Σε €150 εκατ. από ΕΤΕπ για έλευση φυσικού αερίου στοχεύει η Κύπρος

Μάριος Ιωάννου  18/03/2019 13:58
Σε €150 εκατ. από ΕΤΕπ για έλευση φυσικού αερίου στοχεύει η Κύπρος

Σε €150 εκατ. από ΕΤΕπ για έλευση φυσικού αερίου στοχεύει η Κύπρος

Μάριος Ιωάννου  18/03/2019 13:58

Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας που αφορά στις υποδομές για έλευση και χρήση φυσικού αερίου στην Κύπρο. 

RELATED ARTICLES


Το ύψος της χρηματοδότησης από πλευράς ΕΤΕπ υπολογίζεται στα €150 εκατ., με τον κ. Γεωργιάδη να εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και ότι εντός της χρονιάς θα υπάρξουν ανακοινώσεις για συμφωνία με την Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο έργο έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέραν των €100 εκατ.

Συμφωνίες €1,5 δισ.
Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων και των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο το 2018, τόνισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υπογραφεί συμφωνίες €1,5 δισ. με την ΕΤΕπ, σημειώνοντας ότι η ισχυρή και σημαντική συνεργασία θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί διατηρώντας και διευρύνοντας τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και του κράτους στις προσπάθειες της ΕΤΕπ για ανασυγκρότηση και αναπλήρωση του κενού που προκύπτει από την εξόδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που διατηρεί το 16% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Ε ανέφερε ότι συνολικά η στήριξη της Τράπεζας στις βιώσιμες επενδύσεις μέσω δανειοδότησης στην Κύπρο ανήλθαν στα €4 δισ. από το 1981 που δραστηριοποιείται στο νησί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια, κατά την περίοδο προκλήσεων που η Κύπρος χρειάστηκε περισσότερο την στήριξη της ΕΤΕπ, οι επενδύσεις ανήλθαν στο €1,5 δισ., ποσό που αποτελεί περισσότερο από το ένα τρίτο των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στην Κύπρο από το 1981.

Την ίδια ώρα, ο κ. Hoyer διαβεβαίωσε ότι, καθώς οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά, η ΕΤΕΠ θα συνεχίζει να υποστηρίζει αξιόλογα έργα που μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητα για την περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής οικονομίας.

€210 εκατ. στην Κύπρο το 2018
Όσο κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ επωφελήθηκε η Κύπρος από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ το 2018. Συνολικά, η Τράπεζα στήριξε έργα ύψους €350 εκατ. στην Κύπρο μέσω χρηματοδότησης €210 εκατ., ποσό που αποτελεί το 1% του κυπριακού ΑΕΠ και το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Αναλυτικά, το 2018 η ΕΤΕΠ παραχώρησε €140 εκατ. για την υποστήριξη επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις κυπριακές τράπεζες.

Παράλληλα, προχώρησε στην υπογραφή νέων χρηματοδοτήσεων €60 εκατ. για την υποστήριξη επενδύσεων σε υποδομές του δημόσιου τομέα, ανάμεσά τους υποδομές στο νερό και τη διαχείριση αποβλήτων, συστήματα μεταφορών, αλλά και ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα.

Την ίδια ώρα, το 2018 η ΕΤΕΠ συμφώνησε στην παραχώρηση €10 εκατ. για την παραγγελία νέων τριών πλοίων φιλικών προς το περιβάλλον.

Όσον αφορά τα πλάνα της ΕΤΕπ για την Κύπρο το 2019, η Τράπεζα μελετά μελλοντικά χρηματοδοτικά σχέδια για την στήριξη έργων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προσιτή και φοιτητική κατοικία, καθώς και νέα πιστωτικά κονδύλια για την υποστήριξη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας