Ναι σε ευκολότερη πώληση NPLs λένε οι 28

Οι ευρωπαίοι πρέσβεις έδωσαν σήμερα τη στήριξή τους για τους νέους κανόνες που διευκολύνουν την πώληση «κόκκινων» δανείων που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων από τους δανειολήπτες που κηρύσσουν χρεοστάσιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προτεινόμενοι κανόνες αποτελούν μέρος της ευρύτερης αναθεώρησης των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και στόχο έχουν να επιταχύνουν τις προσπάθειες των τραπεζών να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έχουν μειώσει την ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να δανείζουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση το 2007-2009.

Η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε σήμερα, αναμένεται να ευνοήσει την αγορά και εξυπηρέτηση των NPLs, «που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αποδοτικών δευτερογενών αγορών» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Eugen Teodorovici, ο οποίος προήδρευσε των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες που ειδικεύονται στην αγορά «κόκκινων» δανείων, θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε NPLs σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να μειώσουν τα ρυθμιστικά εμπόδια για τις διασυνοριακές αγορές.

Αυτό αναμένεται να τονώσει τη δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων, ενδεχομένως αυξάνοντας τις τιμές και κάνοντας τις τράπεζες πιο πρόθυμες να πουλήσουν.

Οι χαμηλές τιμές των «κόκκινων» δανείων λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την πώλησή τους. Αν και ο όγκος των NPLs μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει απόθεμα που ξεπερνά τα 700 δις. ευρώ, ιδιαίτερα στις ιταλικές, ελληνικές, ιρλανδικές και κυπριακές τράπεζες.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Reuters, τα κράτη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των προτάσεων της Κομισιόν για διευκόλυνση της ανάκτησης από τις τράπεζες περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών που χρεοκοπούν.

Η πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία μηχανισμού για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών διαδικασιών για τις κατασχέσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκτηση από τις τράπεζες των εγγυήσεων που έβαλαν οι δανειολήπτες προκειμένου να λάβουν δάνεια, όταν καθυστερούν υπερβολικά στην αποπληρωμή των δόσεών τους.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος θα εφαρμόζονταν μόνο στα επιχειρηματικά και όχι στα καταναλωτικά δάνεια, θα αύξανε την αξία των NPLs και θα μείωνε τις απώλειες των τραπεζών, ωστόσο θα αύξανε το βάρος στις επιχειρήσεις.

Τα κράτη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε αυτό το κομμάτι της μεταρρύθμισης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ