Κ. Ηροδότου: Πρόκληση ακόμα τα ΜΕΔ για τράπεζες και οικονομία

Στα Μη Εξυπηρετούμε Δάνεια (ΜΕΔ) ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και ο τραπεζικός τομέας, εστίασε κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Μιλώντας από το βήμα του 9th Nicosia Economic Congress, και αναφερόμενος στους εγχώριους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ, τα οποία στην αιχμή τους είχαν ανέλθει στα €28 δις. Πλέον, πρόσθεσε, τα ΜΕΔ βρίσκονται λίγο κάτω από τα €11 δις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη μείωση, κάνοντας λόγο για πτώση της τάξης του 90% στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε τέσσερα χρόνια.
 
Τα υφιστάμενα ΜΕΔ, συμπλήρωσε ο Διοικητής, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μειωθούν με ομαλό τρόπο. «Με τις νομοθετικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν την περσινή χρονιά, οι τράπεζες έχουν πλέον τα όπλα και τα εργαλεία για να χειριστούν τα υπόλοιπα ΜΕΔ που είναι σημαντικά», τόνισε.
 
Ωστόσο, συμπλήρωσε,  παρά τη μείωση αυτή, είμαστε πολύ πιο πάνω από το κατώφλι που απαιτείται από την ΕΚΤ.  «Αυτά τα εργαλεία αναδιάρθρωσης δανείων, συνέχισης ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με χρέη, πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για άλλες τροποποιήσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως μια πρόβλεψη και μια πιο δραστική μείωση των ΜΕΔ φυσικά θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
 
Αναφερόμενος στην ενίσχυση του πλαισίου στην Κύπρο για καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τόνισε ότι από το 2014 η χώρας μας έχει εναρμονιστεί με τους σχετικούς  ευρωπαϊκούς κανονισμούς, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας συμμόρφωσης. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες να συνεχίσουν να επενδύουν στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην  εκπαίδευση τους προσωπικού τους γύρω από αυτά τα θέματα. Υπογράμμισε δε ότι οι προσπάθεις της Κύπρου  κατά του ξεπλύματος αρχίσαν να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό. Αυτό, πρόσθεσε,  οφείλεται σε συνεργασία της χώρας μας  με αρχές εξωτερικού. «Οι προσπάθειες μας  είναι συνεχείς και βλέπω αποτελέσματα μέσω των επαφών μας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
 
Τέλος ο Διοικητής ανέφερε ότι  γνωρίζει την μεγάλη ευθύνη που συνοδεύει της ανάληψη μιας τόσο σημαντικής θέσης όπως αυτής του Διοικητή της ΚΤ. «Θα είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας», κατέληξε ο κ. Ηροδότου.  
 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου