Fitch: Αναβάθμιση Ελληνικής επιβεβαίωση για Τράπεζα Κύπρου

«Ρευστοποιεί» η Ελληνική Τράπεζα τα οφέλη από την απορρόφησης στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίζει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας σε B+ από B και το rating βιωσιμότητας σε b+ από b, με τις προοπτικές να βρίσκονται σε σταθερό ορίζοντα.

Εξάλλου ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στην κατηγορία Β- και το rating βιωσιμότητας σε b-. Οι προοπτικές είναι σε θετικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου για την Ελληνική Τράπεζα,  η αναβάθμιση ακολουθεί την ολοκλήρωση της απόκτησης ορισμένων καλών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ και της αύξησης κεφαλαίου ύψους €150 εκ. Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της εξαγοράς, η Ελληνική Τράπεζα ανέλαβε συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους € 9,3 δισ., τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως δάνεια (καθαρά €4 δισ. ), κυπριακά κρατικά ομόλογα (€4,1 δισ. ) και μετρητά (€1 δισ.) καθώς και καταθέσεις €8,8 δισ.

Όπως αναφέρεται, οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας αντανακλούν το ενισχυμένο franchise και τη θέση της στην αγορά μετά την εξαγορά της ΣΚΤ η οποία μαζί με την αύξηση κεφαλαίου έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένη συνολική οικονομική εικόνα. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας βελτιώθηκαν, αν και παραμένουν αδύναμες στα διεθνή πρότυπα και οι προοπτικές μακροπρόθεσμης κερδοφορίας είναι πλέον καλύτερες.

Στο τελευταίο βοηθούν οι μεγαλύτερες εργασίες λιανικής της Ελληνικής Τράπεζας και η αυξημένη τιμολογιακή δύναμη, καθώς και οι δυνατότητες για συνέργειες κόστους και εσόδων. Οι αξιολογήσεις αντανακλούν ακόμη ψηλό φόρτο κεφαλαίου από προβληματικά δάνεια και σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης που σχετίζονται με την ενοποίηση ενός ισολογισμού που είναι περίπου 1,5 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της HB πριν την εξαγορά.

Η εξαγορά της ΣΚΤ ενίσχυσε το franchise της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς έχει διευρύνει τα μερίδια αγοράς της σε δάνεια και καταθέσεις άνω του 20% και πάνω από 30% αντιστοίχως και μετατόπισε το επιχειρηματικό μείγμα της τράπεζας προς τους λιανικούς πελάτες, σε αντίθεση με τις εταιρείες.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα βελτιώσει την τιμολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας και θα είναι θετικό για την κερδοφορία της τράπεζας μακροπρόθεσμα», σημειώνεται.

Για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται ότι οι αξιολογήσεις της τράπεζας αντικατοπτρίζουν τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού της, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επιβάρυνση του κεφαλαίου από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Επομένως, η κερδοφορία είναι επίσης περιορισμένη. Οι αξιολογήσεις εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν ένα βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και επαρκή αποθέματα ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι οι θετικές προοπτικές λαμβάνουν υπόψη την προσδοκία  ότι η εξαγγελθείσα τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (έργο Helix, €2,65 δισ.) θα ολοκληρωθεί στις αρχές του δεύτερου τριμήνου μετά την έγκριση της ΕΚΤ για το σημαντικό όφελος από τη συναλλαγή.

Το outlook αντανακλά επίσης τις προσδοκίες ότι ο όγκος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσει να μειώνεται με λογικούς ρυθμούς μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα είναι θετικό για το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας και το κλειδί για τη μείωση του πολύ ψηλού κεφαλαιακού φόρτου της τράπεζας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου