουργικό το Εστία – Ανοίγει τον Ιούλιο

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, εντός των επόμενων ημερών, και πιθανό στη μεθεπόμενη συνεδρία του, αναμένεται να τεθεί το Σχέδιο Εστία, στην τελική του μορφή με την οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών, το Σχέδιο ανοίγει εντός Ιουλίου προκειμένου οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.
 
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το Εστία θα αποτελέσει ακόμα ένα ισχυρό όπλο στην εργαλειοθήκη που θα μας βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να απαλλαγεί από τα κατάλοιπα της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

Προϋπόθεση για ανάπτυξη ένα υγιές τραπεζικό σύστημα
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε οικονομίας. «Είναι πολιτικά εύκολο να καταγγέλλεται το τραπεζικό σύστημα ως η αιτία για τα δεινά σε μία οικονομία. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τις καταθέσεις των συμπολιτών μας, έχουν την ευθύνη να αποτελούν τους χρηματοδότες για τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, να διαδραματίσουν τον πολύ καθοριστικό ρόλο τους στην πορεία ανάπτυξης της κάθε οικονομίας», είπε σχετικά.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, λήφθηκαν δύσκολες και όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου αυτός ο πυλώνας ανάπτυξης να λειτουργήσει σωστά στην Κύπρο.
Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κύπρος λειτουργεί στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, της κοινής απάντησης των ευρωπαϊκών κρατών έναντι των λαθών, των παραλείψεων που είχαν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία άνευ προηγουμένου κρίση τα προηγούμενα χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι είναι απαιτητική και δύσκολη η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος υπό το πλαίσιο της κοινής τραπεζικής ένωσης, αλλά αν οριστικά και πλήρως εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απαλλάσσοντάς το οριστικά από το βάρος των ΜΕΔ που είχαν δημιουργηθεί πριν από την κρίση και προσαρμοζόμενοι στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, διασφαλίζουμε την προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας», επεσήμανε ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση να συνεχιστεί η όλη δύσκολη προσπάθεια, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις για την κυπριακή οικονομία, προκειμένου να ανέβει ο πήχης της ανάπτυξης και της ευημερίας της Κύπρου ακόμα πιο ψηλά. ​

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)