Altamira: Εισπράξεις €49,6 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων σε 7 μήνες

InBusinessNews  06/06/2019 07:44
Altamira: Εισπράξεις €49,6 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων σε 7 μήνες

Altamira: Εισπράξεις €49,6 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων σε 7 μήνες

InBusinessNews  06/06/2019 07:44
Σε €49,6 εκατ ανήλθαν οι πωλήσεις ακινήτων μέσω της Altamira το τελευταίο επτάμηνο, με τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου να διαμορφώνονται σε €30,1εκατ.

 

Altamira
 
Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία των εισπράξεων από πωλήσεις ακινήτων επετεύχθη το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν η γη και τα οικιστικά ακίνητα. 
 
Σημειώνεται ότι δεν προωθούνται πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχει ενδιαφερθεί να αποκτήσει το Κράτος για χρήση από κρατικές υπηρεσίες ή τοπικές αρχές.

Το ποσό εισπράξεων από πωλήσεις ακινήτων είναι ψηλότερο από τις πωλήσεις της περιόδου λόγω εξόφλησης πωλήσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν πριν την 1/9/2018.

Τονίζεται ότι κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 – Φεβρουαρίου 2019 (5 μήνες), οι εργασίες που αφορούσαν αναδιαρθρώσεις είχαν κατά κάποιο τρόπο παγοποιηθεί μέχρι την αδειοδότηση της ΚΕΔΙΠΕΣ. Επομένως, και σε συνδυασμό με σειρά περιορισμών που είχε τεθεί από το ΥΠΟΙΚ έως ότου ξεκαθαρίσουν άλλες εκκρεμότητες με τα ακίνητα της πρώην ΣΚΤ, το εγχείρημα της Altamira ήταν ακόμα δυσκολότερο, με τις εν λόγω πωλήσεις να προέρχονται από το τότε χαρτοφυλάκιο χωρίς άλλες προσθήκες που υπό κανονικές συνθήκες προέρχονται κατά την ολοκλήρωση λύσεων ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους. 

Λύσεις για χορηγήσεις μέσω Altamira

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, το τελευταίο τρίμηνο, έχουν επιτευχθεί λύσεις που αφορούν χορηγήσεις ύψους €138 εκατ μέσω της Altamira Asset Management Cyprus Ltd (Altamira), εκ των οποίων:

  • €34εκ μέσω αναδιάρθρωσης,
  • €46εκ μέσω ανταλλαγής ακινήτου,
  • €31εκ μέσω εξόφλησης,
  • €18εκ μέσω επαναφοράς σε προσωρινή καθυστέρηση,

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των πιο κινήσεων υλοποιήθηκε τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο εξασφαλίστηκε η άδεια εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων από τη ΣΕΔΙΠΕΣ.

Όπως εκτιμάται, οι λύσεις αναδιάρθρωσης ή ανάκτησης που θα υλοποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αυξημένες λόγω του ότι οι αναδιαρθρώσεις ήταν παγοποιημένες μέχρι την αδειοδότηση της ΣΕΔΙΠΕΣ.
Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία πωλούνται μέσω πλειστηριασμού, καθώς οι εκποιήσεις αποτελούν το έσχατο μέτρο της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιείται όταν οι δανειολήπτες δεν είναι συνεργάσιμοι.
                           
Όλα ανοικτά για συνεργασία με Altamira            
                                                
Ερωτηθείς αναφορικά με το μέλλον της συμφωνίας με την Altamira, o εκτελών χρέη Προέδρου της ΚΕΔΙΠΕΣ, Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέφερε αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αξιολόγησης της συμφωνίας με την ισπανική εταιρεία.  Τόνισε ότι πρόκειται για μια πάγια πρακτική που ακολουθείται και συνεπώς η εν λόγω αξιολόγηση δεν διενεργείται στη βάση οποιασδήποτε δυσαρέσκειας, καθώς η μέχρι στιγμής η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι αρμονική.
Σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και απ’ εκεί και πέρα θα αποφασιστεί από τους αρμοδίους το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, ερωτηθείς για τις όποιες πιθανές καταλήξεις στη συμφωνία μετά το πέρας της αξιολόγησης, δήλωσε λακωνικά πως όλα είναι ανοικτά.  
 
«Με διαφάνεια η διάθεση ακινήτων»
Εξάλλου, ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και σε παράπονα που εκφράστηκαν για αδιαφάνεια στην πώληση/διάθεση ακινήτων των πρώην ΣΚΤ. «Ουδέν αναληθέστερο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η διαδικασία διάθεσης ακινήτων είναι θεσμοθετημένη και διαφανής.

Σε ότι αφορά την εξασφάλιση ακινήτων της πρώην ΣΚΤ από Δήμους, Κοινότητες και κρατικές υπηρεσίες, ο εκτελών χρέη Προέδρου της ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Σημείωσε πως δήμοι, κοινότητες και κρατικές υπηρεσίες μετέφεραν τα αιτήματα τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα προωθήσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ τον σχετικό κατάλογο με τα ακίνητα, για τα οποία υπάρχει αίτημα.
Ακολούθως, η αξία των ακινήτων θα εκτιμηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές και στη συνέχεια τα ακίνητα αυτά θα παραχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους, αφαιρώντας την αξία τους από τις οφειλές της ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος.  
 

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας