Τις θέσεις τους για τα ΜΕΔ ανέλυσε στον Πρόεδρο ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών

Τις εισηγήσεις τους για τον τρόπο επίλυσης του μεγάλου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων χωρίς να προχωρούν οι Τράπεζες κατευθείαν στις εκποιήσεις, παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, η ηγεσία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών. 
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παύλος Μελάς είπε πως ανέλυσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στους συνεργάτες του την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις Τράπεζες. Όπως είπε, οι Τράπεζες αντί να αρχίζουν με το πρώτο βήμα που είναι η σωστή αναδιάρθρωση, δείχνοντας διάθεση για αναδιάρθρωση, προχωρούν στο τέλος του δρόμου, που είναι η εκποίηση.
 
Όπως είπε, κατά τη συζήτηση, ανέλυσαν τους τρόπους που ο Σύνδεσμος εισηγείται για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ εξέφρασε την άποψη και τη θέση ότι οι εισηγήσεις τους θα γίνουν αποδεκτές, ούτως ώστε οι Τράπεζες είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο να αποφεύγουν τις εκποιήσεις και να αρχίζουν προσπάθειες για σωστές αναδιαρθρώσεις.
 
Ο κ. Μελάς ανέφερε πως η εφαρμογή του Σχεδίου Εστία μαζί με κάποιες άλλες λύσεις που έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική και την Άλφα Bank, θα δώσουν νέα κίνητρα ούτως ώστε μέχρι το τέλος του 2019 να επιλυθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των ΜΕΔ.
 
Πράσινο φως για το ΕΣΤΙΑ στις επόμενες δύο εβδομάδες 
 
Στο μεταξύ, το αργότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες παίρνει το πράσινο φως το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» καθώς ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος του συμφωνητικού εγγράφου που θα υπογράψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και αδειοδοτημένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) με την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας έτσι το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει να βοηθήσει στην εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τον νομοτεχνικό έλεγχο του συμφωνητικού εγγράφου και το απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα καταθέσει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το συμφωνητικό έγγραφο μαζί με το σχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές κατόπιν κάποιων παρατηρήσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που είχε εγκρίνει το σχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο στο τέλος του 2018.
 
Στη συνέχεια τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα υπογράψουν με τον αρμόδιο κρατικό φορέα το συμφωνητικό, σηματοδοτώντας την εφαρμογή του σχεδίου. To συμφωνητικό αποτελεί στην ουσία ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα διέπει την όλη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για καταβολή ετήσιων δόσεων από το κράτος.
 
Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα καταβάλλει το ένα τρίτο της δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του αναθεωρημένου προγράμματος αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Το κράτος θα καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν στο τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα επιβεβαιώνουν την καταβολή των δόσεων από την πλευρά του δανειολήπτη.
 
Το ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υποβοηθηθεί η αποπληρωμή δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.  Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, η ακαθάριστη αξία των επιλέξιμων δανείων ανέρχεται στα €3,4 δις, με το συνολικό κόστος για το κράτος στα 25 χρόνια του κύκλου ζωής του σχεδίου να ανέρχεται στα €815 εκατομμύρια ή 4% του ΑΕΠ (€33 εκατ ετησίως ή 0,2% του ΑΕΠ).
 
Με βάση τις πληροφορίες, στο σχέδιο θα συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Astrobank, η Alpha Bank, ενώ στο σχέδιο θα συμμετέχει και η κρατική Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση